Στο επίκεντρο το θέμα του στρατοπέδου

  • Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2013 - 06:00

Λύση στο θέμα της αξιοποίησης του χώρου του πρώην στρατοπέδου στην Ερμούπολη, το οποίο έχει προσλάβει σχεδόν διαστάσεις ενός σύγχρονου… «γεφυριού της Άρτας», επιχειρεί να βρει ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, ζητώντας συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου, της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σε έγγραφό του προς τον αρμόδιο Υπουργό, Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο Δήμαρχος αναφέρεται στη σημαντικότητα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόδοσης των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του στρατοπέδου στην πόλη, επισημαίνοντας ότι αφενός οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν έναν χώρο αναψυχής και πρασίνου, και αφετέρου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που έχει ανάγκη από μόνιμες εγκαταστάσεις στέγασης για το τμήμα του στη Σύρο, πρέπει να μπορέσει να αξιοποιήσει τη δέσμευση του Δήμου για την παραχώρηση προς αυτό της σχετικής έκτασης.

Η παραχώρηση μοχλός ανάπτυξης για το νησί

«Οι πάντες έχουν πειστεί ότι η αποκέντρωση και η αποσυμφόρηση του Ιστορικού Κέντρου της Ερμούπολης, αλλά και η ανάπτυξη του νησιού περνάει μέσα από την έγκριση της εν λόγω διαδικασίας και την παραχώρηση της απαιτούμενης έκτασης για την στήριξη και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στο νησί μας», τονίζει χαρακτηριστικά στο έγγραφό του ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, ζητώντας από τον Υπουργό κοινή συνάντηση με τη συμμετοχή του Δημάρχου, του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη, και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Τσιάρτα, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της αποδοχής από την πλευρά του Υπουργείου της οριστικής έγκρισης της Πράξης Εφαρμογής, που είναι απόλυτα σύμφωνη με την εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη και το ΦΕΚ της απαλλοτρίωσης.

Αναμονή για απεμπλοκή των διαδικασιών

Επισημαίνεται ότι μετά την ολοκλήρωση από πλευράς του Δήμου όλων των απαραίτητων διαδικασιών (σύνταξη πολεοδομικής μελέτης εγκεκριμένης από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων του Υπουργείου και από το κεντρικό ΣΧΟΠ του ΥΠΕΚΑ, δημοσίευση της πολεοδόμησης με τα διαγράμματά της στο σχετικό τεύχος αναγκαστικών απαλλοτριώσεων του ΦΕΚ, υποβολή στο Υπουργείο της Πράξης Εφαρμογής κ.λπ.), το Υπουργείο αρχικά δήλωσε τη συμφωνία του με την Πράξη Εφαρμογής, ζητώντας όμως να γίνουν κάποιες εργασίες, ενώ στη συνέχεια απάντησε ότι διαφωνεί εν τέλει με την Πράξη Εφαρμογής ζητώντας αλλαγή στην κατανομή του χώρου που προέβλεπε η πολεοδομική μελέτη, η οποία, όμως, ήταν αδύνατον να γίνει σε αυτήν τη φάση. Έτσι, επήλθε στασιμότητα στην εξέλιξη των διαδικασιών με τον Δήμο να υπενθυμίζει σήμερα στο Υπουργείο ότι έχει ωριμάσει πλήρως και έχει λάβει το σύνολο των εγκρίσεων που επιβαλλόταν από τη σχετική νομοθεσία, αλλά και ότι έχει παραγάγει μια μεγάλη σε όγκο εργασία, έχοντας διαθέσει εκατοντάδες εργατοώρες. «Είμαστε σίγουροι ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τον διακαή πόθο της Συριανής κοινωνίας για ανάπτυξη, βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά κυρίως για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί μας», καταλήγει το έγγραφο του Δημάρχου.