Γνωστές οι συνέπειες
- Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2013 - 06:00
Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με τριετή αναστολή επέβαλλε το δικαστήριο στους δύο κατηγορουμένους – πρώην δήμαρχο Δρυμαλίας, Γιάννη Μπαρδάνη και τέως προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών, Εμμανουήλ Ζουγανέλη - όσον αφορά στα φαινόμενα ρύπανσης από τον ΒΙΟΚΑ στην περιοχή του Απόλλωνα στη Νάξο.
Πρόκειται για μία υπόθεση που μετρά αρκετά χρόνια και για την οποία το Τριμελές Εφετείο Αιγαίου εξέτασε την υπόθεση την περασμένη εβδομάδα στη Σύρο, καλώντας στο εδώλιο πολλούς μάρτυρες.
Αμέσως μετά την ακροαματική διαδικασία, αξίζει να σημειωθεί πως η έδρα απεφάνθη και αποφάσισε την επιβολή της εν λόγω ποινής απαλλάσσοντας τους κατηγορουμένους από την κατηγορία της μόλυνσης, με δεδομένη τη χρονική παραγραφή του αδικήματος.
Γεγονός η μόλυνση
Αρχικά αξίζει να αναφερθεί πως η εκδίκαση της υπόθεσης μέχρι σήμερα είχε αναβληθεί τέσσερις φορές ενώ η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί ήταν αυτεπάγγελτη από την Εισαγγελία Νάξου, μετά από ανώνυμη καταγγελία που είχε υπάρξει το καλοκαίρι (Αύγουστος) του 2007.
Ειδικότερα, στη Σύρο, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης που έχει απασχολήσει έντονα την τοπική κοινωνία της Νάξου, εξετάσθηκε το γεγονός πως πράγματι τα λύματα που προέρχονταν από τον Βιολογικό του Απόλλωνα ήταν ρυπογόνα και μόλυναν τη θαλάσσια περιοχή, κάτι για το οποίο γνώριζαν οι δύο κατηγορούμενοι, αφού όπως έχει γίνει γνωστό και ειπώθηκε εκ νέου, ο συντηρητής του ΒΙΟΚΑ, Στέφανος Λαμπαδάκης είχε γνωστοποιήσει και μάλιστα στη συνέχεια είχε αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη θέση.
Τα ανωτέρω μάλιστα, ειπώθηκαν και από τους μάρτυρες Ν.Λεβογιάννη, Γ.Βαρελά και Μ.Καπίρη ενώ “επιβεβαιώθηκαν” και από τη σχετική δικογραφία.
Δεν είχαν ληφθεί μέτρα
Μετά από τα παραπάνω, εξετάσθηκε αν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση είχαν λάβει προληπτικά μέτρα καθώς όμως και αν ο ΒΙΟΚΑ στη σχετική μελέτη που τον αφορούσε, συμπεριελάμβανε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Με δεδομένο πως η μελέτη τελικά αποδείχθηκε ότι είχε πραγματοποιηθεί μετά το 1990, έτος που καθόριζε ότι έπρεπε να έχουν συνταχθεί οι εν λόγω μελέτες καθώς αυτό επιβαλλόταν εκ της νομοθεσίας, στο φως ήρθε η είδηση πως δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο, όχι μόνο για να αποτρέψει τα περιστατικά μόλυνσης αλλά και για να απαγορεύσει οριστικά την επανάληψή τους.
Αναλυτικά, αναφέρθηκε πως, οι κατηγορούμενοι δεν είχαν λάβει μέτρα για την επίλυση του προβλήματος, οι οποίοι στη συνέχεια, κατέθεσαν έγγραφα με τα οποία υποστήριξαν πως προωθούσαν τη δημιουργία νέου ΒΙΟΚΑ και την αδειοδότηση του υφιστάμενου. Επιπλέον, κατέθεσαν τη σχετική μελέτη του Βασίλη Θεωνά, η οποία ωστόσο δε χαίρει έγκρισης μέχρι σήμερα. Η έδρα κατέληξε πως όλα τα επιχειρήματά τους, δεν αποτελούν ενέργειες ικανές να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά, γεγονός που οδήγησε τον Εισαγγελέα να προτείνει την επιβολή της ανωτέρω ποινής χωρίς ελαφρυντικά, εκτός εκείνο του έντιμου πρότερου βίου.
Αναδρομή και ερώτηση στη Βουλή
Το πολυσυζητημένο θέμα της ύπαρξης και προβληματικής λειτουργίας του Απόλλωνα Νάξου εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, έχει αποτελέσει αντικείμενο ερώτησης του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου πριν δύο μήνες στη Βουλή. Ο ίδιος, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να μάθει ποια μέτρα θα λάμβαναν για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, είχε επισημάνει τα παρακάτω, “Εδώ και δέκα χρόνια στην περιοχή Απόλλωνα Νάξου λειτουργεί αυθαίρετη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων αλλά και των τουριστών που σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται και να δεκαπλασιάζουν τον πληθυσμό του οικισμού κατά τους θερινούς μήνες. Ο συγκεκριμένος ΒΙΟΚΑ κατασκευάστηκε την περίοδο 1992-1993 και όπως τεκμαίρεται από σειρά εγγράφων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές σε θέση πλησίον του οικισμού. Κατά συνέπεια, σοβαρά τεχνικά, επιστημονικά, περιβαλλοντικά και νομικά ερωτηματικά εγείρονται ως προς την χωροθέτηση, την κατασκευή αλλά και τη λειτουργία του. Για παράδειγμα, η μονάδα ΒΙΟΚΑ είναι κατασκευασμένη σε θαλάσσιο χώρο ο οποίος έχει επιχωματωθεί, ο αιγιαλός δεν είναι καθορισμένος διοικητικά κτλ. Έχουν, επίσης, διαπιστωθεί κατ’επανάληψη “σοβαρές παραλήψεις, ύπαρξη κίνδυνου υποβάθμισης του περιβάλλοντος καθώς και δυνητικού κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία” όπως επισημαίνεται στην με αρ.πρωτ.88536/7299 της 19-09-2012 Απόφασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”. Καταλήγοντας, ο ίδιος μάλιστα είχε σημειώσει πως “Ως αποτέλεσμα της προχειρότητας με την οποία έχει αντιμετωπισθεί μέχρι τώρα το θέμα, της έλλειψης συντονισμού και σοβαρού σχεδιασμού, παρατηρείται μια διελκυστίνδα ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες για θέματα που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος, κτλ.” λέγοντας ακόμη πως “Η ως άνω καταγεγραμμένη κατάσταση έχει ήδη προκαλέσει και εισαγγελική παρέμβαση” καθώς “Είναι προφανές ότι η οριστική επίλυση της αυθαίρετης κατασκευής και λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ είναι επείγουσα και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του ΒΙΟΚΑ Μήλου
1 Οκτ. 2018 - 15:27 - Μετ΄εμποδίων η λειτουργία του ΒΙΟΚΑ
30 Μαρ. 2015 - 6:10 - Λειτουργικές διαφωνίες
14 Οκτ. 2014 - 6:09 - Η υπομονή τους έχει εξαντληθεί
19 Φεβ. 2014 - 6:10 - Επεσήμανε την ανάγκη ίδρυσης ΚΕΔΑΣΥ στη Σαντορίνη
29 Νοε. 2024 - 17:49