Εθνικές εκλογές 2023: Τρεις οι υποψήφιοι υπηρεσιακοί Πρωθυπουργοί
- Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023 - 10:12
Σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η χώρα θα πορευτεί με υπηρεσιακό πρωθυπουργό.
Κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που έγινε την Τρίτη (28/03), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως οι εκλογές πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου. Οι εκλογές αυτές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση, είτε εκ του αποτελέσματος, είτε από την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, τότε τα καθήκοντα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλαμβάνει ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί
Στην ανωτέρω αναφερόμενη περίπτωση, πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένας ή μία εκ των τριών Ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, δηλαδή του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Είθισται τη θέση να αναλαμβάνει ο αρχαιότερος εκ των τριών, όμως οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν η αρχαιότητα μετρά από την ημέρα της εισαγωγής τους στο δικαστικό σώμα ή από την ανάληψη της προεδρίας του.
Οι τρεις υποψήφιοι πρωθυπουργοί για το μεσοδιάστημα μεταξύ 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου, είναι η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου που εισήχθη στο σώμα το 1983 και επιλέχθηκε πρόεδρος το 2021, η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας που εισήχθη στο σώμα 1983 και επιλέχθηκε το 2022 και ο Ιωάννης Σαρμάς που εισήχθη το 1987 και επιλέχθηκε το 2019.
Τι λέει το Σύνταγμα
Στο πρόσφατο παρελθόν τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού έχουν αναλάβει, το 2012 ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας τότε. Το καλοκαίρι του 2015 υπηρεσιακή πρωθυπουργός ανέλαβε η Βασιλική Θάνου, τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Το άρθρο 37 (Διορισμός Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης), αναφέρει ενδεικτικά:
1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Kυβέρνησης και τους Yφυπουργούς.
2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.
Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.
Δείτε εδώ αναλυτικά
Πηγή in.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ταμείο Ανάκαμψης: «Καμπανάκι» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για καθυστερήσεις στα έργα
8 Ιαν. 2025 - 19:20 - Παύλος Μαρινάκης: Από Τετάρτη και μετά, κάθε μέρα πιθανή για ανακοίνωση της πρότασης για νέο ΠτΔ
8 Ιαν. 2025 - 18:51 - Βουλή: Κατατέθηκε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού - Τι περιλαμβάνει
8 Ιαν. 2025 - 17:57 - ΕΔΑΔ: Ένοχη η Ελλάδα για pushbacks αιτούντων άσυλο στον Έβρο
8 Ιαν. 2025 - 15:21 - Μητσοτάκης: Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων
8 Ιαν. 2025 - 14:37