Θετικός ο Λιμενικός Καλλικράτης για τις Κυκλάδες

«Ανάσα» για τις λιμενικές υπηρεσίες των Κυκλάδων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Λιμενικός «Καλλικράτης» στη περίπτωση που εφαρμοστούν κατά γράμμα τα προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει θετικά στην σοβαρή υποστελέχωση των λιμεναρχείων των νησιών.

Αν και αιχμή του δόρατος έχει αποτελέσει επανειλημμένος η απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σχετικά με την εφαρμογή του Λιμενικού «Καλλικράτη» στις λιμενικές υπηρεσίες της χώρας, με τις αντιδράσεις να κορυφώνονται λίγες μέρες πριν την εφαρμογή της, όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δεν ισχύει και την περίπτωση των Κυκλάδων.

Χρόνιο πρόβλημα η υποστελέχωση

Το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι λιμενικές υπηρεσίες στα νησιά των Κυκλάδων έχουν τεθεί πολλές φορές επί τάπητος, ειδικά κατά τη καλοκαιρινή περίοδο όπου η αύξηση του πληθυσμού δυσχεραίνει το πρόβλημα, με το προσωπικό να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο αυξημένο φόρτο εργασίας.

Συγκεκριμένα, ολόκληρο το Λιμενικό Σώμα και ειδικότερα οι τοπικές υπηρεσίες των Κυκλάδων επιτελούν κρίσιμο έργο στον τομέα ευθύνης τους, που αφορά κυρίως στη διασφάλιση της παράκτιας νομιμότητας, την προστασία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και την αύξηση του τουρισμού λειτουργώντας ως καλοί πρεσβευτές του.

Έχει επισημανθεί αρκετές φορές η επιτακτική ανάγκη να υπάρξει πλήρης στελέχωση των υπηρεσιών των Κυκλάδων.

Κατά καιρούς τα προβλήματα που προέκυπταν λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών έχουν προκαλέσει προβληματισμό και τις αντιδράσεις των λιμενικών υπαλλήλων σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων.

Αναλυτικότερα, οι υπάλληλοι της Θήρας καλούνται να εξυπηρετήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες περίπου 850 κρουαζιερόπλοια και 1.000.000 επιβάτες, με αυτονόητη συνέπεια την αδυναμία επαρκούς κάλυψης του συγκεκριμένου φόρτου από την υπηρετούσα δύναμη, η οποία πρέπει να αντεπεξέλθει στη εξυπηρέτηση δύο λιμένων, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη άμεσης αύξησης του προσωπικού.

Προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει και η Πάρος όπου αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα νησιά με αυξημένη κίνηση, η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους λιγοστούς λιμενικούς που υπηρετούν εκεί, ενώ παρεμφερή είναι και τα προβλήματα της λιμενικής υπηρεσίας Μυκόνου, τα οποία επανήλθαν στο προσκήνιο μετά το θλιβερό γεγονός του θανάτου του 10χρονου, όπου η υποστελέχωση του Λιμεναρχείου λειτούργησε αρνητικά.

Η ανάγκη στελέχωσης παρατηρείται και στα άλλα νησιά όπως είναι η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού στην Αμοργό, στην Ίο, στη Σίκινο, στη Νάξο, στην Ηρακλεία, τη Σχοινούσα τα Κουφονήσια τη Δονούσα, την Αμοργό.

Θετικά λειτουργεί για τις Κυκλάδες ο ''Λιμενικός Καλλικράτης''

Τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης που έχουν επισημανθεί κατά καιρούς για τις Κυκλάδες μπορούν να καλυφθούν στη περίπτωση που εφαρμοστεί ο Λιμενικός Καλλικράτης, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει εκ των πραγμάτων καμία συρρίκνωση των υπηρεσιών, αλλά ούτε και μείωση οργανικών θέσεων, δεδομένης της αυξημένης ανάγκης που έχει διαπιστωθεί για την ενίσχυση τους με προσωπικό.

Με την εφαρμογή του νέου νόμου η Λιμενική Αρχή Κυκλάδων προσδοκά την ενίσχυση των θέσεων λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Οι μόνες αλλαγές που επιφέρει ο Λιμενικός Καλλικράτης και επηρεάζουν τις Κυκλάδες είναι ότι τόσο η Κύθνος όσο και η Σέριφος από τις 29 Αυγούστου στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών προετοιμασιών, υπάγονται στο Λιμεναρχείο Σύρου, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να αποκτά μεγαλύτερη οντότητα, δεδομένου ότι θα έχει υπό την εποπτεία της δύο λιμενικούς σταθμούς που έως σήμερα υπάγονταν στη Μήλο.

Σε όσα νησιά υπάρχουν υπολιμεναρχεία, πλέον αυτά θα μετατραπούν αυτομάτως σε λιμεναρχεία, χωρίς όμως να υπάρχει καμία μετακίνηση προσωπικού ή κάποια άλλη αλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα είναι αν τελικά η συρρίκνωση των υπηρεσιών σε περιοχές της χώρας θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και αν θα λειτουργήσει θετικά στην στελέχωση των λιμενικών αρχών των νησιών των Κυκλάδων ή αν απλά θα εφαρμοστεί η μία πλευρά του νομίσματος. Άλλωστε πέρα από τη συρρίκνωση υπηρεσιών γνωστή είναι και η συρρίκνωση που υπάρχει και στους διαθέσιμους πόρους, κάτι το οποίο δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο εν τέλει θα υπάρξει θετικό πρόσημο για τις Κυκλάδες.