Αγώνας δρόμου για τη σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού των Δήμων

Γενναιόδωρο... περιθώριο

Αντιδρούν οι δήμαρχοι Κυκλάδων ως προς τα ασφυκτικά χρονικά όρια

Αναστάτωση ήρθε να προσθέσει η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών τέλη Μαΐου στις νέες κυρίως Δημοτικές Αρχές αναφορικά με τη σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2015, το οποίο πρέπει να κατατεθεί έως και τις 5 Σεπτεμβρίου, με ορισμένους νεοεκλεγέντες να κάνουν λόγο για “ασφυκτικά χρονικά περιθώρια” αλλά και για “χαμένο χρόνο”, αφού σε περίπτωση διαφωνιών στην οικονομική πολιτική, ο μόνος δρόμος θα είναι εκείνος των αναμορφώσεων.

Η ανάληψη των καθηκόντων των νέων ηγεσιών στους Δήμους που πρόκειται να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου φαίνεται να προβληματίζει τόσο τους απερχόμενους, όσο και τους επερχόμενους δημάρχους των Κυκλάδων που μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” για το θέμα, καθώς οι νυν Δημοτικές Αρχές είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου να σχεδιάσουν το μέλλον του νέου οικονομικού έτους που θα κληθούν ωστόσο να υλοποιήσουν οι νέοι δημοτικοί σχηματισμοί, σύμφωνα όμως με τον δικό τους σχεδιασμό.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας με την ΚΕΔΕ να προσανατολίζεται σε νέα παρέμβαση προς την κυβέρνηση εκφράζοντας τη διαφωνία της για το χρονικό περιθώριο που δίδεται.

Ανάλογη αναμένεται να είναι και η αντίδραση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα του παραρτήματος των Κυκλάδων, που όπως τόνισε ο πρόεδρος, Γιάννης Δεκαβάλλας, η στάση της θα ακολουθήσει το κεντρικό όργανο των Δήμων, αφού “πράγματι τα περιθώρια είναι περιορισμένα και οι υπηρεσίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν”.

Μόλις λίγες ημέρες

Τέσσερις μόλις ημέρες είναι το χρονικό περιθώριο που έχουν οι νέες Δημοτικές Αρχές για να καταθέσουν το σχέδιο του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικός έτος του 2015, καθώς ο νόμος ορίζει ότι η απόφαση της πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να έχει ληφθεί έως και τις 5 Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που προηγήθηκαν οι εκλογές και οι νέες Δημοτικές Αρχές πρόκειται να αναλάβουν τα ηνία των Δήμων την 1η Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, με το Νόμο 4172/2013, οι προϋπολογισμοί των Δήμων θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια μέχρι και την 5η Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους. Ο προβληματισμός των αιρετών, απερχόμενων, νεοεκλεγμένων αλλά και όσων συνεχίζουν, έγκειται στο γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ανανεώνονται ή και αλλάζουν οριστικά με αποτέλεσμα, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, εκ των συνθηκών να μην έχουν τη δυνατότητα πλήρους και σαφούς ενημέρωσης για ένα θέμα μείζονος σημασίας κυρίως δε, σε μία οικονομική περίοδο που είναι δύσκολη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με αφορμή τα προαναφερθέντα μάλιστα, προέβη σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, ο βουλευτής Αττικής Βασίλης Οικονόμου ενώ ανάλογες αντιδράσεις έχει εκφράσει η ΚΕΔΕ.

Αναμορφώσεις ή συνεργασία

Ο νέος δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος έκανε λόγο για δυνατότητα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού σε περίπτωση διαφωνίας της νέας Δημοτικής Αρχής με την απερχόμενη ως προς τη σύνταξη του σχεδίου του προϋπολογισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “Την 1η Σεπτεμβρίου γίνεται η ανάληψη, αλλά η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιείται στις 7 του μήνα. Τουλάχιστον το πρώτο δεκαήμερο δε θα μπορούμε να κάνουμε κάτι”. Εξήγησε δε, ότι, “Θα κληθούμε να υλοποιήσουμε έναν προϋπολογισμό και ένα τεχνικό πρόγραμμα που θα έχει συνταχθεί από μία άλλη Δημοτική Αρχή” γεγονός που “ανοίγει” τη δυνατότητα δύο δρόμων, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Είτε να προχωρήσουμε σε μία μεγάλη αναμόρφωση αν διαφωνούμε, είτε οι καλές σχέσεις με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή να βοηθήσουν ώστε να κάνουμε από κοινού έναν προϋπολογισμό”.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν θα ήταν ωφέλιμο να ζητηθεί από την ΚΕΔΕ περιθώριο παράτασης, ο ίδιος υπογράμμισε πως, “Θα ήταν καλό αν συμβεί κάτι τέτοιο” αλλά θα ωφελούσε περισσότερο, “αν οι Δημοτικές Αρχές μπορούσαν να συμφωνήσουν ώστε να μην υπάρξει θέμα”.

Κατηγορηματικά αντίθετος ως προς την κατάρτιση του προϋπολογισμού από τις απερχόμενες Δημοτικές Αρχές εμφανίστηκε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός, δηλώνοντας συγκεκριμένα πως, “Δεν είναι σωστό να συντάσσεται ο προϋπολογισμός από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή” και συμπληρώνοντας μάλιστα ότι, θα ήταν θετική η παραχώρηση παράτασης από το αρμόδιο υπουργείο, ωστόσο, βάσει των δεδομένων κρίνεται επιβεβλημένη σε αρχικό επίπεδο η συνεργασία των παλαιών και νέων Δημοτικών Αρχών, όπου είναι εφικτή.

Το βάρος στις προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής

Καμία δέσμευση επί της ουσίας δεν προκύπτει για την εφαρμογή του προϋπολογισμού που συνέταξε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, ανέφερε ο νέος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, καθώς υπάρχει η επιλογή της αναμόρφωσης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά τοποθετούμενος επί του θέματος. Ωστόσο, για τον ίδιο αξιολογείται ως απαραίτητη προϋπόθεση η εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα σε νεοεισερχόμενους και απερχόμενους αιρετούς, “μακριά από σκοπιμότητες ώστε ο προϋπολογισμός να στηθεί με γνώμονα τα πραγματικά δεδομένα και με γνώμονα το τί πρεσβεύει, το τί πιστεύει και ποιες είναι οι προτεραιότητες της νεοεκλεγείσας Δημοτικής Αρχής”. Ο κ. Μαραγκός θεωρεί μάλιστα πως όσον αφορά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, “Πιστεύω ότι τελικώς θα υπάρξει η συνεργασία και σε κεντρικό επίπεδο, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει σε επίπεδο τοπικών και δημοτικών συμβουλίων”. Συντάχθηκε μάλιστα με τη θέση πως τα χρονικά περιθώρια “είναι ασφυκτικά”, ωστόσο τέλος, δήλωσε πως, “η καλή πίστη και η συνεννόηση με με αρμόδιους” θα αποφέρει καρπούς. Ως προς το ενδεχόμενο παράτασης, ο ίδιος διαφοροποίησε τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι, “Είναι λάθος, αφού μπορεί να καθυστερήσει τον οικονομικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου”.

Ενημέρωση για όλους τους δημοτικούς συμβούλους

Τον προβληματισμό ότι κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση του συνόλου των αιρετών έθεσε επί τάπητος στη συνέχεια, ο επανεκλεγείς δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης δηλώνοντας πως, “Το ζητούμενο είναι ένα ακόμη και για εμάς που συνεχίζουμε. Δεν υπάρχει μόνον ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι και βλέπουν διαφορετικά την κατάσταση από τα προηγούμενα μέλη¨. Διευκρίνισε μάλιστα πως, “Το σωστό θα ήταν η κάθε νέα Δημοτική Αρχή να καταρτίσει το σχέδιο προϋπολογισμού”, αφού θα είναι η ίδια που θα πρέπει να το φέρει εις πέρας. Εκφράζοντας τον ενδοιασμό του για το αν η παράταση θα έλυνε το πρόβλημα, διατύπωσε την πεποίθηση πως, “Ο προϋπολογισμός των Δήμων κανονικά πρέπει να συντάσσεται τέλος Σεπτεμβρίου, τον Οκτώβριο να περνά από τα όργανα και να είναι έτοιμος για να ισχύσει από 1η του Ιανουαρίου”.

Για το πολυσυζητημένο θέμα, ο δήμαρχος Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης που συνεχίζει στη νέα θητεία, έκρινε πως, σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό “να μην υπάρχει χρόνος επεξεργασίας από το νέο δημοτικό συμβούλιο του προϋπολογισμού αφού που απαρτίζεται από διαφορετικά πρόσωπα”, αποδίδοντας τον χαρακτηρισμό “αντιδεοντολογικό” στο ζήτημα λήψης απόφασης από την παλαιά Δημοτική Αρχή εξαιτίας της διεξαγωγής των εκλογών. Μάλιστα, ο κ. Αντωνάκης, αξιολόγησε απαραίτητη την έκδοση μίας εγκυκλίου που θα δίνει παράταση στο νέο δημοτικό συμβούλιο. “Άλλωστε υπάρχει το περιθώριο για όλες τις αλλαγές” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εν κατακλείδι, την ίδια θέση παρουσιάσθηκε να διατηρεί και ο απερχόμενος δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος με λιτή δήλωσή του στην εφημερίδα, υπήρξε κατηγορηματικός όσον αφορά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, λέγοντας πως “Θα έπρεπε να γίνεται από τη νέα Δημοτική Αρχή ώστε να έχει όλη την ευθύνη και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της”.

Θα ζητηθεί παράταση

Στην κατεύθυνση που επικρατεί συνολικά στους Δήμους της χώρας, οι περισσότεροι εκ των οποίων αντιδρούν εξαιτίας των μικρών χρονικών περιθωρίων που έχουν αποφασισθεί για την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού κινήθηκε και η τοποθέτηση του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης και αντιπροέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Δεκαβάλλα, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως, “Είναι τρομερά περιορισμένος ο χρόνος για να συνταχθεί το σχέδιο προϋπολογισμού”. Γνωστοποιώντας ότι σήμερα το παράρτημα Κυκλάδων της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αναμένεται να αποστείλει εγγράφως τη διαμαρτυρία του προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, ο κ. Δεκαβάλλας, εξήγησε ότι θα αιτηθεί “να δοθεί παράταση” θίγοντας επιπλέον το ζήτημα πως, “δεν προλαβαίνουν οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν”. Κατέληξε δε, πως σε περιπτώσεις ριζικών διαφωνιών ανάμεσα σε απερχόμενες και επερχόμενες Δημοτικές Αρχές, “δεν μπορούν να συντάσσονται ουσιαστικά δύο διαφορετικοί προϋπολογισμοί”, καθώς τότε θα συναντηθούν οι Δήμοι “ριζικές αναμορφώσεις προϋπολογισμού”.

Ετικέτες: