Μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού στα νησιά των Κυκλάδων

Εγκαταστάθηκαν. Λειτουργούν;

Τη δυνατότητα παροχής πόσιμου νερού στους κατοίκους των νησιών, έδωσε μετά από τεράστιες προσπάθειες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος, προ μηνών πολλοί Δήμοι των Κυκλάδων παρέλαβαν τα συγκεκριμένα μηχανήματα, τα οποία και εγκαταστάθηκαν.

Όμως σε κάποια νησιά, όπως στη Σέριφο, τα μηχανήματα δε λειτουργούν, διότι πολύ απλά ακόμη ο Δήμος, στην ευθύνη του οποίου είναι η λειτουργία τους, δεν έχει αποφασίσει που θα τοποθετήσει τη μία από τις δύο μονάδες που παρέλαβε.

Το πρόγραμμα

Τέλος στο μαρτύριο της έλλειψης πόσιμου νερού προσπαθεί να δώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που δρομολόγησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες 23 νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα, που πέρα από τα αναμφισβήτητα περιβαλλοντικά οφέλη, συμβάλει και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νησιωτών.

Οι μονάδες παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού, που προσφέρουν στους πολίτες εγγυημένα πόσιμο νερό απαλλαγμένο από χλώριο και από λοιπές επιβλαβείς ουσίες, στηρίζονται στην αντίστροφη όσμωση και τοποθετούνται συνήθως στο δίκτυο ύδρευσης από το οποίο τροφοδοτούνται με το προς επεξεργασία νερό.

Παράλληλα η δράση στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης των τεράστιων ποσοτήτων πλαστικών μπουκαλιών και συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, δεδομένου ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι από 1.000-3.000 φορές πιο ενεργοβόρο λόγω της συσκευασίας και της μεταφοράς του.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 33 νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου συνολικά θα εγκατασταθούν 57 μονάδες πόσιμου νερού.

Στις Κυκλάδες μονάδες εγκαταστάθηκαν στα εξής νησιά:

- Σίκινος, 238 κάτοικοι, 1 μονάδα

- Φολέγανδρος 667 κάτοικοι, 1 μονάδα

- Αντίπαρος 1037 κάτοικοι, 1 μονάδα

- Κέα 2.417 κάτοικοι, 2 μονάδες

- Κύθνος 1.608 κάτοικοι, 2 μονάδες

- Σέριφος 1.414 κάτοικοι, 2 μονάδες

- Σίφνος 2.442 κάτοικοι 2 μονάδες

- Αμοργός 1.859 κάτοικοι, 2 μονάδες

- Ίος 1.838 κάτοικοι, 2 μονάδες

- Δονούσα 163 κάτοικοι, μονάδα

- Ηρακλειά 151 κάτοικοι, 1ωμονάδα

- Κουφονήσι 366 κάτοικοι, 1 μονάδα

- Σχοινούσα 206 κάτοικοι, 1 μονάδα

- Θηρασιά 268 κάτοικοι, 1 μονάδα

- Σύρος 19.782 κάτοικοι, 3 μονάδες

- Νάξος 18.188 κάτοικοι, 3 μονάδες

- Θήρα 13.402 κάτοικοι, 3 μονάδες

- Πάρος 12.853 κάτοικοι, 3 μονάδες

- Άνδρος 10.009 κάτοικοι, 3 μονάδες

- Μύκονος 9.320 κάτοικοι, 2 μονάδες

- Μήλος 4.771 κάτοικοι, 2 μονάδες

Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 της Πράξης: “Προμήθεια μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου” (MIS 358514), π/υ 608.768,00 ευρώ. Επίσης, ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 της Πράξης: “Προμήθεια μονάδων παραγωγής πόσιμου νερού” (MIS 383588), π/υ 436.218,00€.

Το συνολικό ποσό και από τις 2 δράσεις ορίζεται περίπου στις 1.044.986,00 ευρώ.

Απλά... εγκαταστάθηκαν

Στις 4 του περασμένου Οκτωβρίου, ο Δήμος Σερίφου παρέλαβε 2 μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού. Οι συγκεκριμένες μονάδες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του λιμανιού, τέθηκαν σε λειτουργία, προκειμένου να γίνει το απαραίτητο τσεκάρισμα.

Οι δύο αυτές μονάδες παραμένουν εκεί, χωρίς όμως να είναι σε λειτουργία, αφού ο Δήμος, όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Δήμαρχος κ. Αντωνάκης, μετά από σχετική ερώτηση που του τέθηκε, δεν έχει ακόμη κατασταλάξει, που θα τοποθετήσει τη δεύτερη μονάδα.

Μετά από τέσσερις μήνες από την παραλαβή, τα μηχανήματα δε λειτουργούν, ενώ θα έπρεπε το ένα τουλάχιστον να δίνει πόσιμο νερό. Ο Δήμαρχος στην ερώτηση εάν έχει γίνει ενημέρωση του κόσμου για τη δυνατότητα που έχει να προμηθεύεται νερό, απάντηση αρνητικά, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει όταν εξευρεθεί ο χώρος εγκατάστασης του δεύτερου μηχανήματος.

Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Τζώρτζη Μακρυωνίτη, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η προμήθεια έγινε μέσω της Περιφέρειας, αλλά την αρμοδιότητα λειτουργίας και συντήρησης των μηχανημάτων την έχουν αποκλειστικά και μόνο οι Δήμοι. Μάλιστα τόνισε ότι επιβάλλεται οι αυτοδιοικήσεις να λειτουργήσουν τις συγκεκριμένες μονάδες, σημειώνοντας ότι “θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτό είναι προς όφελος των κατοίκων των νησιών”.

Τελικά, το θέμα φαίνεται ότι τακτοποιήθηκε, αφού μετά από δεύτερη επικοινωνία που είχε ο Δήμαρχος Σερίφου με την εφημερίδα, δήλωσε ότι οι μονάδες μπαίνουν σε λειτουργία.