“Μαχαιριά” για την πασχαλινή κίνηση το απαγορευτικό
- Πέμπτη, 16 Απριλίου, 2015 - 06:10
Χαμηλότερη των προσδοκιών υπήρξε η ακτοπλοϊκή και τουριστική κίνηση των ημερών του Πάσχα για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, που παρέχουν τα οικεία Λιμεναρχεία.
Η κακοκαιρία στην «καρδιά» της Μεγάλης Εβδομάδας, η γενικότερη οικονομική ανασφάλεια και αποδυνάμωση της ελληνικής οικογένειας, αλλά και η ημερομηνία του Πάσχα, η οποία φέτος έτυχε να πέσει αρκετά νωρίς, είναι οι λόγοι, που η κίνηση στις Κυκλάδες, κατά τη διάρκεια των Αγίων Ημερών, υπήρξε μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα έτη.
Παρά τη μειωμένη κίνηση, τα ποσοστά της οποίας υπήρξαν σε άλλα νησιά υψηλότερα και σε άλλα χαμηλότερα, όσος κόσμος κατέφτασε τελικά στους προορισμούς δεν απογοητεύτηκε, καθώς τα έθιμα του κάθε νησιού τηρήθηκαν στο ακέραιο, ενώ ο καιρός σταδιακά από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής έως το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου βελτιώθηκε, δίνοντας την αίσθηση καλοκαιριού, η οποία διατηρήθηκε έως και την Τρίτη του Πάσχα.
Όπως επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ της εφημερίδας, διαψεύδονται όσες φωνές έσπευσαν να παρουσιάσουν, πως το φαινόμενο των πτωτικών τάσεων σε αφίξεις και τουρισμό είναι γεγονός που αφορά μόνο την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Προσδοκίες για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος
Για το νησί της Πάρου, μπορεί ο κακός καιρός να στάθηκε εμπόδιο στις προγραμματισμένες αφίξεις στο νησί, αλλά υπάρχει η αισιοδοξία, πως οι επισκέπτες, που ματαίωσαν το ταξίδι τους το Πάσχα, θα προτιμήσουν την Πάρο κατά το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, «λόγω των καιρικών συνθηκών δεν ήρθαν όσοι θα ήθελαν να έρθουν. Γενικά το νησί είχε κόσμο, αλλά δεν είχε τους αναμενόμενους επισκέπτες». Συνεχίζοντας, ανέφερε, ότι «αν και δεν έχω τα ακριβή στοιχεία ακόμη, αλλά κρίνοντας από την κίνηση στο δρόμο και από την ακτοπλοϊκή κίνηση, πρέπει να υπήρξε μια μειωμένη πορεία, η οποία πιστεύω ότι οφείλεται στις συνθήκες του καιρού, ίσως βέβαια και στην οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως επίσης και στο γεγονός ότι το Πάσχα φέτος έπεσε νωρίς. Το τελευταίο θα δείξει αν θα μας ανταμείψει για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος».
Αυτό που έπαιξε καταλυτικό ρόλο, σύμφωνα με το Δήμαρχο, είναι ότι «είχε απαγορευτικό την ημέρα που δεν έπρεπε».
Ο κ. Κωβαίος εξήγησε, ότι αμέσως μετά τη λήξη του απαγορευτικού, τα προγραμματισμένα δρομολόγια αναπληρώθηκαν. «Αυτό που παρατήρησα εγώ, είναι ότι υπήρξαν πολλοί που ήρθαν στην Πάρο, επέκτειναν τις πασχαλινές τους διακοπές, έμειναν κάποιες μέρες παραπάνω, ώστε να καλύψουν τις ημέρες των διακοπών. Όσοι μπορούσαν, φυσικά, γιατί αν κάποιος είχε δουλειά, είναι λογικό να μη μπορεί. Αυτοί που είχαν τη δυνατότητα έμειναν, λόγω του ότι ο καιρός πραγματικά τους αντάμειψε, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ κακός τις πρώτες μέρες», ανέφερε.
Κλείνοντας, ο δήμαρχος Πάρου τόνισε, πως «το Πάσχα στην Πάρο είναι ίσως από τα πιο ιδιαίτερα της Ελλάδας. Πραγματοποιούνται αναπαραστάσεις των Παθών του Χριστού, στη Μάρπησσα κυρίως, αλλά και στα γύρω χωριά, ενώ γίνονται κι άλλες πολλές εκδηλώσεις, όπως είναι το Γλέντι της Αγάπης. Το Πάσχα στο νησί είναι ιδιαίτερο και γι’αυτό έρχεται και πάρα πολύς κόσμος».
Μείωση της κίνησης κατά 20-25% για τη Σίφνο
Για τον κ. Ανδρέα Μπαμπούνη, δήμαρχο της Σίφνου, που είναι ακόμη ένα νησί, το οποίο γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια το Πάσχα, η κίνηση θα είχε κυμανθεί στα επίπεδα της περσινής χρονιάς, αν δεν είχε διακοπεί λόγω καιρού η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά.
Όπως εξήγησε, «για μας ήταν μετά από χρόνια η πρώτη φορά που δόθηκε απαγορευτικό απόπλου τη Μεγάλη Παρασκευή, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πλοίο, ούτε ταχύπλοο, ούτε συμβατικό, παρ’ότι ήταν δρομολογημένα. Άρα, λόγω της εποχής και λόγω του καιρού είχαμε, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν έρθει από το Λιμεναρχείο, μία μείωση της τάξεως του 20%-25% σε σχέση με πέρσι».
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε, ότι «ο περισσότερος κόσμος έρχεται μαζικά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής. Υπήρχαν δύο δρομολόγια στη γραμμή Σέριφο – Σίφνο – Μήλο, που είχαμε για τη Μεγάλη Παρασκευή, τα οποία, απ’όσο είχαμε ενημερωθεί, θα έφεραν περίπου 2.000 άτομα. Εφόσον αυτά τα δρομολόγια δεν πραγματοποιήθηκαν, την επόμενη μέρα, Μεγάλο Σάββατο, που πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο και του ταχύπλοου και του συμβατικού πλοίου, κατέφτασαν περίπου 700 ή 800 άτομα. Όπως καταλαβαίνετε, 1.200 περίπου ακύρωσαν τη μετάβασή τους, λόγω του καιρού, αλλά και επειδή χάθηκε ολόκληρη η μέρα της Μεγάλης Παρασκευής, που άφηνε πολύ μικρό περιθώριο για κάποιον να έρθει Μ. Σάββατο και να φύγει Δευτέρα του Πάσχα.
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Σίφνου, αν δεν είχε υπάρξει η κακοκαιρία Μ. Πέμπτης και Μ. Παρασκευής, η κίνηση στο νησί θα είχε κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του Πάσχα του 2014, ενώ υποστήριξε, ότι τουλάχιστον από θέμα δρομολογημένων πλοίων για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την πρωτεύουσα, η Σίφνος φέτος δεν αντιμετώπιζε κανένα απολύτως πρόβλημα. «Αυτοί που έρχονται, ως συνήθως, είναι οι Σιφνιοί της Αθήνας, οι οποίοι διαθέτουν σπίτι στη Σίφνο και κάποιοι τουρίστες, όχι πάρα πολλοί, κυρίως ελληνικής καταγωγής», ανέφερε ο κ. Μπαμπούνης, υποστηρίζοντας πως η δημοτική αρχή είχε προβεί, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, σε ενέργειες προώθησης της Σίφνου, ως πασχαλινό προορισμό, μέσω διαφήμισης σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, με κληρώσεις πακέτων διακοπών κ.α.», ανέφερε.
Χαμηλά ποσοστά επισκεψιμότητας παρά την πραγματοποίηση δρομολογίων
Παρά τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Γαυρίου, τα οποία κάνουν λόγο για μείωση περίπου 33% σε σχέση με την επισκεψιμότητα των ημερών του Πάσχα για το 2014, δηλαδή περίπου 2.500 λιγότερες αφίξεις, ο δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, έδειξε να είναι ευχαριστημένος από τη φετινή κίνηση του νησιού.
Όπως δήλωσε, «πέραν του αναμενόμενου, πήγε πάρα πολύ καλά, παρά τον πολύ άσχημο καιρό που είχαμε μέχρι και τη Μ. Πέμπτη. Από τη Μεγάλη Παρασκευή ήταν πολύ καλά, ενώ Μ. Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα το νησί σχεδόν “βούλιαξε” από κόσμο».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «τη Μεγάλη Παρασκευή ήρθαν τρία πλοία μαζί, τα οποία αναχώρησαν από τη Ραφήνα το απόγευμα και έφεραν όσους ήθελαν να προλάβουν τον Επιτάφιο, γεμίζοντας ξαφνικά τις εκκλησίες με κόσμο από τις 8.30 και έπειτα», ενώ όσον αφορά στις ακυρώσεις λόγω κακοκαιρίας, ο κ. Σουσούδης υποστήριξε, ότι «υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις, όμως όχι πολλές, καθώς μερικοί, γνωρίζοντας ότι θα περάσει πλοίο τη Μεγάλη Παρασκευή, ήρθαν εκείνη την ημέρα».
«Έμεινε ο κόσμος τόσο τη Δευτέρα, όσο και την Τρίτη του Πάσχα. Μάλιστα, τη Δευτέρα είχαμε το πανηγύρι της Παναγίας. Είχε πάρα πολύ κόσμο και εκεί και γέμισε και το Κόρθι. Γενικώς μένει ο κόσμος. Δεν μένουν όσοι έρχονται μόνο για το τριήμερο, αλλά μένουν αρκετοί», ανέφερε σχετικά με την κίνηση μετά την Κυριακή του Πάσχα.
Εν κατακλείδι, ο δήμαρχος υπενθύμισε, πως «η Άνδρος παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους ζουν στην Αττική, καθώς απέχουμε μόνο 2 ώρες και έχουμε πολύ ωραία έθιμα, άρα αξίζει τον κόπο. Παρ’όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την εικόνα του Πάσχα στην Άνδρο».
Αισιόδοξη αντιμετώπιση της μικρότερης κίνησης
Στην περίπτωση της Νάξου, η μείωση στις ακτοπλοϊκές αφίξεις κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα κινήθηκε σε πολύ χαμηλά ποσοστά, γεγονός που με δεδομένη την ακύρωση τεσσάρων δρομολογίων, δείχνει πως το νησί επρόκειτο να ξεπεράσει τα περσινά δεδομένα.
«Ήταν ένα Πάσχα, το οποίο τελειώνοντας, μας άφησε ευχαριστημένους, γιατί το νησί πήγε καλά, όσον αφορά στην κίνηση του Πάσχα», δήλωσε ο δήμαρχος Νάξου, κ. Μανόλης Μαργαρίτης.
Στο ίδιο πλαίσιο με όσα αναφέρουν οι συνάδελφοί του και από άλλα νησιά, ο δήμαρχος εξηγώντας τα αίτια των πτωτικών τάσεων στη μετακίνηση κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, τόνισε, ότι ήταν απόλυτα αναμενόμενες, «αν αναλογιστεί κανείς, ότι αυτή η πτώση προέρχεται από την μια πλευρά από τον κακό καιρό και το απαγορευτικό της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής, που δεν υπήρχαν καράβια. Υπάρχουν, ωστόσο και άλλοι λόγοι που μπορεί να πει κανείς ότι συνέβαλαν στην πτώση αυτή, από την άποψη, πως δεν υπήρχε αισιοδοξία στον κόσμο, καθώς τα ΜΜΕ μιλούσαν συνεχώς για την κακοκαιρία που θα επικρατούσε, οπότε ο κόσμος σταμάτησε να προγραμματίζει διακοπές για τα νησιά. Επιπλέον, η χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, όπως επίσης και το γεγονός ότι έπεσε πολύ νωρίς το Πάσχα φέτος. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κακοκαιρία δημιούργησαν κακές συνθήκες, προκειμένου να κατέβει κόσμος».
Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, «παρά τα γεγονότα αυτά, ο κόσμος ήρθε στη Νάξο. Υπήρχε μείωση στην ακτοπλοϊκή κίνηση, που βάσει των στοιχείων του Λιμεναρχείου είναι της τάξεως του 6-7%. Φυσιολογικό, αν υπολογίσει κανείς, ότι τις δύο αυτές ημέρες, χάσαμε 4 πλοία, τα οποία θα ανέβαζαν τα ποσοστά πολύ περισσότερο από το 6-7%, της πτώσης. Γενικότερα, τις επόμενες ημέρες ο καιρός μας αντάμειψε με τον καλύτερο τρόπο και όλος ο κόσμος διασκέδασε και ευχαριστήθηκε. Έχει μείνει κόσμος και για την Λαμπροβδομάδα, η Νάξος σφύζει από ζωή αυτή τη στιγμή, όπως και τα χωριά, όσο είναι δυνατόν, φυσικά».
Τέλος, ο κ. Μαργαρίτης έκλεισε με αισιόδοξο τρόπο, υποστηρίζοντας, πως «είμαστε γενικά ευχαριστημένοι, καθώς ακόμη ένα Πάσχα τελείωσε, έχοντας τον αναμενόμενο κόσμο και τις αναμενόμενες καταστάσεις. Εμείς και ως Δήμος προετοιμαζόμαστε για τη θερινή σεζόν, στην οποία προβλέπεται μεγάλη κίνηση».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση για τον τουριστικό τζίρο σε Μύκονο και Σαντορίνη
16 Αυγ. 2024 - 8:13 - TripAdvisor: Πολύ θετικά σχόλια για τη Μύκονο από τους επισκέπτες
22 Σεπ. 2023 - 11:38 - Ενθαρρυντικά στοιχεία της τουριστικής κίνησης στην Τήνο
7 Αυγ. 2020 - 18:16 - "Εντυπωσιακή αύξηση αφίξεων στο αεροδρόμιο Πάρου κατά 25%"
19 Οκτ. 2018 - 17:58 - “Μπαίνουν” οι βάσεις για το νέο λιμάνι
23 Δεκ. 2024 - 6:18