Χρηματοδότηση Δήμων για πυροπροστασία

  • Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2013 - 06:00

418 χιλιάδες ευρώ κατανέμονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στους 19 Δήμους των Κυκλάδων για την κάλυψη των δράσεων πυροπροστασίας που πρέπει να προγραμματιστούν άμεσα ενόψει της θερινής περιόδου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, συνολικά κατανέμεται στους Δήμους της χώρας και σε συνδέσμων Δήμων το ποσό των 18,4 εκατομμυρίων ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Με τα χρήματα αυτά οι Δήμοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες καθαρισμού βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς στα περιαστικά δάση, άλση κλπ, καθώς και ενέργειες καθαρισμού και ελέγχου χωματερών, αλλά και να ενισχύσουν εθελοντικές δράσεις στα όρια ευθύνης τους. Ταυτόχρονα, μπορούν να προχωρήσουν σε προμήθεια εξοπλισμού αναγκαίου για την πυροπροστασία των περιοχών τους (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασυρμάτους), ενώ με το ίδιο ποσό προβλέπεται και η κάλυψη λειτουργικών εξόδων όπως υπερωρίες μη μόνιμου προσωπικού, προμήθεια καυσίμων κ.λπ.

Η κατανομή του ποσού ανά Δήμο πραγματοποιήθηκε με βάση τις προτάσεις που είχε καταθέσει στο Υπουργείο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συνυπολογίζοντας κριτήρια που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών ανά περιοχή, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, περιοχές δικτύου NATURA 2000 κλπ. Επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας, ενώ υποχρεούνται να γνωστοποιούν άμεσα τα έργα που θα υλοποιήσουν στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.