Αποκατάσταση της αλήθειας αναφορικά με τη μεταφορά μαθητών στη Θήρα

Αντιδράσεις και διευκρινίσεις

  • Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, 2015 - 06:10

Διαμαρτυρίες και διευκρινίσεις ακολούθησαν τα όσα δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η Έπαρχος Θήρας, Θεώνη Λειβαδάρου, για το πρόβλημα που προέκυψε με τη μεταφορά μαθητών από το ΚΤΕΛ στο νησί της Σαντορίνης.

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου Θήρας, με επιστολή του προς την Περιφέρεια εκφράζει την αντίδραση του για το πρόβλημα που προκύπτει από το όσα επικαλείται η Έπαρχος Θήρας, ενώ από την πλευρά της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρέχει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις, με στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας και τη σωστή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού.

Η διαμαρτυρία των γονέων

Στην επιστολή του Συλλόγου Γονέων αναφέρεται ότι: «Με το παρόν έγγραφο θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε και να καταγγείλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, το πρόβλημα που προέκυψε με τη μεταφορά των μαθητών του Γυμνασίου Θήρας, από και προς τους τόπους διαμονής τους. Είναι το λιγότερο απαράδεκτο, μεγάλος αριθμός μαθητών να υποχρεώνονται στο μέσον της χρονιάς, να πηγαινοέρχονται στο σχολείο τους με τα πόδια, κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, περπατώντας σε δρόμους, που όλοι γνωρίζουμε πως όχι απλά δεν καλύπτουν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας αλλά αντίθετα είναι δρόμοι άκρως επικίνδυνοι για την ασφάλειά τους.

Ζούμε στο έτος 2015, σε έναν τόπο που είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως και φτάσαμε σήμερα να σκεφτόμαστε πως θα μεταφέρουμε τα παιδιά μας στο σχολείο τους, κάτι που απασχολούσε τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους πριν από 50-60 χρόνια.

Ως γονείς, σας ενημερώνουμε πως δεν μας αφορά πού θα βρει η Περιφέρεια τα χρήματα να πληρώσει το ΚΤΕΛ, στο οποίο σε κάθε περίπτωση είμαστε ευγνώμονες για την ανοχή που έχει επιδείξει.

Μας αφορά και μας ενδιαφέρει ΜΟΝΟ η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας κι αυτά δεν θα σας επιτρέψουμε να τα βάλετε σε καμία ζυγαριά κόστους. Για εμάς τους γονείς, νόμος είναι το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση και τη ζωή και αυτό δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να τους το αφαιρέσει ούτε καν να το αμφισβητήσει.

Είναι πάρα πολλά τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως σύλλογος με το σχολείο μας, το πρόβλημα όμως που προέκυψε με τη μεταφορά των παιδιών μας είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής μας.

ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ γιατί βλέπουμε για άλλη μία φορά ότι τα παιδιά μας για το κράτος μας, είναι απλοί αριθμοί σε ένα τσουβάλι με λογαριασμούς που πρέπει να περικοπούν.

Γι’ αυτό λοιπόν,

ΚΑΛΟΥΜΕ τους ιθύνοντες να καταλάβουν πρώτα από όλα, ότι όταν αποφασίζουν για τα παιδιά και το μέλλον τους, τα κριτήρια δεν πρέπει να είναι η εξοικονόμηση χρημάτων αλλά η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών στα σχολεία, μέσα στο πλαίσιο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να αφήνουμε τα παιδιά μας να περπατούν τόσα χιλιόμετρα μέσα στο κρύο ή τη ζέστη για να πάνε σχολείο τους, διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή.

ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ως εργαζόμενοι -στην πλειοψηφία μας- να τα μεταφέρουμε και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης και λιτότητας να επιβαρυνθούμε με το επιπρόσθετο κόστος της μεταφοράς τους, όταν το ίδιο το Κράτος προέβλεπε δωρεάν μεταφορά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ από όλους τους αρμόδιους φορείς, την ΑΜΕΣΗ εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να προβούμε σε έντονες και διαρκείς κινητοποιήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ».

Οι διευκρινίσεις της Περιφέρειας

Την αποκατάσταση του θέματος επιχειρεί ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος στη δημόσια απάντηση του αναφέρει:

«Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 24001/2013 (ΦΕΚ 1449/τ.Β/14-06-2013), είναι αρμόδια για τη μεταφορά μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζονται σαφώς οι χιλιομετρικές αποστάσεις (δηλαδή η απόσταση οικίας μαθητού από τη σχολική μονάδα), για τις οποίες ο Νόμος επιτρέπει την κάλυψη της δαπάνης για τη μεταφορά τους. Κατόπιν επεξεργασίας των στοιχείων (χιλιομετρική απόσταση οικίας μαθητού-σχολικού συγκροτήματος, αριθμός μαθητών κλπ.) που μα δόθηκαν από τις σχολικές μονάδες προκύπτει ότι με την ισχύουσα νομοθεσία δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης της μεταφοράς μαθητών για τους οποίους υπάρχει διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Θήρας.

Έγκαιρη δημοπράτηση και συμβασιοποίηση

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εφαρμόζοντας τη νομοθεσία προέβη εγκαίρως στη δημοπράτηση και συμβασιοποίηση του έργου της μεταφοράς μαθητών από τις περιοχές της Θήρας που κατοικούν έως τα σχολικά συγκροτήματα και των οποίων η δαπάνη είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία. Συγκεκριμένα για το νησί της Θήρας το κόστος της μεταφοράς μαθητών που κατεβλήθη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το σχολικό έτος 2013-2014 ανήρχετο στο ποσό των 307.781,85€ και για το σχολικό έτος 2014-2015 το κόστος διαμορφώθηκε στις 314.444,10€. Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η δαπάνη της μεταφοράς μαθητών της νήσου Θήρας, η οποία καλύπτεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι αυξητική προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της μεταφοράς μαθητών. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν δύναται να καλύψει τη μεταφορά των εν λόγω μαθητών, όχι λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αλλά επειδή δεν της το επιτρέπει η νομοθεσία.

Ενέργειες για μία διαφορετική αντιμετώπιση των νησιών.

“Παρά ταύτα αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε το πρόβλημα, ξεκινήσαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο υπάρχον πρόβλημα”, τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης. Προσθέτει δε ότι η νομοθεσία που καθορίζει την κάλυψη της δαπάνης μεταφοράς μαθητών ισχύει πανελλαδικώς και δυστυχώς δεν προβλέπεται ιδιαίτερη ρύθμιση για τη νησιωτική Ελλάδα. Ωστόσο, οι ευθύνες ουδόλως βαρύνουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά μόνο αυτούς που νομοθετούν αγνοώντας την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου μη τηρώντας το άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας.

“Εμείς, ως νέα Περιφερειακή Αρχή, δεσμευόμαστε ότι θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση του νησιωτικού χώρου όσον αφορά τη μεταφορά μαθητών από το Υπουργείο κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει από τα προηγούμενα χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το δίκαιο του αιτήματός σας και είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη μεταφορά μαθητών στα νησιά μας”.

Ετικέτες: