Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου και ψήφισμα στον Υπ. Οικονομικών

Αντίθετοι και στη σκέψη κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ

Την κάθετη διαφωνία τους ακόμη και στη σκέψη κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά εξέφρασαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Πάρου με ομόφωνη απόφασή τους, σε πρόσφατη συνεδρίαση κατά την οποία ενέκριναν την αποστολή σχετικού ψηφίσματος προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Το πολυσυζητημένο θέμα, τέθηκε επί τάπητος μετά από παρέμβαση κι αίτημα του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κώστα Ροκονίδα, ο οποίος μιλώντας, δήλωσε κατηγορηματικά πως οι μειωμένοι συντελεστές, όχι μόνο δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά σε μία κοινωνία που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, δε θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ούτε σαν αντισταθμιστικό μέτρο για την προάσπιση της νησιωτικότητας.

Πλήθος αρνητικών συνεπειών σε ένα απευκταίο σενάριο

Συγκεκριμένα, στο περιεχόμενο του ψηφίσματος που απευθύνεται προς τον αρμόδιο Υπουργό, αναφέρεται πως, “Τα τελευταία χρόνια το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά μας έχει γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών. Για τα νησιά του Αιγαίου όμως, το καθεστώς αυτό δεν αποτελεί προνόμιο αλλά ισοδύναμο απέναντι σε μια σειρά μειονεκτημάτων που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια. Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά λειτουργεί ως: Αντιστάθμισμα στο αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων, μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης αφού η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα οδηγήσει: α. Σε αύξηση του κόστους ζωής των νησιωτών, όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία τους, β. σε συρρίκνωση του τουριστικού προϊόντος και ταυτόχρονα αύξηση της ανεργίας και γ. σε αδυναμία επιβίωσης και κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, της μετανάστευσης και τη σταδιακή ερήμωση των νησιών”.

Κανένας διαχωρισμός σε πολυτελή και μη νησιά

Πέραν των ανωτέρω, οι δημοτικοί σύμβουλοι υπεραμύνθηκαν της θέσης ότι αποτελεί “παράγοντα εθνικής κυριαρχίας διότι αποτελεί κίνητρο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών και την παραμονή των κατοίκων σε αυτά”.

“Σε μια εποχή που αντικείμενο συζήτησης θα έπρεπε να είναι η κατάργηση του ΦΠΑ σε μια σειρά από αγαθά πρώτης ανάγκης, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Πρόσφατο παράδειγμα η ατυχής επιλογή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση” δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ροκονίδας, επισημαίνοντας πως, “Θα πρέπει ακόμα να τονίσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη λογική του διαχωρισμού των νησιών μας σε πολυτελή και μη. Δεν μπορεί να ταυτίζονται οι νησιώτες, που στην μεγάλη πλειοψηφία τους αγωνίζονται για την επιβίωση τους, με την οικονομική επιφάνεια μερίδας των θερινών επισκεπτών τους. Δεν μπορεί να ταυτίζονται οι νησιώτες με προνομιούχους πολίτες, όταν καθημερινά βιώνουν την απομόνωση, τις πανάκριβες και λειψές συγκοινωνίες, την κατάρρευση ή την ανυπαρξία των υποδομών της δημόσιας υγείας, πρόνοιας κ.λπ.”.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή τους, οι αιρετοί του Δήμου Πάρου, διατύπωσαν εκ νέου πως τάσσονται αντίθετοι με οποιαδήποτε ενέργεια ή απόφαση κατάργησης, γνωστοποιώντας πως, “είμαστε υποχρεωμένοι να σας γνωρίσουμε ότι, μια τέτοια ενέργεια θα συναντήσει την καθολική αντίδραση και τη μαζική κινητοποίηση των κατοίκων της Πάρου αλλά και όλου του Αιγαίου”.

Ετικέτες: