Ο δήμαρχος Σικίνου Γ. Συρίγος για την απόφασή του να κλείσει τον “κύκλο” της παρουσίας του στην τοπική Αυτοδιοίκηση

Αποχαιρετά με θετικό πρόσημο

Δηλώνει “παρών” σε μελλοντική βοήθεια που θα χρειαστεί η νέα δημοτική Αρχή

Αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία και γνωρίζοντας εκ των έσω πώς έχουν τα πράγματα σε έναν μικρό δήμο, ο δήμαρχος Σικίνου Γιάννης Συρίγος, μιλά στην “Κοινή Γνώμη” για την απόφασή του να μη διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία του νησιού στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, αφού θεωρεί ότι η παρουσία ενός αιρετού δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο θητείες, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα σε ανθρώπους με σύγχρονες ιδέες να εξελίσσουν όσα παραλαμβάνουν.

Ο κ. Συρίγος στη συνέντευξη που παραχώρησε, έθιξε τα μείζονα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ένας μικρός δήμος, βάζοντας παράλληλα, θετικό πρόσημο στη διαδρομή που ο ίδιος ως δημοτική Αρχή με τους συνεργάτες του διάνυσε, σε ένα πλαίσιο ιδιαίτερα δύσκολο με πολλά εμπόδια που θέτει ο θεσμός του “Καλλικράτη”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο ίδιος υπήρξε ο τελευταίος κοινοτάρχης της Σικίνου αλλά και ο πρώτος δήμαρχός της.

  • Αποφασίσατε να “κλείσετε” τον κύκλο της παρουσίας σας στα κοινά του τόπου σας. Ποιοι ήταν οι λόγοι που συνηγόρησαν υπέρ της απόφασής σας;

“Δεν υπήρχαν ιδιαίτεροι λόγοι που προέκυψαν ξαφνικά. Ήταν μία απόφαση που είχα πάρει όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά και είχα βάλει όριο στον εαυτό μου ότι θα ασχοληθώ μία ή δύο θητείες. Πιστεύω πως όποιος θέλει να προσφέρει στον τόπο του, κάλλιστα μπορεί να το πράξει μέσα σε δύο τετραετίες και πρέπει να δίνει το δικαίωμα και στους επόμενους, να δείξουν τί μπορούν να πράξουν και να προσφέρουν από την πλευρά τους, όσα μπορούν. Υπάρχουν σίγουρα και νέοι άνθρωποι που έχουν σύγχρονες ιδέες και έχουν τη δυνατότητα να τις μετουσιώσουν σε πράξη”.

  • Από την ενασχόλησή σας με την τοπική Αυτοδιοίκηση τί έχετε αποκομίσει και τί κρατάτε στη μνήμη σας;

“Τα χρόνια που ασχολήθηκα και κυρίως τα τέσσερα χρόνια της καλλικρατικής διαδρομής, βίωσα εκ των έσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές κοινωνίες και οι μικροί δήμοι ιδιαίτερα λόγω ελλείψεως προσωπικού. Είναι υποστελεχωμένοι, δεν υπάρχουν υπηρεσίες και θέλει μεγάλη προσπάθεια να καταβάλει όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση των μικρών νησιών. Ένας αιρετός πρέπει να αφιερωθεί εικοσιτέσσερις ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο και να κάνει τα πάντα. Από το να είναι δήμαρχος, έως το να “γίνεται” οδηγός σε πυροσβεστικό όχημα αλλά και να προσπαθεί να παρακινήσει ανθρώπους να βοηθήσουν εθελοντικά”.

  • Ο προβληματισμός σας προφανώς είναι ο ίδιος όσον αφορά και στη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων δεδομένων των ιδιαίτερα μειωμένων κονδυλίων που είχατε στη διάθεσή σας για τις ανάγκες των δημοτών και του νησιού...

“Είναι όντως ένα πολύ σημαντικό θέμα η διαχείριση των οικονομικών καθώς η ευθύνη που έχει ένας δήμαρχος είναι μεγάλη. Η γραφειοκρατία που απαιτείται είναι αυξημένη στο μέγιστο βαθμό από εδώ και πέρα, και πάντοτε, παρά το ότι είχα μία υπάλληλο, τα 9/10 της αλληλογραφίας και των εγγράφων έπρεπε να περάσουν από τα χέρια μου και να συντάξω αναφορές ή να απαντήσω. Με το θεσμό του “Καλλικράτη” έπρεπε να αντεπεξέλθουμε ως δημοτική Αρχή και στις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν - χωρίς να υπάρχουν απαραίτητοι πόροι - με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται όλη η λειτουργία του ανθρώπου που ασχολείται με τα κοινά, δηλαδή του δημάρχου”.

  • Το πρόσημο που βάζετε συνολικά για τη θητεία σας στα κοινά της Σικίνου αλλά και ιδιαίτερα στο πλαίσιο εφαρμογής του “Καλλικράτη” είναι θετικό ή αρνητικό;

“Είναι θετικό διότι ασχοληθήκαμε όλοι στο δήμο με το πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο πλαίσιο που ορίζει ο “Καλλικράτης” που έθετε πλήθος αλλαγών και υποχρεώσεων αφού έπρεπε να λειτουργούμε ως μεγάλος δήμος χωρίς να έχουμε τη βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αφού και εκείνη μέχρι να προσαρμοστεί δεν μας παρείχε τη φροντίδα που προβλέπεται από τον “Καλλικράτη”. Καταλαβαίνετε ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά. Πιστεύω καταφέραμε να κρατήσουμε το δήμο. Τον οργανώσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε, κάναμε κοινή οικονομική υπηρεσία σε συνεργασία με την Ανάφη και τη Φολέγανδρο. Ακόμη, θέσαμε σε λειτουργία το διπλογραφικό σύστημα ενώ πράξαμε πράγματα που ήταν δύσκολα για έναν μικρό δήμο”.

  • Τί θεωρείτε ότι αφήνετε παρακαταθήκη στην επόμενη δημοτική Αρχή που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές του Μαΐου και ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία των πραγμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

“Πρέπει να αγωνισθεί σκληρά όποιος βρεθεί στη συγκεκριμένη θέση αλλά έχουμε ήδη αλλάξει τον Εσωτερικό κανονισμό και προβλέπονται προσλήψεις, οπότε οι επόμενοι αιρετοί θα έχουν μία ομαλή κατάσταση να διαχειριστούν σε γενικές γραμμές. Επίσης, στα οικονομικά έχουμε πλέον την υπηρεσία και το διπλογραφικό σύστημα που λειτουργεί και είναι αξιόπιστο ενώ παράλληλα προωθούμε μελέτες και είμαστε στη χρονική στιγμή να παραλάβουμε εξοπλισμό για το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων αφού κλείνουμε τον ΧΑΔΑ. Επίσης, είμαστε σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για το δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης για το λιμάνι διότι η χώρα έχει και προχωρούμε για την εγκατάσταση δύο ακόμη βιολογικών. Όλα τα παραπάνω όπως αντιλαμβάνεστε είναι δρομολογημένα και θα είναι εύκολο σε κάποιον ο οποίος θα τα ακολουθήσει, να μπορέσει να τα ολοκληρώσει”.

  • Αποχαιρετώντας το δήμο, αν σας ζητηθεί η συμβολή σας για την αντιμετώπιση κάποιων δύσκολων σε θέματα διαχείρισης καταστάσεων, θα είστε αρωγός και στο πλευρό της νέας δημοτικής Αρχής;

“Αυτό είναι αυτονόητο. Θα είμαι στο πλευρό οποιουδήποτε ζητήσει τη βοήθειά μου διότι θεωρώ υποχρέωσή μου, όσα γνωρίζω να τα μεταβιβάσω στους επόμενους. Η εμπειρία που απέκτησα δεν είναι κτήμα δικό μου, αλλά των ανθρώπων που θα ακολουθήσουν στην τοπική Αυτοδιοίκηση”.