Κοινωνική επιχειρηματικότητα
- Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου, 2014 - 06:10
Μια νεα επιχειρηματική προσπάθεια πραγματοποιείται στο νησί της Άνδρου, η οποία δημιουργήθηκε από νέους, για τους νέους, με σύνθημά της «ζω στην Άνδρο, δρω στην Άνδρο».
Με την αφορμή του 6ου Παγκυκλαδικού Συνεδρίου Γυναικών, οι Κυκλάδες ήρθαν σε επαφή με την νεοσύστατη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άνδρου, η οποία ιδρύθηκε πριν από μόλις τρεις μήνες, τον Ιούλιο και όπως εκτιμούν τα ιδρυτικά της μέλη, θα συνεχίσει να δίνει δυναμικά το «παρών» σε πολλές ακόμη δράσεις και διοργανώσεις.
Πρόκειται για μία επιχείρηση, η οποία συστάθηκε από πέντε φυσικά πρόσωπα, πέντε νέους ανθρώπους, με σκοπό να συμβάλλει με μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, προτίστως στην βελτίωση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στην γενικότερη ανάδειξη της Άνδρου.
Η ιδέα της ίδρυσης μιας επιχείρησης με άξονα την κοινωνική προσφορά, προέκυψε, όπως δήλωσε η πρόεδρός της, κυρία Μαρία Ψαρρού, από την επιθυμία των μελών της, ατόμων που ζουν μόνιμα και δραστηριοποιούνται στην Άνδρο, «να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, σε επίπεδο Περιφερειακής Ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων», ενώ «συντονίστηκε καλύτερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κέντρα δια βίου μάθησης» του Δήμου Άνδρου, όπου υπήρχε ενότητα, που αφορούσε στην κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα και η οποία λειτούργησε υποστηρικτικά σε αυτή την πρωτοβουλία».
Οι στόχοι της κοινωνικής επιχείρησης, να αναπτύξει δράσεις στους τομείς του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, του τουρισμού κ.α, μέσω συμπράξεων με άλλες επιχειρήσεις, συλλόγους, φορείς, αλλά και την κοινωνία των πολιτών του νησιού, με κύριο μέλημα, όπως ανέφερε η κ. Ψαρρού, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να δημιουργηθούν περισσότερες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, παρέχοντας, με αυτό τον τρόπο, κίνητρο σε νέους ανθρώπους, να μετοικήσουν, ή να παραμείνουν μόνιμοι κάτοικοι της Άνδρου.
Σύμφωνα με την πρόεδρο, προς το παρόν, καθ’ότι νεοσύστατη, η χρηματοδότηση της Κοιν.Σ.Επ., προέρχεται μόνον από τα μετοχικά κεφάλαια, τα οποία κατέθεσαν τα ιδρυτικά μέλη, ώστε να συσταθεί η επιχείρηση, παρ’όλα αναμένεται να υπάρξουν έσοδα από τις εναρκτήριες δραστηριότητες της επιχείρησης, καθώς οι συμμετέχοντες στα πρώτα προγράμματα, θα κληθούν να καταβάλλουν ένα χρηματικό ποσό για εγγραφή και μια μηνιαία συνδρομή.
Σταδιακά, για την μείωση ή και εξάλειψη της συνδρομής των συμμετεχόντων στις δραστηριότητες της επιχείρησης, η κ. Ψαρρού δηλώνει πώς θα γίνει προσπάθει αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία προβλέπει το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, καθώς και χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ. Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα αποδοχής δωρεών και χορηγιών.
Πέραν της κοινωνικής προσφοράς, το επιχειρηματικό πλάνο αναφέρει, πως η Κοιν.Σ.Επ., μπορεί να ασκήσει οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, οικοδομικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα, για την υλοποίηση των στόχων της.
Όπως τόνισε η κ. Ψαρρού, «ο ρόλος της επιχείρησης δεν είναι κερδοσκοπικός, είναι καθαρά αναπτυξιακός και αυτό στο οποίο στοχεύει, είναι κυρίως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όχι ανασφάλιστης, όχι εις βάρος των εργαζομένων, αλλά με όρους που επιτρέπουν σε έναν νέο άνθρωπο, να μπορεί να εργαστεί, νιώθοντας ικανοποιημένος από την εργασία του».
Μέσα στις βλέψεις των ιδρυτικών μελών της επιχείρησης, υπάρχει η πρόθεση, εκτός από τον πολιτιστικό τομέα, να δραστηριοποιηθεί και στον παραγωγικό, με δράσεις, όπως ενδεικτικά είναι η μεταποίηση, τυποποίηση και διακίνηση τοπικών προϊόντων, η ανάπτυξη και προώθηση της πρωτογενούς παραγωγής, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, (αγροτουρισμού, πεζοπορικού τουρισμού) κλπ.
Η παρουσία της Κοιν.Σ.Επ. στο 6ο Παγκυκλαδικό Συνέδριο Γυναικών, προέκυψε μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου, στην οποία αναποκρίθηκε, ώστε να συμμετάσχει στην συζήτηση γύρω από την γυναικεία επιχειρηματικότητα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, παρουσιάζοτας την δράση της επιχείρησης, δεδομένου ότι τα τρία από τα πέντε ιδρυτικά μέλη της, είναι νέες γυναίκες.
Στο συνέδριο, εκπρόσωπος και ομιλήτρια για την επιχείρηση ήταν η ίδια η πρόεδρος, κ. Ψαρρού, η οποία τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων και σε θέματα συνεργατισμού μεταξύ γυναικών και γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς επάνω σε αυτά έχει διδάξει κατά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στα Κέντρα δια βίου μάθησης του Δήμου Άνδρου.
Η πρώτη δράση που πραγματοποίησε η Κοιν.Σ.Επ., ήταν η αρχαιολογική ξενάγηση στο επάνω κάστρο Φανερωμένης στου Κοχυλου, στην οποία παρευρέθηκε η επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Δεληγιάννη-Δωρή, συνεπικουρούμενη από τους αρχαιολόγους - συνεργάτες της Γιώργο Τσιμπούκη και Μαρίκα Φωτούχου, ξενάγησαν στο ένα εκ των τριών ενετικών κάστρων της Άνδρου τους συμμετέχοντες, η συμμετοχή των οποίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Για το διάστημα που ακολουθεί, η επιχείρηση πρόκειται να οργανώσει σεμινάρια, σε διάφορους τομείς, σε κέντρα σε όλο το νησί, ώστε να δωθεί πρότιστα η δυνατότητα στους κατοίκους της Άνδρου να αξιοποιήσουν τον ελεύθερό τους χρόνο. Επίσης, θα διοργανωθούν καλλιτεχινικά προγράμματα παιδικών εργαστηρίων, παραδοσιακών χορών, εκμάθηση παραδοσιακών και κλασσικών οργάνων, χωρωδίας, εικαστικών, χορού και αθλητικών δραστηριοτήτων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στο προσκήνιο τα προβλήματα των σχολείων
20 Μαρ. 2025 - 6:17 - Στο επίκεντρο η “θωράκιση” των παραλιών
19 Μαρ. 2025 - 6:17 - Με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας
6 Μαρ. 2025 - 6:17 - Αγωνία καθηγητών και γονέων για τα σχολεία της Άνδρου
21 Φεβ. 2025 - 6:17 - Διαξιφισμοί με φόντο τον προϋπολογισμό
18 Φεβ. 2025 - 6:17