Ενημερωτική ανακοίνωση προς τους πολίτες από το Δήμο Μυκόνου σχετικά με την καθαριότητα και την κατάσταση του οδικού δικτύου

Κύρια πηγή προβλημάτων η υποστελέχωση

  • Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2015 - 06:20

Ενημέρωση των πολιτών, αναφορικά με δύο φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας του νησιού, της καθαριότητας, όπως και της κατάστασης του οδικού δικτύου, πραγματοποίησε με ανακοίνωσή του ο Δήμος Μυκόνου.

Για το θέμα της καθαριότητας, που ταλανίζει το νησί των ανέμων, έπειτα από ανάλυση των υφιστάμενων συνθηκών, ο Δήμος Μυκόνου απευθύνει έκκληση προς του πολίτες, προκειμένου, αφενός να κατανοήσουν τις πρακτικές δυσκολίες και αφετέρου να συνεργαστούν εμπράκτως με τις υπηρεσίες, με ενέργειες, όπως περιορισμός της ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων και κλαδιών, ή η αποφυγή απόθεσης αντικειμένων μεγάλου όγκου στους κάδους απορριμμάτων.

Όσον αφορά στα προβλήματα και τις ατέλειες, που παρουσιάζει το οδικό δίκτυο, στην ανακοίνωση του Δήμου τονίζεται, ότι η Τεχνική Υπηρεσία, υπεύθυνη για την υλοποίηση τέτοιου είδους εργασιών, βρίσκεται υποστελεχωμένη, ενώ παράλληλα παρατηρείται έλλειψη και σε εργατικό δυναμικό.

Απώτερος στόχος η εφαρμογή διαδικασίας ανακύκλωσης

Πιο αναλυτικά, στον τομέα της καθαριότητας, ο Δήμος Μυκόνου επισημαίνεται, ότι λειτουργεί με το ¼ του απαιτούμενου προσωπικού, το οποίο καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να κρατηθεί το νησί μας όσο το δυνατόν πιο καθαρό παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες.

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου λειτουργεί με μόλις τρία απορριμματοφόρα, ενώ το μόνιμο προσωπικό αποτελείται από μόνο δεκατέσσερις υπαλλήλους, οι οποίοι, φυσικά, δεν επαρκούν να καλύψουν ολοκληρωμένα ούτε καν μια βάρδια εργασίας, ενώ είναι επιφορτισμένοι συγχρόνως και με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Όπως σημειώνεται, σε αυτά έρχεται να προστεθεί ο τεράστιος όγκος των απορριμμάτων, καθώς, ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία, το μήνα Μάιο μέσα σε μόλις πέντε ημέρες έγινε αποκομιδή οικιακών απορριμμάτων, περίπου διακοσίων τόνων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δήμος αναμένει τις επόμενες ημέρες, μετά από πολύμηνη διαδικασία, την προμήθεια δύο απορριμματοφόρων οχημάτων και πέντε απορριμματοκιβωτίων (container), ενώ το Λιμενικό Ταμείο ήδη ολοκλήρωσε το διαγωνισμό αποκομιδής απορριμμάτων και καθαριότητας, για τις περιοχές αρμοδιότητάς του και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα η εγκατάσταση του αναδόχου.

Επιπλέον, ο Δήμος έχει εδώ και μήνες προκηρύξει Διεθνείς Διαγωνισμούς, τόσο για την αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιωτική εταιρεία που θα απασχολεί το απαιτούμενο προσωπικό, όσο και για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, για τα επόμενα τρία χρόνια, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές καλοκαιριού.

Όπως αποσαφηνίζεται, μέσα από τη διαδικασία ανάθεσης σε ιδιώτη, θα δοθεί μια μεσοπρόθεσμη λύση για την καθαριότητα του νησιού, η οποία θα βοηθήσει, ώστε να ξεπεραστεί η αστάθεια και τα κενά που δημιουργούνται.

«Ο στόχος μας βέβαια, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, παραμένει η σταδιακή εφαρμογή, σε όλο το νησί, της διαλογής στην πηγή ως ενδεδειγμένη διαδικασία ανακύκλωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε η κατάρτιση τριμερούς σύμβασης μεταξύ Δήμου Μυκόνου, Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) και ΜΟΙΚΟΝΟΣ, ήδη από τον Σεπτέμβριο. Προς την ίδια κατεύθυνση ασκούνται πιέσεις στην Ε.Ε.Α.Α. και γίνονται προσπάθειες εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης στην Άνω Μερά και τη Δήλο, όπου θα εμπλακεί και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου. Η διαδικασία αυτή διαχείρισης των απορριμμάτων, θεωρούμε, πως είναι απαραίτητη τόσο για τη λογική προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα για την πορεία της ανάπτυξης του νησιού μας. Οι ανάδοχοι των διαγωνισμών, εξάλλου, ως μεσοπρόθεσμη λύση, σε τίποτα δεν απαγορεύουν την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, έως ότου ο Δήμος κατορθώσει να ξεπεράσει γραφειοκρατικές ή άλλες δυσκολίες και να αναλάβει ο ίδιος τη στελέχωση και την οργάνωση του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων στο επόμενο διάστημα. Η βούληση υπάρχει», υπογραμμίζεται.

Με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, τη λήξη των δίμηνων συμβάσεων εργασίας, την καθυστέρηση στην έγκριση των προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων, τον όγκο των σκουπιδιών, καθώς και την αναμονή ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών, ο Δήμος Μυκόνου ζητά τη συνεργασία των πολιτών, με τη δέσμευση πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. «Ζητάμε την κατανόησή σας και την έμπρακτη συνεργασία σας, με τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων και κλαδιών, καθώς και με την αποφυγή απόθεσης αντικειμένων μεγάλου όγκου στους κάδους απορριμμάτων. Ασφαλίζετε καλά τις σακούλες με τα απορρίμματα και για την απόθεσή τους προτιμήστε τον λιγότερο φορτωμένο κοντινό σας κάδο σύμμεικτων ή ανακύκλωσης».

Ενέργειες για βελτίωση παρά τα πρακτικά προβλήματα

Για την κατάσταση του οδικού δικτύου, ο Δήμος εξηγεί, πως δεν έχει στη διάθεσή του εργάτες για να κάνουν αυτή την εργασία, ενώ η τεχνική υπηρεσία του Δήμου – υπηρεσία, που εκπονεί τις σχετικές μελέτες και εντέλλεται συγχρόνως για αρμοδιότητες της πολεοδομίας – στελεχώνεται, πλέον μόνο με τρία άτομα, ενώ δεδομένου, ότι έως το 2017 απαγορεύονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο, συνεπάγονται σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στην ωρίμανση των σχετικών έργων.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, ο Δήμος, πέραν του αιτήματος Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών λόγω των έντονων βροχοπτώσεων για έκτακτα κονδύλια, αυτή τη στιγμή, έχει ολοκληρώσει δύο διαγωνισμούς προμηθειών ασφαλτομείγματος και μπετόν συνολικού ύψους 120.000 ευρώ, από ίδιους πόρους και αρχίζει ήδη η αποκατάσταση.

Επίσης, γνωστοποιείται η ολοκλήρωση μελέτης από την τεχνική υπηρεσία για προκήρυξη διαγωνισμού ύψους 200.000 ευρώ, από ιδίους πόρους του Δήμου, για εργασίες αποκατάστασης μεγαλύτερης κλίμακας, ενώ επισημαίνεται και η πρόθεση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, για τη συντομότερη δυνατή αποκατάσταση του περιφερειακού οδικού δικτύου του νησιού.

Τέλος, η ανακοίνωση του Δήμου Μυκόνου κλείνει, με την διαβεβαίωση, πως στόχος είναι η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών, ώστε να εκπονούνται σε σύντομο χρόνο οι απαραίτητες μελέτες, να δημοπρατούνται και να εκτελούνται τα έργα έγκαιρα, με άοκνες προσπάθειες για υπέρβαση της επιβραδυντικής κρατικής γραφειοκρατίας.

Ετικέτες: