Μητσοτάκης: Σημαντικό να ξεπεράσουμε τον πήχη του 33%

  • Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024 - 18:27

Την ανάγκη μιας καθαρής νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε την Παρασκευή (07/06) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Έστειλε μήνυμα κατά της αποχής, ξεκαθάρισε πως «κανένα αποτέλεσμα δεν θα οδηγήσει σε εθνικές κάλπες», ενώ επισήμανε πως «γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πολακισμός» και ότι «ο μαθητής έχει ξεπεράσει το δάσκαλο».

«Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τον πήχη του 33%. Θέλουμε να πατήσουμε το γκάζι των μεγάλων αλλαγών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Επαναλαμβάνω πως το σύνθημα μας είναι "σταθερά κοντά στην Ευρώπη". Θυμίζω πως ψηφίζουμε για το αν θα έχουμε Ταμείο Κοινής Άμυνας, και χτες στη Γαλλία αυτό μας υπέδειξε με τις φρεγάτες. Όμως, θα βγουν και εθνικά συμπεράσματα και είμαστε το μόνο κόμμα που έχουμε θέσει τον πήχη στο προηγούμενο ποσοστό», δήλωσε εμφατικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Για την αποχή και την τοξικότητα 

«Εύχομαι αυτό να μην συμβεί και να αντιληφθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, οι πολίτες ότι αυτές οι εκλογές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για το μέλλον τους, για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, για το τι μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει από την Ευρώπη την επόμενη μέρα.

Όμως, για να σας είμαι τελείως ειλικρινής, αντιλαμβάνομαι την κούραση των πολιτών. Κι εγώ ο ίδιος την αισθάνομαι. Είναι η τρίτη πανελλαδικής εμβέλειας προεκλογική εκστρατεία την οποία κάνουμε σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Οι πολίτες ψήφισαν δύο φορές -αχρείαστα θέλω να θυμίσω, γιατί είχαμε και την κάλπη της απλής αναλογικής, όπως απεδείχθη τελικά-, εξέλεξαν κυβέρνηση. Και ερχόμαστε τώρα, έναν χρόνο μετά, να τους ξαναπούμε «ελάτε στην κάλπη», να τους κινητοποιήσουμε, να τους βομβαρδίσουμε με μηνύματα. Και νομίζω ότι υπάρχει μια γενικότερη κούραση του κόσμου, ο οποίος μπορεί να έχει τα δικά του προβλήματα και νομίζω να αντιμετωπίζει αυτές τις ευρωεκλογές με μια σχετική απάθεια.

Κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε, και εγώ προσωπικά, να εξηγήσω γιατί η συμμετοχή είναι σημαντική και για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη αλλά και για τα συμπεράσματα τα οποία θα εξαχθούν όσον αφορά στην εσωτερική κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων.

Και θέλω πάλι να κάνω, έστω και την τελευταία στιγμή, μια έκκληση: αξίζει τον κόπο η συμμετοχή σε αυτή την κάλπη. Πολύ σημαντικές αποφάσεις θα παρθούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Ευρώπη μάς αφορά όλους, δεν είναι μια, θα έλεγα, γραφειοκρατική πραγματικότητα η οποία δεν ακουμπά την καθημερινή μας ζωή. Και να κάνω μια έκκληση, παρά τον καλό καιρό και παρά την κούραση η οποία μπορεί να  υπάρχει, να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο αυξημένη συμμετοχή, γιατί δεν θα ήθελα το βράδυ των εκλογών, σε δύο μέρες από τώρα, να συζητάμε και να λέμε ότι είμαστε όλοι χαμένοι επειδή είχαμε μεγάλη αποχή.

Θα έχουμε μεγαλύτερη αποχή από τις εθνικές εκλογές, αυτό συμβαίνει πάντα στις ευρωεκλογές, αλλά καλό είναι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, όλα τα κόμματα, μέσα από, νομίζω, έναν ήπιο πολιτικό λόγο, γιατί δεν νομίζω ότι η τοξικότητα βοηθάει ποτέ στο να φέρουμε κόσμο στην κάλπη, τελικά να πείσουμε τους πολίτες για αυξημένη συμμετοχή.

Και να πω κάτι τελευταίο για τη συμμετοχή: η Νέα Δημοκρατία έκανε μια σημαντική μεταρρύθμιση που ενθάρρυνε τη συμμετοχή, την επιστολική ψήφο. Την έκανε μόνη της. Το λέω αυτό διότι έχω κουραστεί να ακούω διάφορα κόμματα, ειδικά το ΠΑΣΟΚ να μας μιλάει για το πόσο εκσυγχρονιστικό και προοδευτικό είναι, όταν δεν ψήφισε ουσιαστικά καμία μεταρρύθμιση εκσυγχρονισμού, συμπεριλαμβανομένης και της επιστολικής ψήφου.

Η επιστολική ψήφος έδωσε τη δυνατότητα σε 200.000 συμπολίτες μας, που θα είχαν ενδεχομένως δυσκολία να πάνε στην κάλπη, να ψηφίσουν. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η διαδικασία διεξήχθη άψογα. Εγώ χαίρομαι πραγματικά όταν ακούω πολίτες, και εντός αλλά κυρίως εκτός Ελλάδος, να μας λένε: «ναι, αυτό είναι Ευρώπη, να μπορούμε να ψηφίζουμε άνετα και με ασφάλεια».

Κοιτάξτε, καταρχάς να επαναλάβω ότι το προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας είναι «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη». Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές και ψηφίζουμε για να ακουστεί ισχυρή η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη την επόμενη μέρα, όπου θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Αν θα έχουμε, για παράδειγμα, ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Θυμίζω ότι μόλις κατατέθηκε το αίτημα για την τέταρτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αυτό λήγει το 2026. Αν θα έχουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα. Χθες βρέθηκα στη Γαλλία να επιθεωρήσω τις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra, οι οποίες, όμως, χρηματοδοτούνται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Και δείτε πόσο σημαντικό θα ήταν να είχαμε και μία ευρωπαϊκή προσθήκη στους πόρους που μπορούμε να δαπανούμε για την ευρωπαϊκή άμυνα. 

Τι θα γίνει με τους αγρότες μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία τελικά έχουν επιπτώσεις και στο τι θα γίνει στην πατρίδα μας. Γι’ αυτό ψηφίζουμε πρωτίστως.

Είναι όμως μία εθνική κάλπη, από την οποία θα βγουν εθνικά συμπεράσματα και προφανώς όλα τα κόμματα θέτουν τους στόχους τους. Νομίζω, το μόνο κόμμα το οποίο έχει θέσει ένα σαφή στόχο, ποσοτικό, είπαμε θέλουμε να προσεγγίσουμε, γιατί όχι να ξεπεράσουμε το ποσοστό το οποίο πήραμε στις προηγούμενες εκλογές…

Όλοι οι άλλοι μάς λένε «πατήστε φρένο», ουσιαστικά. Μας το λένε έμπρακτα, διότι, σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που κάναμε αυτούς τους 11 μήνες, μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, όλοι απέναντι. Εντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Νέος δικαστικός χάρτης, για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, μας το λένε συνέχεια οι πολίτες, δεν γίνεται να περνούν τέσσερα και πέντε χρόνια για να τελεσιδικήσει μία απόφαση. Όλοι απέναντι.

Αυτό το οποίο λέω είναι ότι δεν θέλω να δώσω τη δυνατότητα σε κανέναν να αμφισβητήσει το βράδυ των εκλογών ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μία ισχυρή νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές.

Εμείς, ας πούμε, να δώσω ένα μικρό παράδειγμα, κάνουμε εκκενώσεις καταλήψεων στα πανεπιστήμια. Τις κάνουμε συνεχώς. Δεν θέλω το βράδυ των εκλογών, αν ο μη γένοιτο η Νέα Δημοκρατία πάρει ένα κακό αποτέλεσμα, να βγει κάποιος και να πει: «α, δεν έχετε νομιμοποίηση να υλοποιείτε αυτές τις πολιτικές, γιατί ο λαός σάς γύρισε την πλάτη στις ευρωεκλογές».

Και δεν ήμαστε εμείς αυτοί, να το ξεκαθαρίσουμε, οι οποίοι κάναμε τις ευρωεκλογές ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άμα δείτε τις ομιλίες του αρχηγού του, η λέξη Ευρώπη δεν υπάρχει. Λες και δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κάλπη, δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά ζητούμενα. Όλοι έρχονται και λένε: «κοντύνετε τον Μητσοτάκη». Άρα, τι λένε; «Να μην προχωρήσουν γρήγορα οι αλλαγές». Εσείς τι θέλετε, να μην σηκώσω εγώ το γάντι;

Δείτε εδώ αναλυτικά 

liberal.gr