Για κακουργήματα
- Τρίτη, 2 Απριλίου, 2013 - 06:00
Το γνωστό οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου Μυκόνου ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα, εξ αφορμής της νομικής διαδικασίας που αφορά στην πρόταση του εισαγγελέα εφετών Γιώργου Οικονόμου, προς το συμβούλιο εφετών, για παραπομπή Δημάρχων, Δημοτικών υπαλλήλων και επιχειρηματιών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου.
Με τη λήξη του ανακριτικού έργου ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία, που αφορά στην πρόταση του εισαγγελέα, για παραπομπή των εμπλεκομένων, προς το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αποφασίσει για το ποιοι και με ποιες κατηγορίες θα παραπεμφθούν.
Κατόπιν της έρευνας που προηγήθηκε από την εισαγγελική αρχή, προέκυψε ότι ο Δήμος Μυκόνου ζημιώθηκε κατά 10 εκ. ευρώ από τις υπεξαιρέσεις των χρημάτων που κατέβαλαν, για τέλη παρεπιδημούντων, ξενοδόχοι επιχειρηματίες του νησιού, τα οποία ενώ εισπράττονταν, ακυρώνονταν τα διπλότυπα και οι αποδείξεις ξαναχρησιμοποιούνταν, σε μία σκανδαλώδη αφαίμαξη των δημοτικών ταμείων.
Όπως είχε καταδείξει η πραγματογνωμοσύνη που διενήργησε ορκωτή ελέγκτρια-λογίστρια, οι επιχειρηματίες που πλήρωναν κανονικά ελάμβαναν πλαστές αποδείξεις, στις οποίες οι αριθμοί του παραστατικού αντιστοιχούσαν σε άλλες, γνήσιες αποδείξεις.
Η εισαγγελική πρόταση
Η πρόταση του εισαγγελέα αφορά στους δύο Δημάρχους, τον νυν κ. Αθανάσιο Κουσαθανά – Μέγα και τον πρώην κ. Χρήστο Βερώνη, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της απιστίας εις βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.
Επίσης τους υπευθύνους της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση, υπεξαγωγή εγγράφων και απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Οι δύο Αντιδήμαρχοι κ.κ. Θρασύβουλος Κοντομήτρος και Αλέξανδρος Βαμβακούρης, με τις κατηγορίες για απιστία και ψευδή βεβαίωση, για την περίοδο 2002 – 2009, όπως και ένας επιχειρηματίας, για ψευδορκία και ηθική αυτουργία απόπειρας υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, σε βαθμό πλημμελήματος.
Από τις κατηγορίες απαλλάσσονται η αναπληρώτρια προϊσταμένη του δήμου κ. Κατερίνα Ζουγανέλη, ως μη άμεσα εμπλεκόμενη στην υπόθεση, οι υπάλληλοι δύο τραπεζών και 12 επιχειρηματίες.
Οι δύο Δήμαρχοι δεν είχαν λάβει γνώση της εισαγγελικής αυτής πρότασης, καθώς δεν κρίνεται απαραίτητο να ενημερωθούν σχετικά, παρά μόνο όταν απαγγελθούν οι τελικές κατηγορίες.
Το ιστορικό της έρευνας
Σύμφωνα πάντως με τη θέση που είχε διατυπώσει ο δήμαρχος Μυκόνου κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς - Μέγας, στην υπόθεση αυτή δεν εμπλέκονται αιρετοί παρά μόνο δημοτικοί υπάλληλοι.
Η μόνη εμπλοκή του Δήμου που εντόπιζε ο Δήμαρχος αφορούσε στους βεβαιωτικούς καταλόγους, που όπως είχε αναφέρει «πρέπει να συντάσσονται κάθε χρόνο από την υπηρεσία εσόδων της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου».
Όσον αφορά στις ευθύνες των αιρετών προϊσταμένων, τις αποποιήθηκε, λέγοντας ότι «Ο εκάστοτε δήμαρχος ή αντιδήμαρχος δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ελέγχει αν είναι σωστοί οι βεβαιωτικοί κατάλογοι, οι οποίοι γίνονται γιατί υπάρχουν κάποιοι που δεν πληρώνουν στην ώρα τους. Άρα οι κατάλογοι γίνονται για να διεκδικούνται τα λεφτά από τον δήμο».
Σχετικά δε με τις δικές του κινήσεις υπενθυμίζει ότι ήταν αυτός που στα τέλη του 2009 διέταξε ΕΔΕ, υποβάλλοντας παράλληλα μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, στον εισαγγελέα Εφετών, καταθέτοντας και έγγραφη αναφορά στον τότε Γ.Γ. της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, στις οικονομικές καταστάσεις εσόδων του Δήμου, για την επταετία 2002-2009, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τον τότε Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, ο οποίος παράλληλα κατέθεσε σχετικό αίτημα ελέγχου των Δημοτικών εσόδων από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών.
Την έρευνα ανέλαβε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Έφη Σαλμά, η οποία κατά τη διαδικασία ελέγχου, εμφανιζόταν να αντιδρά ως προς τις καθυστερήσεις παράδοσης, πλέον του χρόνου, του πορίσματος του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου για τα οικονομικά του Δήμου Μυκόνου από τη Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Πειραιά του υπουργείου Οικονομικών.
Καθυστέρηση είχε επίσης σημειωθεί και ως προς την κλήση σε απολογία των μαρτύρων, κατά έξι μήνες, από την ανάθεση της ανάκρισης στον τακτικό ανακριτή Σύρου, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου.
Τότε, η εισαγγελέας κ. Σαλμά είχε ζητήσει να διερευνηθούν τα αίτια όσον αφορά στην καθυστέρηση εντοπισμού των ατασθαλιών, όταν ιδιωτικής εταιρεία είχε αναλάβει τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου.
Κατόπιν της κλήσης τους σε απολογία από την ειδική εφέτη ανακριτή και τον αντεισαγγελέα Εφετών, ο νυν και ο πρώην Δήμαρχος και οι δύο αντιδήμαρχοι, αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή εγγύησης και περιοριστικούς όρους.
Οι δε δημοτικοί υπάλληλοι, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Εσόδων κ. Αντώνης Ρουσσάκης και ο βοηθός δημοτικός ταμίας κ. Αντώνης Αρτέμης προφυλακίστηκαν, με τον δεύτερο, κατόπιν συμπληρωματικής του απολογίας, να έχει πρόσφατα αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.
Τώρα πλέον αναμένεται το βούλευμά του Συμβούλιο Εφετών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισαγγελική πρόταση, για το ποια άτομα και με ποιες κατηγορίες θα παραπεμφθούν σε δίκη.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η αρχή του τέλους
3 Νοε. 2015 - 6:10 - Νέα αναβολή για το οικονομικό σκάνδαλο της Μυκόνου
25 Σεπ. 2014 - 14:58 - Παραμένει σε αργία
19 Αυγ. 2013 - 6:00 - 30 μήνες φυλάκιση με 3τη αναστολή
23 Ιουλ. 2013 - 6:00 - Πανικός και μυστηριώδεις κινήσεις
25 Ιουν. 2013 - 6:00