Σε έκτακτη ανάγκη το νοσοκομείο της Σαντορίνης

Δεν το βάζει κάτω η Επιτροπή Στήριξης

  • Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10

Η Επιτροπή Στήριξης, απευθυνόμενη στον Δήμαρχο του δήμου Θήρας, αναφέρθηκε με δυσαρέσκεια στην κατάσταση που επικρατεί αλλά και στην αναγκαιότητα που υπάρχει για να επιταχυνθούν οι επαφές για το Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Σε ανακοίνωση τους ανέφεραν ότι το συμβόλαιο παραχώρησης οικοπέδου επέβαλλε τη λειτουργία του με δημόσιο χαρακτήρα και απαγόρευε την πώληση σε ιδιώτη, γι’ αυτό απέρριψαν την παραχώρηση του. Μάλιστα σε συνάντηση τους με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας κατέληξαν στον τρόπο λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Η στάση του Υπουργού Υγείας

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν απευθύνθηκαν στον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος στην αρχή δεν είχε διάθεση διαπραγμάτευσης και απάντησε με απειλές για πώληση του Νοσοκομείου. Στη δεύτερη επίσκεψη του όμως ο Υπουργός δέχτηκε τις προτάσεις και μετά από αυτή την ανέλπιστη εξέλιξη και την υποχώρηση του έμεινε το θέμα δημιουργίας της τοπικής ΑΕΜΥ ( Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) που είναι ΔΕΚΟ.

Καμία εποικοινωνία ακόμα

Σύμφωνα με την Επιτροπή ο Δήμαρχος Θήρας έστειλε σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο το Νοέμβριο του 2013 αλλά 2 μήνες μετά δεν έχει οριστεί κάποιο ραντεβού με τα αρμόδια Υπουργεία για να βρεθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει το νησί. Φημολογείται μάλιστα ότι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας φοβούμενος τις αντιδράσεις της Τρόικας δεν περνάει την τοπική ΑΕΜΥ. Παρ’ όλα αυτά δέχεται παρόμοιες λύσεις που δίνουν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια στο Νοσοκομείο της Νάξου. Αυτό σημαίνει ότι δωρεές που θα γίνονται στο νοσοκομείο θα παραμένουν σ’ αυτό και όχι σε κάποιο ιδιώτη.

Το θέμα για να λυθεί χρειάζεται μία επείγουσα συνάντηση με τους Υπουργούς για να αποφευχθεί μια πιθανή αρνητική απάντηση του κ. Στουρνάρα. Όσο η συνάντηση δεν πραγματοποιείται και το θέμα μένει μετέωρο, δεν προχωρά η λειτουργία του Νοσοκομείου.

Η Επιτροπή Στήριξης απευθυνόμενη στον Δήμαρχο αναφέρθηκε στη δήλωση της Επιτροπής Υγείας, όπου προεδρεύει ο ίδιος ο ίδιος ο Δήμαρχος Θήρας, ότι μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε θα καλέσει κόσμο για να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει το Νοσοκομείο.

Ανάγκη για λύση

Η Επιτροπή πιστεύει πως το τέλος Φεβρουαρίου είναι μακριά για ένα μείζονος σημασίας πρόβλημα, όπως αυτό της αυτοτέλειας του Νοσοκομείου, το οποίο χρειάζεται άμεση λύση. Εν τω μεταξύ μεσολαβούν οι εκλογές, με αποτέλεσμα να μην υπογραφεί καμία απόφαση από κανέναν Υπουργό. Για τους λόγους αυτούς ζητά την άμεση επέμβαση του δημάρχου και επισημάνει την ανάγκη που υπάρχει για άμεση επικοινωνία και συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία.

Τα προβλήματα που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών και μιας κοινωνίας πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα των εκπροσώπων της κεντρικής εξουσίας και της Περιφερειακής και Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ετικέτες: