Σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με πρωτοβουλία των Δήμων Πάρου και Αντιπάρου για τη δημιουργία υποδομών

Αναλαμβάνουν οικονομικό κόστος για το νέο αεροδρόμιο

Στη σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για τη δημιουργία των προσωρινών εγκαταστάσεων εδάφους για τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου Πάρου προχώρησαν οι Δήμοι Πάρου – Αντιπάρου μετά από σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων από τη συμμετοχή και των φορέων του Τουρισμού.

Πρόκειται για μία απόφαση, μέσω της οποίας οι δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου, Μάρκος Κωβαίος και Αναστάσιος Φαρούπος αντίστοιχα, επιχειρούν να ξεμπλοκάρουν το σημαντικό έργο υποδομής για το νησί της Πάρου, αφού μέχρι σήμερα, το νέο αεροδρόμιο δεν διαθέτει τίποτα περισσότερο από έναν διάδρομο προσαπογείωσης των αεροσκαφών.

Το θέμα των υποδομών του νέου αεροδρομίου έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις, αφού επί της ουσίας αφορά σε ένα ημιτελές έργο, με την επιχειρηματική κοινότητα των δύο νησιών και τους φορείς του τουριστικού κλάδου να έχουν συναποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή τους στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, προκειμένου, συνδράμοντας οικονομικά, να ενεργοποιηθεί... η λειτουργία του.

“Έργο άκρως απαραίτητο για την τουριστική ανάπτυξη”

Η είδηση της ανάληψης του οικονομικού κόστους που θα αφορά στην ολοκλήρωση των μελετών, αλλά και στη δημιουργία των κτιριακών υποδομών που κρίνονται στοιχειωδώς απαραίτητες για τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου είδε το φως της δημοσιότητας, μετά την απόφαση των δύο Δήμων. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης που απηύθυναν προς το σύνολο των φορέων για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια που ξεκινούν, ενημερώνουν μεταξύ άλλων πως, “Στο τέλος Μαΐου του 2015 ολοκληρώνεται η φάση της κατασκευής του πεδίου ελιγμών του νέου κρατικού αερολιμένα Πάρου, ενός έργου που έχει μέχρι σήμερα κοστίσει στη χώρα ποσό άνω των 35.000.000 ευρώ, και που θεωρείται άκρως απαραίτητο για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αφού γνωρίζουμε ότι το νέο αεροδρόμιο θα δώσει νέες προοπτικές στην οικονομική ζωή της Πάρου και της Αντιπάρου λύνοντας σοβαρά προβλήματα μετακίνησης των επισκεπτών και των κατοίκων των δύο νησιών”.

Προσθέτουν δε, πως, “Όμως, δυστυχώς, η εγγενής κρατική αδυναμία και οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας της χώρας δεν επιτρέπουν την ταυτόχρονη έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, αφού σήμερα δεν είναι εφικτή η κατασκευή των μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων του, οι οποίες δεν προβλέπεται να δημιουργηθούν πριν από το 2020 ή σε προσωρινή βάση πριν από το καλοκαίρι του 2017 και μόνο εφόσον υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση, κάτι που προφανώς δεν είναι βέβαιο”. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ακολούθως, “Καθήκον όλων μας είναι και παραμένει η άσκηση πιέσεων στις κυβερνήσεις ώστε να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του έργου”.

Εγκαταστάσεις με την έγκριση της ΥΠΑ

Πέραν αυτής της διεκδικητικής στάσης όμως και καθώς όπως συμπληρώνουν, “το νησί δεν μπορεί να περιμένει”, οι δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου, καθώς όμως και οι επαγγελματικοί φορείς του νησιού, “αποφάσισαν και συνέστησαν ένα φορέα που θα επιδιώξει, με την έγκριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, την κατασκευή των έργων και των προσωρινών εγκαταστάσεων που θα διασφαλίσουν την λειτουργία του νέου αεροδρομίου μέσα από δωρεές χορηγών”. Σύμφωνα με όσα εξηγούν αναλυτικά, οι εν λόγω εγκαταστάσεις, “θα έχουν την έγκριση των αρμοδίων αρχών και θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν με τις οδηγίες τους. Ειδικότερα ο νέος φορέας που προκρίθηκε για λόγους ταχύτητας έχει τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και θα έχει ως σκοπό τη συνδρομή, στην αποπεράτωση των απαιτούμενων προσωρινών εγκαταστάσεων εδάφους για την λειτουργία του νέου κρατικού αερολιμένα Πάρου. Η συνδρομή αυτή θα υλοποιηθεί μέσω δωρεών - χορηγιών που θα συλλέξει από τους συλλογικούς φορείς, πολίτες και λοιπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την αγορά και με κάθε τρόπο κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων λειτουργίας του νέου αερολιμένα Πάρου, οι οποίες ακόλουθα θα παραχωρηθούν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μέχρι της δημιουργίας των μόνιμων εγκαταστάσεων”. Στο περιεχόμενο της πρόσκλησης, τονίζεται ακόμη πως, “Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά η συσταθείσα εταιρεία, μετά από έγκριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, θα προμηθευτεί όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, υλικά και προκατασκευασμένες εγκαταστάσεις με χρήματα που θα της δωριθούν και θ’ αναλάβει τη διευκόλυνση της διεκπεραίωσης εγκατάστασης αυτών με κάθε τρόπο και σε συνεργασία με τους Δήμους Πάρου - Αντιπάρου και συλλογικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό ο φορέας θα συνεργάζεται με τις αρχές και υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την κατασκευή και αδειοδότηση του νέου αεροδρομίου, ώστε να καταστεί εφικτή η άμεση λειτουργία του”. Όπως γνωστοποίησαν, ο νέος φορέας φέρει την επωνυμία “Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για τη δημιουργία των προσωρινών εγκαταστάσεων εδάφους νέου αερολιμένα Πάρου”.

Από τους πρωτοπόρους της προσπάθειας η Ένωση Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου

Τη συγκεκριμένη προσπάθεια στηρίζουν έμπρακτα και τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου, τα οποία κατόπιν απόφασης που πήραν στην πρόσφατη γενική συνέλευσή τους, αποφάσισαν να συνδράμουν καταβάλλοντας το 1% επί του τζίρου τους για το έτος 2014. Αυτούσια η ανακοίνωση που εξέδωσαν έχει ως εξής: “Οι συμμετέχοντες ξενοδόχοι στην έκτακτη γενική συνέλευση την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 στην αίθουσα “Αρχίλοχος” στην Παροικιά, αποφάσισαν ομόφωνα να συμμετάσχουν οικονομικά στην στήριξη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ), που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πάρου & Αντιπάρου και στην οποία συμμετέχουν εκτός των Δήμων και πολλοί φορείς των νησιών, για την κατασκευή των προσωρινών εγκαταστάσεων του νέου Α/Δ της Πάρου, με στόχο αυτό να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2015. Κάθε ξενοδοχείο θα καταβάλλει ανάλογα με την εξέλιξη του έργου το 1% (ένα τοις εκατό) του τζίρου του 2014, σε λογαριασμούς που έχει ανακοινώνει η ΑΜΚΕ και θα παραλάβει αντίστοιχα τιμολόγιο δωρεάς. Επίσης η Ένωση Ξενοδόχων αποφάσισε να χορηγήσει στην ΑΜΚΕ το ποσό των 7.000 ευρώ για να προωθηθεί άμεσα η σχετική μελέτη”. Οκληρώνοντας στο περιεχόμενο της ανακοίνωσής τους, σημειώνουν, “Καλούμε όλους τους φορείς, αλλά και επιχειρηματίες της Πάρου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ένωσης Ξενοδόχων, έτσι ώστε η Πάρος να αναδειχθεί πρωτοπόρος πανελλαδικά στην εκτέλεση ενός τόσο σημαντικού έργου για την τοπική κοινωνία”.

Μ. Κωβαίος: Σοβαρή υποδομή για την ανάπτυξη

Σε δηλώσεις για την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει οι δύο νησιώτικες κοινωνίες της Πάρου και της Αντιπάρου προέβη ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος. “Κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια για να είμαστε στον τουριστικό χάρτη” σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, “Συγκεντρώνουμε χρήματα για να ολοκληρωθεί η μελέτη και η κατασκευή των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου. Η λειτουργία του θα είναι μία ανάσα και για τα δύο νησιά αλλά και για τον εμπορικό κι επιχειρηματικό κόσμο”. Υποστήριξε δε, πως, “θα αποτελέσει μία σοβαρή υποδομή που θα μας εξυπηρετήσει και σε θέματα διακομιδών”, δίνοντας ευθέως την απάντησή του και σε φωνές που υποστήριξαν πως, ο Δήμος Πάρου δεν ενεργοποιείται με το ίδιο σθένος σε ζητήματα που σχετίζονται με τον πολύπαθο κλάδο της Υγείας. “Όταν δεν κάνει κάτι το κράτος, πρέπει οι πολίτες να αναλαμβάνουν να κάνουν κάτι. Εμείς έχουμε το θάρρος να παλεύουμε” δήλωσε, υπενθυμίζοντας τέλος, πως, “Ο Δήμος Πάρου πρωτοστατεί και για την Υγεία αποδεδειγμένα”.