«Πόλεμος» χωρίς… πυρομαχικά
- Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2013 - 06:00
Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς του «κυνηγητού» που εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να εξαπολύσουν για την καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής, φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας, επιστολή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα νησιά σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού.
Αφορμή της στάθηκε η διαρκώς διογκούμενη ανεργία που εμφανίζεται στον Νομό, η οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, που, όπως παρατηρείται, «τείνει να γίνει κανόνας στην περιοχή», θέτει εν αμφιβόλω τόσο τις προθέσεις τις κυβέρνησης όσο και την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού σχεδιασμού της.
Έλεγχοι χωρίς ελεγκτές
Στην επιστολή του προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης και τους Διοικητές ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων υπενθυμίζει στους αρμοδίους ότι την ίδια ώρα που σχεδιάζεται η υλοποίηση μιας τέτοιας έκτασης επιχείρησης, οι υπηρεσίες ελέγχου του Νομού έχουν αποστελεχωθεί πλήρως, ενώ στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει καν γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας.
Η Επιθεώρηση Εργασίας που εδρεύει στη Σύρο και έχει στην αρμοδιότητά της πέντε νησιά, δεν διαθέτει, σύμφωνα με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, επαρκές προσωπικό και μέσα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο που της έχει ανατεθεί, ενώ, λόγω του μη επαρκούς προσωπικού δεν είναι δυνατές ούτε οι μετακινήσεις σε άλλα νησιά για τη διενέργεια ελέγχων. Ειδικά, μάλιστα, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου στη διάρκεια της οποίας αναμένονται εκατομμύρια επισκέπτες στις Κυκλάδες, είναι απορίας άξιον με ποια μέσα και ποιους μηχανισμούς θα ελεγχθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις σχετικά με το εάν απασχολούν προσωπικό που δεν δηλώνουν ή εάν καταβάλλουν τις εισφορές που οφείλουν.
Πρόσχημα η αδυναμία περιορισμού της παρανομίας
Για κοροϊδία εκ μέρους της κυβέρνησης, κάνει λόγο σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, Θεόδωρος Μήτσκας, διερωτώμενος αν πραγματικά το κράτος θέλει να περιορίσει την εισφοροδιαφυγή, τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία. «Δεν είναι δυνατόν από τη μία τα ταμεία να αδειάζουν και από την άλλη να καταργούνται υπηρεσίες που είναι εντεταλμένες να περιορίσουν τέτοιους είδους παρανομίες», σημειώνει, εκτιμώντας ότι η δήλωση αδυναμίας καταπολέμησής τους λειτουργεί προσχηματικά ώστε να προωθηθεί περεταίρω περικοπή μισθών και συντάξεων σε επίπεδα γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. «Αφού ισχυρίζονται ότι εκεί είναι το πρόβλημα είναι στο χέρι τους να το λύσουν» δηλώνει, παρατηρώντας ότι ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο η χώρα οδηγείται σε εξαθλίωση και τα ταμεία σε πλήρη αποδιάρθρωση.
Ο φόβος της ανεργίας διαιωνίζει το πρόβλημα
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων ζητά την άμεση στελέχωση υπηρεσιών τόσο στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όσο και σε ΙΚΑ και Εφορίες του Νομού, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ξεκινήσουν ουσιαστικοί έλεγχοι, με στόχο την ενεργοποίηση της προστασίας της εργασίας και της ασφάλισης, που, συνεπαγωγικά, θα ωφελήσει και τα Ταμεία.
Είναι ενδεικτική, πάντως, η δήλωση του κ. Μήτσκα ότι ειδικά σε ό,τι αφορά στην ανασφάλιστη εργασία όλοι γνωρίζουν ότι η «μαύρη» εργασία «ανθεί» στα νησιά, ωστόσο εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση συνήθως δεν φτάνουν ως τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να το καταγγείλουν. Ουσιαστικά, το μεγαλύτερο ποσοστό υπαλλήλων που εργάζεται κάτω από ασφυκτικά εργασιακά καθεστώτα ή χωρίς να ασφαλίζεται, δεν προχωρά σε καταγγελία των εργοδοτών από φόβο ότι με αυτόν τον τρόπο θα προστεθεί στο, ήδη υψηλό και χωρίς άμεσα ορατές προοπτικές εργασιακής επανένταξης, 30% των ανέργων της χώρας.
«Πόλεμος» με το σχέδιο «Άρτεμις»
Πάντως, τα προβλήματα που έρχονται για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο είναι γνωστά επί σειρά ετών, προτού καν η ύφεση πλήξει κατά τρόπο καίριο την ελληνική κοινωνία και τη δημόσια διοίκηση. Την ίδια διαπίστωση έκαναν μάλιστα στις αρχές του μήνα και οι Υπουργοί Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, ανακοινώνοντας την εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου «Άρτεμις». Το σχέδιο προβλέπει τη διεξαγωγή ελέγχων σε ολόκληρη τη χώρα από μικτά συνεργεία των Σωμάτων Επιθεώρησης Εργασίας, του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας, με κεντρικό στόχο την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας.
Μάλιστα, σε κοινή εμφάνισή τους οι Υπουργοί κ.κ. Βρούτσης και Δένδιας, χαρακτήριζαν την αδήλωτη εργασία ως πρόκληση για την ελληνική κοινωνία ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με τον Υπουργό Εργασίας να κάνει λόγο για «απαράδεκτη και σχεδόν εγκληματική συμπεριφορά».
Ωστόσο, την ίδια ώρα που τα δύο Υπουργεία κηρύσσουν τον πόλεμο στην εισφοροδιαφυγή και τη «μαύρη» εργασία, η ανάγκη της, άνωθεν επιβεβλημένης και προσυμφωνημένης με τους δανειστές της χώρας, αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, έχει οδηγήσει σε περικοπές προσωπικού, περιορισμό προσλήψεων, συγχωνεύσεις, καταργήσεις ή υποβιβασμό φορέων. Σε απλά μαθηματικά, φαντάζει σχεδόν αδύνατη η διεξαγωγή του προαναγγελθέντος «πολέμου» χωρίς τα αναγκαία μέσα.
Στο πλαίσιο, πάντως, της εξαγγελλόμενης επιχείρησης των δύο Υπουργείων πρόκειται να κινητοποιηθούν περίπου 300 ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και 23 ελεγκτές της ειδικής υπηρεσίας ελέγχου ασφάλισης του ΙΚΑ, με αρμοδιότητα να ελέγξουν περίπου 700.000 ενεργές επιχειρήσεις. Το 2012 σε ελέγχους που διενήργησε το ΣΕΠΕ διαπιστώθηκε ότι το 40% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που τέθηκαν υπό έλεγχο ήταν ανασφάλιστοι, ενώ το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι οι απώλειες μόνο του ΙΚΑ από την αδήλωτη εργασία αγγίζουν τα 6 δις το 2012.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τα νησιά ελέγχονται
21 Μαΐου. 2013 - 6:00 - Δήμαρχος Πάρου: "Όλοι μαζί τη νέα χρονιά να χαράξουμε ελπιδοφόρα πορεία"
31 Δεκ. 2024 - 10:27 - Στοχεύοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας
31 Δεκ. 2024 - 6:18 - Προτεραιότητα η ασφάλεια των λουόμενων
31 Δεκ. 2024 - 6:17 - Η αδυναμία προσέγγισης ξεσήκωσε "θύελλα" αντιδράσεων
30 Δεκ. 2024 - 6:18