Κ. Μητσοτάκης: Μειώνονται στα 2,5 ευρώ τα διόδια στην Αττική Οδό

  • Σήμερα - 15:11

Η καθημερινότητα και τα προβλήματά της βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, επισημαίνοντας ότι τα διόδια από τις 6 Οκτωβρίου θα μειωθούν στα 2,5 από τα 2,8 ευρώ.

«Αποτελεσματικά τα αναχώματα κατά της ακρίβειας»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να ξαναχτίσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά, σε μια στιγμή που ο πληθωρισμός υποχωρεί», ενώ επεσήμανε ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στα τρόφιμα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Τα αναχώματα που έχουμε υψώσει είναι αποτελεσματικά», επεσήμανε αναφερόμενος στην ακρίβεια και πρόσθεσε ότι «αυτή η δύσκολη φάση που αναντίρρητα έχουμε περάσει βαίνει προς το τέλος της, αλλά η μάχη συνεχίζεται».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα σχολικά είδη, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, επισημαίνοντας ότι «είδα με χαρά πως αρκετές αλυσίδες προσφέρουν αισθητά χαμηλότερες τιμές από πέρσι». Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι ο ανταγωνισμός και οι έλεγχοι θα έχουν αποτέλεσμα.

«Κανείς δεν λέει ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, αυτό που λέμε είναι ότι αντιστεκόμαστε και τα πράγματα σταδιακά θα πηγαίνουν καλύτερα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε επίσης ότι ο δείκτης στις τιμές τροφίμων, αν αφαιρεθεί η επίδραση του ελαιολάδου, κινείται πτωτικά.

«Κεντρικός στόχος οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η Ελλάδα παρά τα εμπόδια ανεβάζει ταχύτητα και η κυβέρνηση υλοποιεί το σχέδιο της, με βάθος 4ετίας».

Όπως τόνισε, «κεντρικός μας στόχος και η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα», ενώ προανήγγειλε ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα σε 10 ημέρες», προσθέτοντας: «Για να μπορούμε να απαντήσουμε και σε κάποιους από τους μύθους που παρουσιάζουν την Ελλάδα να είναι χειρότερη και από τη Βουλγαρία, που έχει βασικό μισθό στα 477 ευρώ».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι 2η σε ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση είπε ότι «μπορεί να μείνει αιχμάλωτη των αδιεξόδων της». Πρόσθεσε ότι «όσο εντείνονται τα αδιέξοδά τους, τόσο αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες».

«Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε και το κύρος της πολιτικής και γι’ αυτό ο μόνος δρόμος που ξέρουμε δεν είναι άλλος από την ένταση της δουλειάς μας. Να απαντάμε με χειροπιαστό έργο στα συνθήματα» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος ασχολείται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση, ασχολείται πάρα πολύ όμως με τα δικά του προβλήματα και πώς μπορούμε να δώσουμε απάντηση σε αυτά».

Μείωση διοδίων με τη νέα σύμβαση για την Αττική Οδό

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, στάθηκε στην εξουσιοδότηση που θα δοθεί για τη νέα σύμβαση παραχώρησης Αττικής Οδού.

Όπως τόνισε, περισσότερα από 3 δισ. θα ενισχύσουν τα δημόσια ταμεία, ενώ επεσήμανε ότι και οι πολίτες επωφελούνται, καθώς από τις 6 Οκτωβρίου τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από 2,8 στα 2,5 ευρώ.

«Αυτό είναι ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους πολίτες, ειδικά γι’ αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τακτικά τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πόλης» σημείωσε.

Κεντρική προτεραιότητα η ενίσχυση των ΜΜΜ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, εξάλλου, στις παρεμβάσεις στην Κεντρική Μακεδονία. «Αντίστοιχη ήταν και η χθεσινή μας παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, να ευχαριστήσω τους Υπουργούς οι οποίοι συμμετείχαν. Για πρώτη φορά, νομίζω, ότι διαπίστωσαν οι παρευρισκόμενοι στην Κεντρική Μακεδονία το εύρος των παρεμβάσεων οι οποίες υλοποιούνται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μία «Δι@ύγεια» για όλα τα έργα την πλατφόρμα erga.gov.gr. Υπογράμμισε, εξάλλου ότι η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποτελεί κεντρική προτεραιότητα και δήλωσε ότι νέα λεωφορεία κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους στην Ανατολική και σύντομα στη Δυτική Αττική.

«Πολλές νέες κάμερες στους δρόμους»

Ως προς τα θέματα της ατζέντας του Υπουργικού Συμβουλίου, έκανε ακόμη τρεις παρατηρήσεις:

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της πορείας του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ότι «το μήνυμα είναι κοινό, όλοι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας για να πετύχουμε τα ορόσημα».

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, έκανε λόγο για νέα όπλα για την αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας.

Αναφορικά με τα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι δίνεται μεγάλη σημασία στα νέα τεχνικά μέσα και έκανε λόγο για «πολλές νέες κάμερες στους δρόμους».