Στα άκρα οι απόψεις για την ΕΥΔΑΠ νήσων
- Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, 2014 - 06:10
Διίστανται οι απόψεις των δημάρχων αναφορικά με το υδροδοτικό πρόβλημα των νησιών και την παρουσία της ΕΥΔΑΠ νήσων σε αυτά, με σκοπό τη διαχείριση των υδάτων, την τιμολόγησή τους, αλλά και την τιμολόγηση των προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν πως ναι μεν θα δοθεί λύση σε χρονίζοντα προβλήματα, ωστόσο, αυτή, θα αποδειχθεί πως κινείται σε βάρος της τσέπης των καταναλωτών.
Με αφορμή την πρόσφατη αναφορά από την πλευρά του έντυπου αθηναϊκού Τύπου πως έως τον προσεχή Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί το αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο της ΕΥΔΑΠ για τη θυγατρική της, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης των νησιών, η “Κοινή Γνώμη” πραγματοποίησε ρεπορτάζ και παρουσιάζει τις θέσεις ορισμένων δημάρχων από τα Κυκλαδονήσια.
Μερικοί εξ αυτών, φαίνεται να τάσσονται υπέρ μίας τέτοιας προοπτικής ανάπτυξης συνεργασίας, καθώς όπως εξηγούν, θα διευθετηθούν σοβαρά ζητήματα κυρίως σε μικρά νησιά, που πλην των ζητημάτων παραγωγής νερού, βιώνουν και θέματα υποστελέχωσης υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ στον αντίποδα, άλλοι, δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι, καθώς συνηγορούν στη θέση πως θα αυξηθεί η τιμή κατανάλωσης.
Προ των πυλών η συνεργασία(;)
Με εντατικούς ρυθμούς φαίνεται να προχωρά η ΕΥΔΑΠ νήσων τον σχεδιασμό της για τα νησιά του Αιγαίου, αφού σκοπεύοντας να υλοποιήσει τους στόχους της, ήδη πλαισιώνεται με κατάλληλα στελέχη σε επίπεδο νομικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων που θα συνδράμουν στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου της. Όπως αποδεικνύεται μετά από αρκετό καιρό και τις πρώτες επαφές με νησιωτικούς Δήμους προ διετίας, οι τοπικές κοινωνίες θα έρθουν σύντομα τετ α τετ με την ΕΥΔΑΠ νήσων αφού, ήδη τα πρώτα βήματα σε επίπεδο συμβουλευτικό προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχουν προχωρήσει και προωθείται η ανάπτυξη δεσμών με τους Δήμους αλλά και με τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης.
Πρόθεση της εταιρείας, σύμφωνα με όσα μπορεί να διαβάσει κάποιος και στις καταστατικές αρχές της, είναι “η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και συλλογής όμβριων υδάτων, η διαχείριση αποβλήτων, αλλά και ένα ευρύ φάσμα συναφών δραστηριοτήτων στη νησιωτική Ελλάδα”.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η ανάληψη των εργασιών σε κάθε νησί, θα πραγματοποιείται μετά από τη σύναψη σύμβασης ανάμεσα στους Δήμους και την ΕΥΔΑΠ νήσων, στην περίπτωση που υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση των Δημοτικών Αρχών. Τα σενάρια πάντως περί ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, φαίνεται να φουντώνουν, με αρκετούς αιρετούς να επισημαίνουν ως μεγαλύτερη ανησυχία τους, την αύξηση των τιμολογίων της κατανάλωσης νερού.
Διευκρινίζοντας μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών τη θέση τους, τονίζουν πως η διαφορά ανάμεσα στο να έχει τη διαχείριση του νερού μία δημοτική επιχείρηση ύδρευσης – αποχέτευσης και στο να την αναλάβει η ΕΥΔΑΠ νήσων, έγκειται στο ότι η δεύτερη περίπτωση θέτει επί τάπητος το θέμα της ανάπτυξης κέρδους ενώ μέχρι σήμερα οι ΔΕΥΑ λειτουργούν καθαρά ανταποδοτικά. Πλεονέκτημα πάντως της ΕΥΔΑΠ νήσων, που φαίνεται να αναγνωρίζουν οι αιρετοί, αποτελεί η ύπαρξη κατάλληλου και εξειδικευμένου προσωπικού που μπορεί να αντιμετωπίσει το σύνολο των προαναφερθεισών υπηρεσιών, την ίδια στιγμή, που κυρίως στα μικρά νησιά, η έλλειψη προσωπικού στις ΔΕΥΑ φαίνεται να απασχολεί έντονα.
Συμπερασματικά, το σύνολο των ανωτέρω προβληματίζει περισσότερο τα νησιά χωρίς λειτουργία αφαλατώσεων αφού καθίσταται κοστοβόρα, αλλά και χρονοβόρα η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία.
Α. Αντωνάκης: “Δεν συμφέρει νησιά χωρίς πρόβλημα”
Ασύμφορη για τους καταναλωτές στα νησιά που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την υδροδότηση αξιολογεί την παρουσία της ΕΥΔΑΠ νήσων, ο δήμαρχος Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης, καθώς όπως εξηγεί το κόστος για τους πολίτες θα αυξηθεί. “Τα νησιά που δεν έχουν πρόβλημα, δεν τα συμφέρει” δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με σαφήνεια πως μία τέτοια αλλαγή, “αφορά κυρίως στα μικρά νησιά που έχουν πολλά προβλήματα”. Εξηγεί μάλιστα, πως, σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, θα καταγραφούν λύσεις, ωστόσο, επισημαίνει την ανάγκη να μπορέσουν σε περίπτωση ανάπτυξης συνεργασίας ανάμεσα σε έναν Δήμο και την ΕΥΔΑΠ νήσων, “να εξετασθούν οι όροι αναφορικά με τους οποίους θα υπάρξει συνεργασία”.
“Θεωρώ γενικότερα πως θα παρατηρηθεί αύξηση στο τιμολόγιο καθώς ένας ΟΤΑ λειτουργεί καθαρά ανταποδοτικά. Η ΕΥΔΑΠ λογικά θα εξετάσει και το κέρδος” συμπληρώνει, καταλήγοντας πως, στη μία περίπτωση η υπηρεσία είναι ανταποδοτική ενώ στην άλλη, θα υπάρχει στο προσκήνιο το οικονομικό όφελος.
Α. Μπαμπούνης: “Δεν απασχολεί νησιά με αφαλατώσεις”
Να προασπιστεί με κάθε τρόπο η τσέπη του καταναλωτή είναι το ζητούμενο και για τον δήμαρχο Σίφνου, Ανδρέα Μπαμπούνη όσον αφορά στους λογαριασμούς ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. με αφορμή σχετική ερώτηση για τη σύναψη συνεργασίας νησιών με την ΕΥΔΑΠ νήσων. Υπενθυμίζοντας πως, στην προηγούμενη δημοτική θητεία, ο Δήμος Σίφνου είχε έρθει σε επικοινωνία και είχε συζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο αυτή την πρόταση, ο κ. Μπαμπούνης τόνισε πως η θέση της Δημοτικής Αρχής παραμένει σταθερά αρνητική, καθώς όπως υπογραμμίζει, “Δε θα μπορούσαμε να συναινέσουμε με την προοπτική να αυξηθεί το τιμολόγιο για τους καταναλωτές”. Διευκρινίζει δε, πως, η απόφαση απόρριψης εντάσσεται στο πλαίσιο που θέλει την ΕΥΔΑΠ νήσων “να επιθυμεί να εκμεταλλευθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τη διαχείριση του νερού”, σενάριο που αν υλοποιηθεί θα σημάνει την άνοδο του τιμολογίου. “Δε θα συμφωνούσαμε αν δεν υπήρχε η προοπτική να τεθεί πλαφόν στην τιμολογιακή πολιτική από την τοπική κοινωνία. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο, θα δέχονταν κυρίως οι Δήμοι που τροφοδοτούνται με νερό από υδροφόρες κι όχι τα νησιά που διατηρούν και λειτουργούν μονάδες αφαλάτωσης”.
Β. Μαράκης: “Λύση προβλημάτων αλλά υπό όρους το ύψος της χρέωσης”
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η γνώμη που εκφράζει ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης λέγοντας πως, αυτή η εξέλιξη θα έδινε λύσεις σε πολλά προβλήματα. “Θα είναι πολύ καλό αυτό” δήλωσε κατηγορηματικά ο δήμαρχος, εξηγώντας πως, η παρουσία της ΕΥΔΑΠ νήσων στη Σίκινο, θα παρείχε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Ο κ. Μαράκης γνωστοποίησε ακόμη πως, από την πλευρά του είχε επικοινωνία, όπως αντίστοιχα και ο πρώην δήμαρχος, επισημαίνοντας πως, “στο νησί μας θα έλυνε πολλά προβλήματα” και θίγοντας παράλληλα, πως για τις υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ, υπάρχει έλλειψη προσωπικού. “Δεν έχουμε ειδικούς ούτε για τα δίκτυα, ούτε για την αποχέτευση, οπότε δηλώνουμε θετικοί” συμπλήρωσε, απαντώντας πως, το όφελος θα ήταν σημαντικό για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες. Αναφορικά ωστόσο με το ενδεχόμενο να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό το κόστος που θα κληθούν να καλύψουν οι καταναλωτές και δη, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, ο ίδιος σημειώνει, “Εννοείται ότι θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις και να διατυπωθούν όροι ώστε να μην ξεφύγει το κόστος. Όμως για την περίπτωσή μας που δεν έχουμε προσωπικό είναι οι ειδικοί να αναλάβουν τις υπηρεσίες”.
Γ. Δαμουλάκης: “Διαθέτει τεχνογνωσία και και ελέγχεται”
Υπέρμαχος της άποψης πως η ΕΥΔΑΠ νήσων μπορεί να παρέχει ουσιαστικές λύσεις σε ζητήματα υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης, δικτύων κλπ παρουσιάζεται ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης θέτοντας στο προσκήνιο την παρατήρηση πως, “Τα νησιά, δεν τα ενδιαφέρει μόνον η κατασκευή μίας μονάδας, αλλά και η λειτουργία και η συντήρησή της και φυσικά το αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε ποιοτικό νερό, σε ποσότητα και σε τιμή που να είναι προσιτή για τους κατοίκους” τονίζει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας στη συνέχεια, πως στο συγκεκριμένο πλαίσιο, “Η ΕΥΔΑΠ νήσων είναι μία εταιρεία κάτω από το Ελληνικό Δημόσιο - με την ευρεία έννοια – που διαθέτει την τεχνογνωσία και παράλληλα, μπορεί να δέχεται πιέσεις”.
“Πιστεύω ότι το νερό πρέπει να ανήκει στους Δήμους” προσθέτει ο δήμαρχος Μήλου, διατυπώνοντας κατηγορηματικά πως, “Η ΕΥΔΑΠ νήσων, θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε αυτό το μεγάλο θέμα αφού διαθέτει κάτι βασικό, την τεχνογνωσία”.
Τέλος, σημείωσε, πως ο Δήμος Μήλου έχει σύμβουλο την ΕΥΔΑΠ νήσων τόσο για θέματα νερού, όσο όμως και σε άλλους τομείς που θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Κ. Βεντούρης: “Στόχος η αυτονομία με τη λειτουργία αφαλάτωσης”
Να αποκτήσει “αυτονομία” η Κίμωλος με τη λειτουργία αφαλάτωσης επιθυμεί ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Βεντούρης, τονίζοντας ότι για κάθε νησί το ζήτημα είναι να προχωρά μπροστά και να αναπτύσσεται. “Εμείς έχουμε χαράξει την πορεία μας όσον αφορά στην αφαλάτωση νερού και αυτή τη στιγμή περιμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης και τις σχετικές αδειοδοτήσεις για να εγκατασταθούν. Δεν νομίζω ότι θα αναπτύξουμε κάποια συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ νήσων” ανέφερε, λέγοντας πως, ναι μεν μέχρι σήμερα - λόγω του ότι η Κίμωλος εντάσσεται στα άνυδρα νησιά -, η μεταφορά νερού γίνεται με υδροφόρα πλοία, ωστόσο, “αφού έχουμε δρομολογήσει τις εξελίξεις ως νησί, δεν μας απασχολεί κάτι άλλο. Δεν θα μπαίναμε στη διαδικασία να κάνουμε συζητήσεις” κατέληξε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αναστασία Ψάλτη: "Η αλλαγή του ονόματος της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου απειλεί να αποκόψει τη Σχολή από τις ιστορικές της ρίζες"
23 Ιαν. 2025 - 13:54 - Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Σε Σύρο, Τήνο και Άνδρο ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα
23 Ιαν. 2025 - 13:01 - Προτεραιότητα η κατασκευή νέων αθλητικών χώρων
23 Ιαν. 2025 - 6:18 - Τα παιδιά της Τήνου συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση
23 Ιαν. 2025 - 6:17 - Η Κ. Μονογυιού για την εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη στη θέση του προέδρου της Βουλής
22 Ιαν. 2025 - 16:10