Εξώδικο τεσσάρων Δημάρχων για τις καθυστερήσεις του πλοίου «Άγιος Γεώργιος»

Τέλος στην ασυνέπεια εις βάρος των απομονωμένων

  • Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2013 - 06:00

Σαν να μην τους έφταναν τα χρόνια προβλήματα της σοβαρής ανεπάρκειας του ακτοπλοϊκού δικτύου, που κρατούν στην απομόνωση τους κατοίκους ειδικά των μικρών νησιών των Κυκλάδων, τώρα έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ακτοπλοϊκών ελλειμμάτων και οι αναίτιες καθυστερήσεις πλοίων, ακριβώς στην έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Τέσσερις Δήμαρχοι των Κυκλάδων πάντως, σε Σίφνο, Μήλο, Σέριφο και Κύθνο, δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια και περνούν στην αντεπίθεση καταθέτοντας εξώδικο κατά της ακτοπλοϊκής εταιρίας «Κοινοπραξία Πλοίων Δυτικών Κυκλάδων», με αφορμή τις μεγάλες καθυστερήσεις αναχώρησης που σημειώθηκαν πρόσφατα από το πλοίο «Άγιος Γεώργιος» που εξυπηρετεί τα νησιά.

Δρομολόγια με σοβαρές καθυστερήσεις

Το πλοίο έχει αποφασιστεί ότι θα εξυπηρετεί τα νησιά εκτελώντας το δρομολόγιο Πειραιάς-Κύθνος-Σέριφος-Σίφνος-Κίμωλος-Μήλος κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 20 Μαΐου έως τις 20 Ιουνίου. Ωστόσο, τα προβλήματα παρουσιάστηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα.

Σύμφωνα με την εξώδικη δήλωση-καταγγελία-διαμαρτυρία-πρόσκληση που συνέταξε δικηγορικό του Πειραιά κατά της εταιρίας, με κοινοποίηση στους αρμόδιους φορείς (Λιμεναρχείο Πειραιά, Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και Υπουργείο Τουρισμού), την περασμένη Δευτέρα 20/5 το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Άγιος Γεώργιος» επρόκειτο να αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά, για να εκτελέσει το προγραμματισμένο δρομολόγιό του προς τα νησιά. Ωστόσο, το πλοίο αναχώρησε με καθυστέρηση μίας και πλέον ώρας χωρίς κάποια σχετική προειδοποίηση ή ενημέρωση. Το ίδιο συνέβη και δύο μέρες αργότερα, την Τετάρτη 22/5, όταν το πλοίο αναχώρησε από τον Πειραιά με καθυστέρηση δύο ωρών. Όλα αυτά συνέβησαν, μάλιστα, ακριβώς στην έναρξη της δρομολογιακής περιόδου.

Ακτοπλοϊκός παραγκωνισμός

Στο εξώδικο που κατατέθηκε γίνεται λόγος για την επανειλημμένη αναιτιολόγητη καθυστέρηση της αναχώρησης του πλοίου, η οποία, όπως σημειώνεται, δημιουργεί καταστάσεις ακτοπλοϊκού παραγκωνισμού των νησιωτών και των επισκεπτών, ειδικά σε μια περίοδο που οι νησιωτικές κοινωνίες έχουν πληγεί από την κρίση και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην τόνωση της εγχώριας αγοράς μέσω του τουρισμού.

Στη διαμαρτυρία των Δημάρχων των τεσσάρων νησιών γίνεται αναφορά σε απαράδεκτα, από κάθε άποψη, γεγονότα τα οποία συμβαίνουν εν μέσω τουριστικής περιόδου δοκιμάζοντας τις αντοχές όλων, ενώ σημειώνεται ότι οι απαράδεκτες αυτές καθυστερήσεις αποθαρρύνουν όσους επισκέπτες θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά, εφόσον δεν μπορούν να προγραμματίσουν με ακρίβεια το ταξίδι τους, γεγονός που προκαλεί, μεταξύ άλλων, και δυσφήμιση των νησιών.

Καταντήσαμε γραφικοί!

Οι τέσσερις Δήμαρχοι αναφέρουν ότι «οι μέχρι σήμερα αξιοπρεπείς προσεγγίσεις μας στους αρμόδιους φορείς μάς έχουν προφανώς κατατάξει στους “γραφικούς” θεσμικούς εκπροσώπους των Νήσων μας», σημειώνοντας, όμως, ότι δεν σκοπεύουν να μείνουν απαθείς και αδιάφοροι απέναντι σε γεγονότα που έχουν αρνητικές συνέπειες στη ζωή των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών αλλά και στη διατάραξη της εικόνας των νησιών, εξαιτίας «ασυνεπών συναλλασσόμενων στην πλάτη καλοπροαίρετων απομονωμένων» και καταγγέλλουν την «αντιδεοντολογική, συκοφαντική και άκρως ζημιογόνα στάση» της εταιρίας.

Οι Δήμαρχοι ζητούν από την ακτοπλοϊκή εταιρία να τηρεί απαρέγκλιτα τις προγραμματισμένες ώρες αναχώρησης και άφιξης του δρομολογίου του πλοίου «Άγιος Γεώργιος» προς τα νησιά, προβαίνοντας σε εμπρόθεσμες ανακοινώσεις των όποιων τροποποιήσεων του δρομολογίου, οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο. Ταυτόχρονα, δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων, προκειμένου να αποκαταστήσουν «κάθε αποθετική ή θετική ζημία, που έχουμε υποστεί συνεπεία των ως άνω πράξεων ή παραλείψεών σας και εν γένει να προστατεύσουμε κάθε νόμιμο θιγέν δικαίωμά μας».