Σε διαβούλευση τίθεται η μελέτη χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΥ Άνδρου

«Πράσινο φως»

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης περνά η επικαιροποιημένη μελέτη του Δήμου Άνδρου, όσον αφορά στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ, η οποία εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Το «πράσινο φως» έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στη μελέτη με τις πιθανές θέσεις, για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ. Υπενθυμίζεται, ότι πρόκειται για μια μελέτη, η οποία είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή της Άνδρου, ενώ με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, επιχειρήθηκε ο εμπλουτισμός της με επιπλέον προτεινόμενες θέσεις, έτσι ώστε να βρεθεί οριστικά λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που αντιμετωπίζει το νησί.

Η εμπλουτισμένη μελέτη εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κατατεθούν επίσημα οι όποιες ενστάσεις από πλευράς φορέων και κατοίκων, των περιοχών στις οποίες προτείνεται η εγκατάσταση του ΧΥΤΥ, αλλά και η επαρκής απάντηση αυτών, προκειμένου να βρεθεί ο καταλληλότερος χώρος και η διαδικασία να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Έπειτα από το πέρας της διαβούλευσης και δεδομένου ότι έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, τη μελέτη θα κληθεί να ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου, απ’ όπου θα «φύγει» προκειμένου να πάρει εκ νέου την τελική έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Με το πέρας της παραπάνω διαδικασίας, το έργο θα δημοπρατηθεί και θα ανατεθεί σε εργολάβο, που θα αναλάβει την κατασκευή των εγκαταστάσεων.

Φυσικά, η διάρκεια της όλης διαδικασίας, έως την κατασκευή των υποδομών για την εγκατάσταση του ΧΥΤΥ, αναμένεται να είναι μακρά, αλλά και να αντιμετωπίσει περεταίρω καθυστερήσεις, λόγω των νομικών ζητημάτων, που ενδέχεται να προκύψουν, δεδομένου, ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που εγείρει πλήθος αντιδράσεων από την πλευρά των πολιτών.

Παρ’ όλα αυτά, θετικό είναι το γεγονός, ότι σε μία περίοδο, όπου όλα τα έργα και οι μελέτες έχουν «παγώσει», λόγω των πολιτικών εξελίξεων, το κρίσιμο ζήτημα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ της Άνδρου προχωρά, καθώς η όποια καθυστέρηση συνεπάγεται συνέχεια των «τσουχτερών» προστίμων, λόγω της λειτουργίας του παράνομου ΧΑΔΑ.

Ετικέτες: