Το ΣτΕ αρνήθηκε τις αιτήσεις για προσωρινή αναστολή κλεισίματος των ΔΟΥ Τήνου και Μήλου

Χάθηκε η παρτίδα

Καυστική επιστολή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Τήνου, Γιάννη Σαλταμανίκα -Αποκαλεί "ανεπιθύμητα πρόσωπα" τους βουλευτές του νομού

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), να μη δεχθεί την προσωρινή αναστολή εκτελέσεως που κατέθεσε τρεις Δήμοι των Κυκλάδων, βάζει την “ταφόπλακα” στις ΔΟΥ του νομού.

Συγκεκριμένα, δύο Δήμοι των Κυκλάδων, Μήλος και Τήνου, “έχασαν” τη δίκη αναστολής εκτελέσεως στο ΣτΕ, το οποίο αρνήθηκε τη χορήγηση προσωρινής λειτουργίας.

Η απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Τήνου, Γιάννη Σαλταμανίκα, να εξαπολύει μύδρους και κατά των κυβερνώντων, αλλά και κατά των τοπικών βουλευτών, τους οποίους χαρακτηρίζει ως “ανεπιθύμητους”.

Η αρχή του τέλους

Ο Δήμος Τήνου «έχασε» τη δίκη αναστολής εκτελέσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αρνήθηκε τη χορήγηση προσωρινής προστασίας σε ένα ακόμα νησί, με άγνωστες προς το παρόν αιτιολογίες. Έτσι, η Δ.Ο.Υ. Τήνου, είναι ουσιαστικά παρελθόν.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Τήνου, Γιάννης Σαλταμανίκας με μία επιστολή “κόλαφο” περιγράφει το πως αντιλαμβάνονται οι εκ των Αθηνών κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι χωρίς ίχνος δικαιοσύνης, ισοπεδώνουν τα δικαιώματα των νησιωτών, εξαλείφοντας δια παντός την έννοια της νησιωτικότητας.

“Η όποια θεμελίωση αυτής της απόφασης, σε λίγες αράδες, δεν απαλλάσσει την κεντρική εξουσία από το βάρος της ανιστόρητης αυτής επιλογής. Ίσως και γι’ άλλους πολλούς λόγους, αλλά ειδικά για το συγκεκριμένο αυτή η επιλογή της κυβέρνησης, θα την ακολουθεί σα μια μαύρη σελίδα στα πεπραγμένα της, για μας τους νησιώτες. Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της νησιωτικότητας. Ζώντας στην Αθήνα και απολαμβάνοντας κάθε υπηρεσία (υγεία, δικαιοσύνη, συναλλαγές με το Δημόσιο, πρόσβαση σε αεροδρόμιο, κλπ) με το αυτοκίνητό τους ή με τη συγκοινωνία, δεν ξέρουν τι θα πει αποκλεισμός του νησιού, απαγορευτικό του απόπλου, απεργία των πληρωμάτων, δεν γνωρίζουν το κόστος της διανυκτέρευσης, ενδεχομένως της δεύτερης διανυκτέρευσης, κλπ. Τα όσα διατείνονται για την ηλεκτρονική σύνδεση και την εξυπηρέτηση, έχουν ήδη διαψευσθεί σε όποιο νησί καταργήθηκε η Δ.Ο.Υ. μέχρι σήμερα και θα αποδειχθούν και στην περίπτωσή μας, «φούμαρα»”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαλταμανίκας, ο οποίος στη συνέχεια στήνει στον “τοίχο” τους βουλευτές του νομού.

“Η δική μου συνείδηση αντιλαμβάνεται όλους τους βουλευτές και ειδικά του νομού που έχουν συμπράξει δια της απραξίας τους, ανεπιθύμητα πρόσωπα στην Τήνο και λυπάμαι για το άθλιο κατάντημά τους. Μπορεί να μας στερήσουν τα πάντα, όχι όμως και την ελευθερία να χαρακτηρίσουμε τη στάση τους”.

“Από πανικόβλητα πολιτικά ανδρείκελα δεν μπορείς να περιμένεις τέτοια ανταπόκριση”

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τήνου, χαρακτηρίζει και “πολιτικά ανδρείκελα” όλους όσους δε γνωρίζουν τι εστί νησιωτικός χώρος με ότι αυτό συνεπάγεται.

“Τέλος, οι εθνικοί λόγοι που προβάλαμε δεν μπόρεσαν να γίνουν κατανοητοί. Η αποψίλωση των νησιών από τις Δ.Ο.Υ. δεν είναι μόνο οικονομικά μάταιη (χωρίς καμία ωφέλεια για το Δημόσιο, από τη στιγμή που ο Δήμος ανέλαβε όλα τα έξοδα) αλλά και αγνοεί τη σημασία του νησιωτικού χώρου για την εθνική οντότητα. Ούτε και θα χανόταν ο κόσμος αν διατηρούντο οι Δ.Ο.Υ. στα νησιά μας, ειδικά σε αυτά που δεν υπάρχει αεροδρόμιο. Αλλά για να προβληθούν και να επιβληθούν τέτοιες πολιτικές απαιτούνται πολιτικοί που γνωρίζουν τι θα πει νησιωτικός χώρος σε ετήσια βάση. Όχι στα θέρετρα του Αυγούστου και στις πισίνες κάποιας βίλλας του Αιγαίου. Στα 9 και τα 10 μποφόρ, στα ανύπαρκτα λιμάνια, στους αποκλεισμούς επί μέρες και στο καρδιοχτύπι όταν νυχτώνει και μέχρι να ΄ρθει το νέο φως. Από πανικόβλητα πολιτικά ανδρείκελα δεν μπορείς να περιμένεις τέτοια ανταπόκριση”, καταλήγει ο κ. Σαλταμανίκας.

“Οικονομική αφαίμαξη των νησιωτών”

Άλλος ένας Δήμος των Κυκλάδων που έχασε την υπόθεση της προσωρινής αναστολής, είναι και ο Δήμος Μήλου.

Για το θέμα μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο Δήμαρχος του νησιού, Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος μίλησε για αυτή την πρωτόγνωρη απόφαση του ΣτΕ, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλει προκειμένου να διαμορφώσει τους χώρους του ΚΕΠ, χώροι οι οποίοι θα φιλοξενήσουν τους κάτοικους της Μήλου που θα συναθροίζονται για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις που έχουν με την εφορία. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Δαμουλάκης πιστεύει ακράδαντα ότι οι πολίτες δε θα γλυτώσουν τις μετακινήσεις προς την Αθήνα, όπου εκεί υπάγονται πλέον φορολογικά.

“Δυστυχώς χάσαμε τα προσωρινά μέτρα. Κάναμε μία συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να γλυτώσουμε τις ΔΟΥ των νησιών. Αποτύχαμε και τώρα μέλημά μας είναι να επανδρώσουμε το ΚΕΠ, με σκοπό τη σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών. Η ουσία δεν είναι ότι χάσαμε την ταμπέλα που γράφει “ΔΟΥ Μήλου”, αλλά ότι χάσαμε μία πολύτιμη υπηρεσία. Πιστεύω ότι οι κάτοικοι του νησιού δε θα γλυτώσουν τις μετακινήσεις προς την Αθήνα και μια υπόθεση 50 ευρώ, θα τη χρυσοπληρώνουν”, δήλωσε ο κ. Δαμουλάκης.