Αστεροσκοπείο Αθηνών για φωτιά σε Αττική: Η δεύτερη χειρότερη από το 2009

  • Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024 - 09:29

Tη λεπτομερή αποτίμηση των καμένων εκτάσεων της φωτιάς που σάρωσε τη βορειοανατολική Αττική καταγράφει το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως αναφέρει κάηκαν σχεδόν 100.000 στρέμματα μικτής δασικής και περιαστικής δασικής έκτασης και πρόκειται για την «δεύτερη δυσμενέστερη περίπτωση πυρκαγιάς σε καμένη έκταση που έχει εκδηλωθεί στον νομό Αττικής μετά την πυρκαγιά στην ίδια περιοχή που συνέβη το 2009».

Η ανάρτηση του Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Η λεπτομερής αποτίμηση των καμένων εκτάσεων της πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική 11-12 Αυγούστου 2024 έδειξε ότι κάηκαν συνολικά 9.948 εκτάρια γης,(99.480 στρέμματα μικτής δασικής και περιαστικής δασικής έκτασης) από τα οποία σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Copernicus CLMS Corine Land Cover το 39% της επιφάνειας είναι μεταβατικές δασώδεις και θαµνώδεις εκτάσεις, το 26% σκληρόφυλλη βλάστηση, το 19.5% εκτάσεις µε αραιή βλάστηση με διάσπαρτη δόμηση, 12% γεωργικές εκτάσεις, και το 3,5% ασυνεχής αστική δόμηση. Η πυρκαγιά αυτή είναι η 2η δυσμενέστερη περίπτωση πυρκαγιάς σε καμένη έκταση που έχει εκδηλωθεί στον νομό Αττικής μετά την πυρκαγιά στην ίδια περιοχή που συνέβη το 2009.

Μάλιστα ιδιαίτερο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την εν λόγω καταγραφή είναι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην προσφατή πυρκαγιά με την αντίστοιχη του 2009. Όπως φαίνεται από τη χαρτογράφηση, η πυρκαγιά του 2009 αναπτύχθηκε με πολύ παρόμοιο τρόπο και έκαψε έκταση ίση με 13054 εκτάρια δασικής και περιαστικής έκτασης με τις δύο καμένες εκτάσεις να παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη κατά ποσοστό 60%, γεγονός που κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια.

Οι δορυφορικές εικόνες PlanerScope ήταν ευγενική προσφορά του συνεργαζόμενου φορέα Eratosthenes Centre of Excellence για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης εξ αιτίας της πυρκαγιάς στην ΒΑ Αττική. Ευχαριστούμε θερμά για την συνδρομή του Κεντρου ERATOSTHENES.

Το παρόν σύστημα είναι αποτέλεσμα ερευνητικής δράσης της μονάδας Beyond EO Centre NOA».

tovima.gr