Άμεση κινητοποίηση των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας του Δήμου Μυκόνου

Κοινή αντίδραση

Ζητούν την σύγκλιση του δ.σ για τον ορισμό Δημάρχου -Οσμή σκανδάλων: XYTA, απορρίμματα, ανακύκλωση
  • Συνεχίζεται ο αναβρασμός στη Μύκονο, έπειτα από την αργία στην οποία τέθηκαν ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι.
  • Το νησί παραμένει εδώ και περίπου μία εβδομάδα κυριολεκτικά ακυβέρνητο, με τα προβλήματα καθημερινά να πολλαπλασιάζονται και να διογκώνονται.

    Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, μετά από κάλεσμα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών (ΚΕΠΟΜ), συγκεντρώθηκαν χθες με μοναδικό αίτημα την άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου, όπως προβλέπει ο νόμος 3463/2006 για τον ορισμό με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, Αντιδημάρχου ο οποίος θα ασκήσει τα καθήκοντα του Δημάρχου.

    Ζητούν άμεσες ενέργειες

    Ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό “θερμόμετρο” στη Μύκονο, η οποία ταλανίζεται τα τελευταία τρία χρόνια από το οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου.

    Ειδικά την τελευταία εβδομάδα, το νησί βρίσκεται στον “αέρα”, μετά και την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να τεθούν σε αργία ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι.

    Μπροστά στο φαινόμενο της ακυβερνησίας, στελέχη της ΚΕΠΟΜ ανέλαβαν την ενημέρωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να βρεθεί μία άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

    Έτσι χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όπου από κοινού υπεγράφη αίτημα για την άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου, με σκοπό την άμεση έναρξη της διαδικασίας αναπλήρωσης του εν αργία τελούντος δημάρχου, με βάση το άρθρο 89 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

    Καλεί τους Μυκονιάτες σε επαγρύπνηση

    Εκτός όμως από το θέμα του άμεσου ορισμού Δημάρχου, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου, δίνει και παραπάνω στοιχεία, για το συμβάν που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, μέσα στο κτήριο του δημαρχείου.

    Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι διερευνάται από την Εισαγγελία της Σύρου, έπειτα από καταγγελία της ΚΕΠΟΜ, ο “άγνωστος” άνδρας που “ψαχούλευε” τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, την ημέρα που οι αιρετοί του νησιού πήραν το “φύλλο” πορείας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

    “Στις πολύ σημαντικές εξελίξεις που συμβαίνουν στον Δήμο η ΚΕΠΟΜ δηλώνει παρούσα και καλεί όλους τους Μυκονιάτες σε επαγρύπνηση.
    Δυστυχώς το περιστατικό στην Οικονομική Υπηρεσία -που ανέδειξε για μια ακόμα φορά το απύθμενο θράσος και την εκτός κάθε λογικής πολιτικής συμπεριφοράς, εκείνων που μας διοικούν επί δεκαετίες- δείχνει ότι μάλλον έχουμε πολλά ακόμα να δούμε και να ακούσουμε. Για το σοβαρότατο αυτό περιστατικό που έχει συγκλονίσει όλους τους συμπολίτες μας και βρίσκεται στη φάση της εισαγγελικής διερεύνησης δεν έχουμε αυτή τη στιγμή να αποκαλύψουμε κάτι. Γνωρίζουμε αρκετά, περιμένουμε ωστόσο την ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές”, σημειώνει χαρακτηριστικά η ΚΕΠΟΜ.

    Οσμή και άλλων σκανδάλων

    Και την ώρα που η Μύκονος μετρά τις πληγές της, βγαίνουν καθημερινά και νέα δεδομένα που παραπέμπουν και σε άλλες υποθέσεις που θα συζητηθούν και που μπορεί (;) να οδηγήσουν τη δημοτική αρχή σε νέο γύρο με τη δικαιοσύνη.

    Νέα δεδομένα για τον ΧΥΤΑ. Αποκαλύψεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Συγκλονιστικά στοιχεία για την ανακύκλωση.

    Τρία καυτά θέματα που η “Κοινή Γνώμη” θα παρουσιάσει στο αυριανό της φύλλο.

    Παράνομη μεταφορά απορριμμάτων

    Ως πρώτο στοιχείο του αυριανού ρεπορτάζ της εφημερίδας, η συγκλονιστική αποκάλυψη της Περιφέρειας Αττικής, καταγγέλλει την παράνομη μεταφορά απορριμμάτων από τη Μύκονο με προορισμό μονάδα διαχείρισης στην Αττική.
    Οι ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής μετέβησαν μετά από καταγγελία στη θέση Καλυμπάκι, που είναι περιοχή αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας και διαπίστωσαν ότι είχαν εκφορτωθεί από εμπορικό πλοίο, 16 μεταλλικά κοντέινερ, τα οποία περιείχαν δημοτικά απόβλητα από το νησί της Μυκόνου.

    Από ότι φαίνεται, το θέμα της Μυκόνου δεν αρχίζει και τελειώνει με το οικονομικό σκάνδαλο. Υπάρχουν και άλλα εξίσου σημαντικά που αποδεικνύουν αυτά που επί χρόνια κάποιοι ψιθύριζαν. Ότι στο κοσμοπολίτικο νησί γινόταν πράγματα και θάματα είτε με την ανοχή της δημοτικής αρχής, είτε κάτω από τις ευλογίες της.

    Στη βουλή ο ΧΥΤΑ Μυκόνου

    Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού, σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μυκόνου, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος.

    Ο βουλευτής κάνει αναφορά στην επιστολή κατοίκων του νησιού, τονίζοντας παράλληλα του κατεπείγοντος του θέματος.

    Ο κ. Συρμαλένιος στην ερώτησή του έχει συμπεριλάβει τις καταγγελίες που αναφέρουν ότι ο ΧΥΤΑ που εγκαινιάστηκε πριν 4 χρόνια με προϋπολογισμό 6.000.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, σήμερα κινδυνεύει να καταστραφεί. “Οι μεμβράνες του έχουν διαρραγεί, ο βιολογικός καθαρισμός δε λειτουργεί, τα φρεάτια έχουν σπάσει, οι αναφλέξεις και πυρκαγιές των σκουπιδιών αποτελούν συνήθη φαινόμενα. Ταυτόχρονα, η συνεχής απόρριψη στο χώρο χύδην απορριμμάτων χωρίς καμία προεργασία ανακύκλωσης και ολοκληρωμένης διαχείρισης, εντείνουν την κατάσταση δυσλειτουργίας που οδηγεί στη διάλυση και στην καταστροφή του. Ήδη οι καταγγελίες και οι προσφυγές έχουν φτάσει κατ’ επανάληψη και εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες και μετά από αυτοψίες έχουν επιβάλλει πολλές φορές πρόστιμα, τα οποία πληρώνονται κανονικά από τον Δήμο”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν εάν προτίθεται να πάρουν μέτρα, να αποκατασταθεί η σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μυκόνου και να σταματήσει να λειτουργεί ουσιαστικά ως Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

    Επίσης, τι μέτρα πρόκειται να πάρουν ώστε να σταματήσει η κατάσταση αυτή που ενέχει κινδύνους βλάβης της υγείας, τόσο των μονίμων κατοίκων όσο και των τουριστών , η οποία λειτουργεί και ως τουριστική δυσφήμηση του νησιού.

    Ετικέτες: