Ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Κιμώλου με τον Πειραιά την πασχαλινή περίοδο

“Τριτοκοσμικές καταστάσεις”

- “Χρυσάφι” πληρώνουν οι Κιμωλιάτες την μετακίνησή τους προς Πειραιά μέσω Μήλου - “Δεν κάνουν τίποτα οι βουλευτές” δηλώνει ο δήμαρχος

Σαν να μην υπάρχει στον ακτοπλοϊκό χάρτη των Κυκλάδων, αντιμετωπίζεται η Κίμωλος, καθώς, η κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοϊκή διασύνδεσή της με το λιμάνι του Πειραιά, μετρά ελάχιστα δρομολόγια πλοίων και την πασχαλινή περίοδο.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος, Γεράσιμος – Θεόδωρος Μαγκανιώτης που μίλησε στην εφημερίδα, χαρακτήρισε την υφιστάμενη κατάσταση “τριτοκοσμική”, αφού όπως χαρακτηριστικά σχολίασε και στην παρέμβαση που πραγματοποίησε προς τον αρμόδιο υπουργό, τα πλοία μπορεί να “περνούν δίπλα από το νησί, αλλά δεν το αγγίζουν”.

Ο κ. Μαγκανιώτης επεσήμανε ότι είναι αβάσιμο το επιχείρημα από την πλευρά της κυβέρνησης που θέλει τους κατοίκους να εξυπηρετούνται μέσω της Μήλου με δωρεάν μετακίνηση από το επιδοτούμενο φέρι – μπότ, καθώς εκτός από την ταλαιπωρία, οι επιβάτες μετά την αποβίβασή τους χρειάζεται να πληρώσουν αδρά τη μετακίνησή τους, προκειμένου να ταξιδέψουν προς τον τελικό προορισμό τους.

“Τέσσερα θα έρθουν δύο θα φύγουν”

Αναλυτικά, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας του, ο δήμαρχος Κιμώλου παρουσίασε τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια όπως έχουν προγραμματισθεί για την τρέχουσα αλλά και για την επόμενη εβδομάδα. Όπως καταγράφει ο ίδιος, εκτός από το δρομολόγιο της Μεγάλης Τετάρτης που δεν συμπεριλαμβάνεται εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ, μέχρι το Πάσχα θα υπάρχουν: “Τέσσερα δρομολόγια από Πειραιά προς Κίμωλο και συγκεκριμένα (περασμένη Παρασκευή - ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία – χθες (Μεγάλη Δευτέρα), αύριο (Μεγάλη Τετάρτη) και Μεγάλη Παρασκευή”. Συμπληρώνει ακόμη πως, “Αντίστοιχα εγκρίνατε τέσσερις επιστροφές προς Πειραιά: Κυριακή των Βαΐων, σήμερα (Μεγάλη Τρίτη), αύριο (Μεγάλη Τετάρτη) και Μεγάλη Παρασκευή”.

Όσον αφορά όμως, στη Μεγάλη Πέμπτη, “ημέρα που για πολλούς συμπατριώτες και φίλους του νησιού, ξεκινά ένα 4ήμερο αργιών και τελικά 5ήμερο λόγω μεταφοράς της αργίας της πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα” και “είναι μία καλή ευκαιρία να περάσουν τις μέρες αυτές στην Κίμωλο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για αυτούς, όσο και για την οικονομία του νησιού μας, έχετε εγκεκριμένα δύο δρομολόγια (πρωινό και απογευματινό), με προσεγγίσεις σε όλα τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, εκτός από την Κίμωλο. Επόμενο δρομολόγιο από Πειραιά, μετά την Μεγάλη Παρασκευή (3 Μαΐου), υιοθετήσατε και εγκρίνατε για την Παρασκευή 10 Μαΐου”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκανιώτης, υπογραμμίζοντας ότι οι εν λόγω αποφάσεις, δεν έλαβαν καθόλου υπόψιν ούτε στον ελάχιστο βαθμό, “την τροφοδοσία του νησιού, η οποία... θα περιμένει”. Αντίστοιχα, ο δήμαρχος, υπενθύμισε ότι τα δρομολόγια της επιστροφής μετά το Πάσχα προς τον Πειραιά θα είναι δύο, “Δευτέρα του Πάσχα και μετά Κυριακή του Θωμά”, παρόλο που και “την Τρίτη και την Πέμπτη του Πάσχα, τα πλοία επιστροφής περνούν δίπλα από την Κίμωλο αλλά … για άλλη μια φορά, δεν την αγγίζουν. Τέσσερα πλοία θα φέρουν τους πασχαλινούς επισκέπτες και με δύο θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν”, σημείωσε ο δήμαρχος συμπερασματικά.

Πειραιάς μέσω Μήλου με αυξημένο κόστος

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγκανιώτης παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός, στηλιτεύοντας το επιχείρημα που χρησιμοποιείται κατά κόρον για την εξυπηρέτηση των Κιμωλιατών, και δεν είναι άλλο από την ύπαρξη του φέρι – μπότ από και προς τη Μήλο. “Η “καραμέλλα” ότι εξυπηρετούμαστε από τη Μήλο με το επιδοτούμενο τοπικό φέρι - μπότ δεν ευσταθεί γιατί οι ώρες σπάνια συμπίπτουν”, δηλώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι, “το θέμα που μας απασχολεί και πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως το επιδοτούμενο φέρι – μπότ μπορεί να είναι δωρεάν αλλά ενώ φαίνεται να μας “χαρίζουν” δύο ευρώ για να φτάσουμε στη Μήλο, μετά προκειμένου να πάμε στο πλοίο, πρέπει να πάρουμε ταξί και να πληρώσουμε περισσότερα από 15 ευρώ για να μετακινηθούμε. Καταλαβαίνετε τι περνά ένας Κιμωλιάτης που επιθυμεί να ταξιδέψει;”, υπογραμμίζει ο κ. Μαγκανιώτης.

Ταυτόχρονα, συμπληρώνει πως, “μετά από όλες τις φωνές διαμαρτυρίας μας, ενδεχομένως να προσεγγίσει πλοίο την Τετάρτη του Πάσχα. Όμως τί μιζέρια είναι αυτή, να έχει δρομολόγιο στην κάθοδο και όχι στην άνοδο. Αυτά δεν είναι τριτοκοσμικές καταστάσεις;”.

“Δεν επαρκεί η παρέμβασή τους”

Ανάμεσα σε όσα ζητήματα έθιξε ο δήμαρχος του νησιού, επεσήμανε ότι έχει αποστείλει επιστολή μέσω της οποίας ζητά από το υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψιν του το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό η Κίμωλος. Τη συγκεκριμένη επιστολή μάλιστα, τονίζει ότι έχει κοινοποιήσει και στους βουλευτές του νομού Κυκλάδων, οι οποίοι όμως σύμφωνα με το δήμαρχο, “δεν έχουν κάνει τίποτα”.

“Οι πρώτες πληροφορίες, που όμως δεν είναι επίσημες ακόμη, θέλουν μετά την “ενόχλησή” μας, να δρομολογείται ένα πλοίο μέσα στην εβδομάδα του Πάσχα. Εμείς κοινοποιήσαμε την επιστολή και στους βουλευτές του νομού για να είναι γνώστες των προβλημάτων μας” δηλώνει ο κ. Μαγκανιώτης, ισχυριζόμενος ωστόσο, πως δυστυχώς, “Δεν είναι επαρκής η παρέμβασή τους” αφού “Δεν έχουν κάνει τίποτε για να μας βοηθήσουν”.

Παρατηρώντας αυτή την αρνητικά διαμορφωθείσα κατάσταση της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης του νησιού με τον Πειραιά, ο δήμαρχος ισχυρίζεται στην ίδια επιστολή προς τον υπουργό ότι, “όπως διαφαίνεται ο Γολγοθάς μας θα συνεχιστεί και μετά την Ανάσταση”.

Μετάθεση των προβλημάτων στην ημερίδα της Νάξου

Ο κ. Μαγκανιώτης, εστιάζοντας την κριτική του στα ανωτέρω προβλήματα, τόνισε πως αυτόματα, “ένας σεβαστός αριθμός συμπατριωτών και φίλων δεν θα επισκεφτεί το νησί μας” και μάλιστα σε μία κρίσιμη - οικονομικά - χρονική περίοδο που ο τόπος έχει ανάγκη από επισκέπτες καθώς θα μπορούσε να “ανασάνει” έστω και παροδικά η τοπική οικονομία από την παρουσία τους. Παράλληλα, σχολίασε και την απάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, η οποία όπως υποστήριξε, “ήταν πράγματι αφοπλιστική...“Τα παράπονά σας κύριε Δήμαρχε θα εξεταστούν στην επικείμενη ημερίδα 16 Μαΐου στη Νάξο”.

Κλείνοντας μάλιστα τη δήλωσή του, ο δήμαρχος, τόνισε ότι τα συγκεκριμένα αιτήματα των Κιμωλιατών θα έρχονται στο προσκήνιο συνεχώς, αφού “Η τουριστική άνοδος την οποία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το νησί μας, θα πρέπει να προασπιστεί. Γι’ αυτό, σαν Δημοτική Αρχή του τόπου συνεχίζουμε να διεκδικούμε ό,τι μας αναλογεί από το τουριστικό ρεύμα της πατρίδας μας. Συνεχίζουμε, “ενοχλούμε” και θα “ενοχλούμε” όλους αυτούς, οι οποίοι με οποιοδήποτε τρόπο οφείλουν να βοηθήσουν την Κίμωλο” δηλώνει καταλήγοντας.