Ο Χρ. Βλαχογιάννης και ο Απ. Αλιπράντης μιλούν για την απευθείας διάθεση αγροτικών προϊόντων στην Πάρο

Χωρίς τέλος... οι αγρότες

Μηδενικό είναι το τέλος χρήσης των δημοτικών χώρων, το οποίο καλούνται να καταβάλλουν οι αγρότες, οι οποίοι διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές στο νησί της Πάρου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Πάρου, Χρήστος Βλαχογιάννης στην “Κοινή Γνώμη”, πρόκειται για μία απόφαση που εφαρμόζεται στην Πάρο περίπου πέντε χρόνια με άξονα τη σκέψη που θέλει να στηρίζεται ο πρωτογενής τομέας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του νησιού, Απόστολος Αλιπράντης, διατυπώνει τη θέση ότι σε καμία περίπτωση οι επαγγελματίες του κλάδου δεν είναι αντίθετοι με την ύπαρξη των αγροτών στάσιμου εμπορίου, ωστόσο, επισημαίνουν ότι πρέπει οι άδειες, να δίδονται με προσοχή και να μην είναι “αυθαίρετες”.

“Στηρίζουμε την αγροτική παραγωγή”

“Για τη δραστηριότητα των αγροτών έχουμε ορίσει έναν χώρο ώστε να λειτουργούν δωρεάν. Όμως αυτό ισχύει μόνο για όσους αποδεδειγμένα είναι αγρότες και παράγουν δικά τους προϊόντα” δηλώνει αρχικά ο Χρήστος Βλαχογιάννης, προσθέτοντας πως, “Προσκομίζουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μετά λαμβάνουν τις θέσεις που έχει καθορίσει ο δήμος Πάρου” για τη διάθεση των προϊόντων τους, τόσο στην Παροικιά, όσο και στη Νάουσα. “Συνολικά είναι περισσότεροι από δέκα αγρότες και για τις δύο περιοχές” και σύμφωνα με όσα υποστήριξε ακολούθως ο κ. Βλαχογιάννης, “δίνουμε εδώ και πέντε χρόνια τις θέσεις δωρεάν” καθώς “σκέψη μας είναι να στηρίζεται η παραγωγή της Πάρου και οι κάτοικοι να μπορούν να προμηθεύονται και σε χαμηλότερες τιμές καλά προϊόντα”.

Επιπρόσθετα, ένα ακόμη θετικό στοιχείο για τους παραγωγούς της Πάρου, είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν ελεύθερα και σε καθημερινή βάση χωρίς ωράριο, όσα προϊόντα έχουν παράξει.

“Να μη δίνονται αυθαίρετα άδειες”

Στη συνέχεια, εκφράζοντας την πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου, Απόστολος Αλιπράντης, σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις όπως τα μανάβικα, βιώνουν σίγουρα μία από τις δυσκολότερες περιόδους σε οικονομικό επίπεδο. “Η αλήθεια είναι ότι λόγω κρίσης το εμπόριο “στενεύει”. Στο χώρο σίγουρα υπάρχει θέμα. Μειώνεται η δουλειά μας από χρόνο σε χρόνο. Έχουν κλείσει κάποια μανάβικα σίγουρα μέσα στην αγορά και αυτή τη στιγμή ένα μανάβικο έχει τις δυσκολίες του για να επιβιώσει” τονίζει ο κ. Αλιπράντης.

Αυτό ωστόσο που επισημαίνει ο ίδιος, είναι πως, “δε διαφωνεί με την ύπαρξη των αγροτών που διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους”. Βέβαια, όπως αναφέρει, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες – έμποροι, δεν εστιάζεται στους παραγωγούς που διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους, αλλά στη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν συμβάλει και “οι δήμοι και η περιφέρεια που δίνουν αυθαίρετα κάποιες άδειες. Και αυτό το τονίζω. Είναι αυθαίρετες” επαναλαμβάνει, υπογραμμίζοντας ότι, “Πρέπει να υπάρχει έλεγχος εξίσου στους αγρότες και στους επαγγελματίες”.

Εν κατακλείδι, αυτό που υποστηρίζει ο πρόεδρος είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ισότιμη αντιμετώπιση, αφού “τα μανάβικα έχουν πάγια έξοδα και πρέπει να αποδεικνύουν ό,τι κάνουν. Είναι γνωστές άλλωστε οι υποχρεώσεις μας” σημειώνει χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.