Πρόταση δυσπιστίας: Κλείδωσε το κείμενο των "4" - Tι περιλαμβάνει

  • Τετάρτη, 5 Μαρτίου, 2025 - 09:57

Το κοινοβουλευτικό καλεντάρι όριζε ότι στις 5 Μαρτίου οι πολιτικοί αρχηγοί θα είχαν μια οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή για τη τραγωδία των Τεμπών. Το ΚΚΕ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν από τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή ώστε «να λογοδοτήσει», όπως έλεγαν. Ωστόσο, το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ καθώς και οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις της Παρασκευής σε όλη τη χώρα, αλλάζουν τα δεδομένα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, είχε προαναγγείλει ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ένα αίτημα που ζητούν εδώ και πολύ καιρό, διακαώς, τα κόμματα του προοδευτικού μετώπου. Ωστόσο, καθώς κανένα κόμμα δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (υπενθυμίζεται ότι χρειάζονται 50 υπογραφές) συνεργάστηκαν.

Κλείδωσε το κείμενο για την πρόταση δυσπιστίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συγγραφή του τελικού κειμένου, υπήρξαν από κοινού διαβουλεύσεις μεταξύ του ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τηλεφώνησε στους προέδρους των κομμάτων και κατέληξαν στο κείμενο.

Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε συμφωνία και μέσα στο κείμενο επιρρίπτουν ευθύνες για τη τραγωδία των Τεμπών στην κυβέρνηση και την κατηγορούν για συγκάλυψη και αδράνεια. Επιπλέον, μεταξύ άλλων υπάρχουν αναφορές για μια σειρά θεμάτων όπως οι υποκλοπές, ακρίβεια, κράτος δικαίου.

Σήμερα στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία για την προ ημερησίας και η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης. Τα επιτελεία θεώρησαν ότι είναι πιο σωστό να βρεθεί σε θέση απολογούμενου η κυβέρνηση. Αργά το βράδυ της Τρίτης, συμφωνήθηκε να προχωρήσουν κανονικά οι πρωτολογίες των αρχηγών και αργότερα, εντός της ημέρας, να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας.

Η διαδικασία – Την Παρασκευή η ψηφοφορία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, πάντως, η κυβέρνηση αναμένεται να αποδεχθεί την πρόταση δυσπιστίας και να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση. Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί, εκτός απροόπτου, την Παρασκευή αφού όπως ορίζει και το Σύνταγμα δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις μέρες. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Πάντως, σε περίπτωση που απορριφθεί τότε δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν την πάροδο 6 μηνών.

Η συζήτηση αρχίζει με την ομιλία δύο βουλευτών που έχουν υπογράψει το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας. Η εγγραφή των άλλων ομιλητών γίνεται έως το τέλος της ομιλίας των δύο παραπάνω βουλευτών.

Μια πρώτη γεύση της λεγόμενης κοινοβουλευτικής «διαβολοβδομάδας» δόθηκε χθες. Η Ολομέλεια, αποφάσισε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου για την αναμόρφωση του χώρου του δυστυχήματος.

Ο κ. Τριαντόπουλος μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε την παραίτηση του. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του για τον ρόλο του ανακριτή. Όπως είπε, επικαλούμενος το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ «ο ανακριτής επέβλεπε την έρευνα και ότι οι όποιες σημαντικές αποφάσεις, όπως ο τερματισμός της αναζήτησης ανθρώπινων λειψάνων και η μεταφορά των πάντων (everything) στο Κουλούρι, έγιναν υπό την προφορική έγκριση του Ανακριτή».

tovima.gr