Σύσκεψη στα Υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας για το νέο Νοσοκομείο Θήρας και την ανέλκυση του Sea Diamond

"Ικανοποίηση" αιτημάτων και νέα ραντεβού

Τη βούληση της κυβέρνησης να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Θήρας αφού τακτοποιηθεί η σύσταση του οργανισμού αλλά και η διαδικασία στελέχωσής του, εξέφρασαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, με βασικό συνομιλητή της Θηραϊκής αποστολής τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στις δώδεκα το μεσημέρι στην Αθήνα.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της Σαντορίνης λίγες ώρες μετά, πραγματοποίησαν συνάντηση και στο Υπουργείο Ναυτιλίας, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού, Θοδωρή Δρίτσα σχετικά με το σταθερό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που αφορά στην ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond.

Στην πρώτη σύσκεψη, παρουσία του κ. Ξανθού, συμμετείχαν οι βουλευτές Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Νικόλαος Καρβούνης, η έπαρχος Θήρας, Θεώνη Λειβαδάρου, ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος καθώς επίσης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, αλλά και ο Πρόεδρος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΕΜΥ, Μιχάλης Σταύρου και Μαρία Καραφώτη - Φωτιάδου αντίστοιχα. Όσον αφορά στη δεύτερη συνάντηση η εκπροσώπηση από την πλευρά των Κυκλάδων υπήρξε η ίδια, ενώ το “παρών” έδωσε και ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών, Λουκάς Λιγνός.

Κατανόηση και ανταπόκριση στο πολυετές αίτημα των Θηραίων

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, ένα βήμα πιο κοντά στην ικανοποίηση του σημαντικού και πολύχρονου αιτήματός της για λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Θήρας βρίσκεται η τοπική κοινωνία του κορυφαίου κυκλαδίτικου τουριστικού προορισμού μετά από τη χθεσινή συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε η πλευρά του Υπουργείου Υγείας για το πολυσυζητημένο θέμα της υγειονομικής δομής. Παρουσία και του Υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι φορείς επεσήμαναν την ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας, που θα μπορούσε να παρέχει το νέο Νοσοκομείο, υπό την προϋπόθεση στελέχωσης αλλά και σύστασης και έγκρισης του οργανισμού του.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, ο σχεδιασμός αφορά στην ένταξη του Κέντρου Υγείας στο Νοσοκομείο Θήρας ώστε να προχωρήσουν σταδιακά οι διαδικασίες ενεργοποίησής του και να μπορέσει να καταστεί χρήσιμο τόσο για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, όσο και για τις ανάγκες των επισκεπτών. Ήδη στην ΑΕΜΥ (εποπτεύεται από τα Υπ. Οικονομικών και Υγείας) έχει “περάσει” ο εξοπλισμός και η φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ με διαδικασίες που θα δρομολογηθούν προσεχώς, καθώς έχει δικό της προϋπολογισμό και μπορεί να μεριμνήσει για τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό, θα “τρέξουν” οι ενέργειες των προσλήψεων ιατρών.

Δεδομένου ότι η ρύθμιση του ζητήματος που αφορά στον οργανισμό λειτουργίας του, απαιτεί χρόνο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας, δε θεωρείται εφικτή η λειτουργία του εντός της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου, ωστόσο, η υπουργική πλευρά δεσμεύθηκε για όσο το δυνατόν συντομότερη λειτουργία της δομής.

Επιφυλάξεις και διαβεβαιώσεις

Εκ μέρους της Θηραϊκής αποστολής διατυπώθηκαν προβληματισμοί και επιφυλάξεις, καθώς το χρόνιο αίτημά τους, δεν έχει συναντήσει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη ή αποτελεσματική ανταπόκριση σε επίπεδο Πολιτείας, ωστόσο, μετά το πέρας της συνάντησης και την ανανέωση του ραντεβού τους μετά από 15 ημέρες στο Υπουργείο Υγείας με τους εκπροσώπους της διοίκησής του για τη συζήτηση του νομικού πλαισίου, παρέμειναν ικανοποιημένοι.

Όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σταθερό αίτημα της κοινωνίας είναι να μπορέσει η δομή να λειτουργήσει ομαλά, χωρίς αυτό να σημάνει απλά την ένταξη του Κέντρου Υγείας σε αυτό και τίποτα περισσότερο.

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω και αφού υπήρξε αναφορά από τους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με ένα μέρος της χρηματοδότησής του, ζητήθηκε από τους αιρετούς να επιβεβαιώσουν την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την καταβολή ενός σημαντικού ποσού ετησίως, το οποίο προέρχεται από την καταβολή ενός ευρώ ανά άτομο – χρήστη του τελεφερίκ, μέσω του Ιδρύματος “Λούλας και Ευάγγελου Νομικού”.

Τέλος, αναπτύχθηκε διάλογος μεταξύ άλλων και ως προς την ανάγκη λειτουργίας μονάδας νεφρού, εξωτερικών ιατρείων, αλλά και μονάδας εντατικής θεραπείας.

Θετική ματιά στο αίτημα ανέλκυσης

Αναγνωριστική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η δεύτερη σύσκεψη της Θηραϊκής αποστολής στο Υπουργείο Ναυτιλίας για το σοβαρό θέμα της ανέλκυσης του Sea Diamond, κατά τη διάρκεια της οποίας μετέβη και ο Υπουργός Θοδωρής Δρίτσας. Αν και οι εκπρόσωποι του Δήμου Θήρας ενημέρωσαν αναλυτικά σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και για τις λεπτομέρειες της δικαστικής οδού που ακολουθεί η συγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο άσκησαν κριτική αναφορικά με την απουσία εκπροσώπων από το ΥΠΑΠΕΝ, αιτούμενοι στο νέο ραντεβού – η ημερομηνία του οποίου δεν έχει οριστεί ακόμη – να κληθούν αλλά και να παραστούν αρμόδιοι, καθώς, το ναυάγιο του Sea Diamond φέρει στην επιφάνεια ζητήματα περιβαλλοντικής προάσπισης της θαλάσσιας περιοχής.

Η πλευρά του Υπουργείου και ειδικότερα ο Γενικός Γραμματέας, Γιάννης Θεοτοκάς παρουσία του οποίου ξεκίνησε η συγκεκριμένη σύσκεψη, επαναβεβαίωσε την πρόθεση του Υπουργείου να υποστηρίξει το θέμα της ανέλκυσής του, “κλείνοντας” νέα συνάντηση με τους παρισταμένους για την επανεκκίνηση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Ετικέτες: