Άμεσες ενέργειες "με τη θηλιά στο λαιμό"
- Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου, 2015 - 06:20
Το θέμα της αποκατάστασης της παράνομης χωματερής στη θέση Σταυροπέδα της Άνδρου, αλλά και την εύρεση κατάλληλου σημείου για την εγκατάσταση του ΧΥΤΥ, που θα δώσει πνοή στην ασφυκτική πίεση που προκαλούν τα απανωτά πρόστιμα, έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο.
Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου το δημοτικό συμβούλιο της Άνδρου ενέκρινε την τοπογραφική και περιβαλλοντική μελέτη αποκατάστασης της Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη Σταυροπέδα.
Το μεγαλύτερο μέρος του, συνολικού προϋπολογισμού 2.043.224,99 ευρώ, έργου, προορίζεται για προμήθεια εξοπλισμού και έργα αποκατάστασης της παράνομης χωματερής, η οποία έπαυσε τη λειτουργία της έπειτα από χρονίζοντα προβλήματα, τα οποία είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή, τόσο λόγω πρακτικών προβλημάτων, καθώς η θέση της αντενδείκνυται για τη συγκεκριμένη χρήση, όσο και λόγω κακής διαχείρισής της επί σειρά ετών, η οποία, σε συνδυασμό με την χρονοτριβή και την προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίστηκε η εύρεση θέσης για Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), οδήγησε σε συσσώρευση ιδιαίτερα «τσουχτερών» προστίμων για τον Δήμο Άνδρου, τα οποία, φυσικά, θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες.
«Μαραθώνιος» η κάλυψη των εκκρεμοτήτων
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο «αγώνας δρόμου», τον οποίο έπρεπε να κερδίσει η νέα δημοτική αρχή, από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, ήταν αρκετά δύσκολος.
Την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, εστάλη έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το οποίο αμφισβητούσε, ουσιαστικά, την θέση, η οποία είχε προκριθεί, ως βαθμολογικά καταλληλότερη για την εγκατάσταση του ΧΥΤΥ, ενημερώνοντας, πως ο φάκελος της μελέτης έκλεισε μεν, ζητώντας δε, από τον Δήμο, να αποδείξει την μη ύπαρξη υδατορέματος στην συγκεκριμένη περιοχή.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον δήμαρχο, επί δύο έτη, υπήρχε αλλεπάλληλη ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Άνδρου, στην οποία η Περιφέρεια έθετε ερωτήματα, σχετικά με την καταλληλότητα της θέσης και ο Δήμος έστελνε απαντητικές επιστολές.
«Πώς είναι δυνατόν, μια θέση, η οποία είναι πρώτη και ικανοποιητική, να μην έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή;» σημείωσε ο κ. Σουσούδης, προσθέτοντας, πως το συγκεκριμένο γεγονός «σημαίνει, ότι δεν είναι απλό το θέμα και ότι ήταν πολύ εύκολο τελικά, αυτή η θέση, απ’ ότι φαινόταν, κάποια στιγμή να ακυρωθεί και όλη η μελέτη να πήγαινε στο κενό».
Παράλληλα, ακόμη ένα ζήτημα, που έχρηζε άμεσης διευθέτησης, από τις πρώτες ημέρες της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, ήταν και το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί ο δεματοποιητής, ο οποίος, στην παρούσα φάση, χρησιμοποιείται για την σύμπτυξη των απορριμμάτων, προκειμένου αυτά να αποσταλούν με ειδικό όχημα στην Αθήνα, ώστε να μην χρησιμοποιείται κανένας από τους παράνομους ΧΑΔΑ στο νησί και κυρίως της Σταυροπέδας.
«Είχαμε τον δεματοποιητή, σε ένα σημείο γύρω στα 200 μέτρα πιο πίσω από την παλιά χωματερή σε ένα παλιό νταμάρι. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), εστάλη εντολή, με την οποία ειδοποιούμασταν να φύγουμε και από εκεί. Εν συνεχεία υπήρξε ένας μεγάλος μαραθώνιος. Μέχρι και τον Πρωθυπουργό είχαμε φτάσει τότε, είχαμε επικοινωνία και με την κυρία Μενδώνη, την υπουργό Πολιτισμού, περάσαμε και από το συμβούλιο του ΚΑΣ, απ’ όπου τελικά, με κάποια υπομνήματα, με κάποιες, ας το πούμε, προτάσεις που έγιναν εκ μέρους μας, καταφέραμε να μείνει ο δεματοποιητής για ένα διάστημα ακόμη εκεί. Δεν μας έχουν πει ακριβώς ποιο θα είναι το διάστημα, αλλά πήραμε μια παράταση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον νέο ΧΥΤΥ», εξηγεί ο δήμαρχος, καταλήγοντας, ότι «έγινε ένας πολύ μεγάλος αγώνας δρόμου και χάσαμε αρκετό χρόνο, πάνω από ενάμιση μήνα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη, όταν μας ήρθε και το οριστικό “OK” για την παράταση. Μέχρι τότε ήμασταν με τη θηλιά στο λαιμό».
Εύρεση θέσης έπειτα από διαβούλευση
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, έπειτα από την εξασφάλιση της παράτασης παραμονής του δεματοποιητή στο συγκεκριμένο σημείο, εκπλήρωσε μία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, εκκινώντας διαδικασία διαβούλευσης, με τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού, όσον αφορά στην εύρεση θέσης για την εγκατάσταση του ΧΥΤΥ.
«Είπαμε, να μας φέρουν οι κάτοικοι, οι πρόεδροι των χωριών και όποιος άλλος θέλει, τις δικές τους προτάσεις για θέσεις, καταθέτοντάς τις στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ή στον μελετητή. Αυτό και έγινε», ανέφερε, εξηγώντας, πως υπήρξε μια καθυστέρηση στην διαδικασία, καθώς μεσολάβησαν οι γιορτές, αλλά και η εκλογική διαδικασία.
Στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής, επρόκειτο να παραβρεθεί ο μελετητής, ο οποίος αφενός θα ενημέρωνε τα νέα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τις διαδικασίες και τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση των περιοχών, ούτως ώστε, σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι προτάσεις και οι αντιδράσεις των συμβούλων, να προκύπτουν από τα στοιχεία, που θα τους παρείχε.
Επιπλέον, έπειτα από συνεννόηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, ο μελετητής θα αποφαινόταν ενώπιον του Δ.Σ., για το ποιες από τις θέσεις, οι οποίες προτάθηκαν, θα μπορούσαν να μπουν στην διαδικασία της βαθμολόγησης και ποιες φαίνονται ως καταλληλότερες.
Δυστυχώς, λόγω των καιρικών συνθηκών, ο μελετητής δεν κατάφερε να παραβρεθεί, αφήνοντας την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων σε εκκρεμότητα για την επόμενη συνεδρίαση.
Παρά ταύτα, εγκρίθηκε η τοπογραφική και περιβαλλοντική μελέτη για την αποκατάσταση της ταλαιπωρημένης Σταυροπέδας, με τις διαδικασίες να προχωρούν ήδη ταχύτατα για το τελευταίο στάδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα τεύχη δημοπράτησης, έτσι ώστε ο Δήμος να προχωρήσει άμεσα στην δημοπράτηση του έργου.
«Τώρα είμαστε στην φάση, όπου σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η κατοχύρωση της πρώτης θέσης, η οποία μπορεί να είναι, είτε η ίδια θέση, που είχε προκριθεί στην προηγούμενη μελέτη, είτε κάποια άλλη. Από κει και πέρα προχωράμε άμεσα σε έκδοση περιβαλλοντικών όρων. Άμεσα.», τόνισε ο δήμαρχος.
Όσον αφορά στην τρέχουσα κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η καθαριότητα, ο κ. Σουσούδης υπογράμμισε, ότι «Τώρα πλέον δεν πνιγόμαστε στα σκουπίδια, διότι η καθαριότητα γίνεται πάρα πολύ σχολαστικά και ο δεματοποιητής υπερλειτουργεί, θα μπορούσαμε να πούμε, τα ογκώδη αντικείμενα και τα στρώματα, τα μαζεύουμε σε ειδικό χώρο και τα στέλνουμε με ειδικό όχημα στην Αθήνα όπου τα παίρνει μια εταιρία. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Πάρα πολλή δουλειά», ενώ χαριτολογώντας πρόσθεσε, πως «έχουμε σκοπό να καθιερώσουμε και την ανακύκλωση, με σκοπό να “πάρουμε το πρωτάθλημα” από την Σύρο».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σφοδρή αντιπαράθεση με φόντο τη Συνεδρίαση Λογοδοσίας
22 Νοε. 2024 - 6:17 - Στην τελική ευθεία για τους βιολογικούς
17 Οκτ. 2024 - 6:17 - Η νεολαία στο επίκεντρο του Maritime Sustainability Camp
27 Σεπ. 2024 - 6:17 - Αναζητώντας λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα
20 Σεπ. 2024 - 6:17 - Σε χέρια ιδιώτη η καθαριότητα στην Άνδρο
18 Σεπ. 2024 - 6:18