Έρχονται οι ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων - Αμεσότητα για άντληση δικαιολογητικών

  • Σάββατο, 11 Μαρτίου, 2023 - 12:41

Τις επόμενες μέρες τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, που θα οδηγήσει σε εξπρές μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ από την 1η Νοεμβρίου το ηλεκτρονικό σύστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Ωστόσο, σε πρώτη φάση και μέχρι να επεκταθεί το κτηματολόγιο σε όλη την επικράτεια, οι μεταβιβάσεις θα αφορούν μόνο ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο.

Έτσι λοιπόν, οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να αντλούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (στην περίοδο της πιλοτικής λειτουργίας θα αντλούνται 7 περίπου δικαιολογητικά) και να ολοκληρώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα σχετικά συμβόλαια, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν από τους δήμους, την εφορία ή άλλους φορείς του ελληνικού Δημοσίου να τα εκδώσουν.

Oλα τα έγγραφα θα αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας, ενώ η πλατφόρμα Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ). Χρήστες της πλατφόρμας είναι ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη συμβολαιογραφική πράξη και τα συμβαλλόμενα μέρη (όπως π.χ. αγοραστές και πωλητές).

 

Δείτε αναλυτικά εδώ. 

Πηγή kathimerini.gr, Προκόπης Χατζηνικολάου