Τουριστική ανάπτυξη και επένδυση στους νέους
- Τρίτη, 25 Αυγούστου, 2015 - 06:10
Για τα ζητήματα που απασχολούν κατοίκους και Αρχές του νησιού, στον τομέα της υγείας και των υποδομών, την προσπάθεια να κρατηθεί και να στηριχθεί η νεολαία, αλλά και την τουριστική άνθιση που γνωρίζει το νησί, μίλησε ο δήμαρχος Σίφνου, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης.
Ένα νησί, το οποίο αναδεικνύει την αρχαιολογική κληρονομιά του, κρατά τους δεσμούς με την παράδοση, αλλά εναρμονίζεται και με τις επιταγές των καιρών, η Σίφνος, αυτό το διάστημα φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κυρίως για την τουριστική άνοδο που έχει σημειώσει, αλλά και για την επικείμενη διοργάνωση του επιτυχημένου Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», που φέτος λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις. Στα προβλήματα του νησιού, τους στόχους, αλλά και στην άνοδο της επισκεψιμότητας, αναφέρεται ο δήμαρχος, κ. Μπαμπούνης.
Ιεραρχώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί της Σίφνου, ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα ζητήματα, που χρήζουν άμεσης μέριμνας;
Α.Μ.: «Κυριότερα ζητήματα, θεωρώ, είναι το πρόβλημα της Υγείας, αλλά και τα θέματα των υποδομών, τα οποία έχουν «παγώσει», λόγω των πρόσφατων προβλημάτων στην εκταμίευση του ΕΣΠΑ.
Ένα από τα βασικότερα θέματα, που αντιμετωπίζει η Σίφνος, όπως όλα τα νησιά, είναι αυτό της υγείας. Στη Σίφνο υπάρχει ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο και αυτή τη στιγμή είναι υποστελεχωμένο πλήρως. Λειτουργεί μόνο με τον Διευθυντή και με έναν αγροτικό ιατρό. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που έχει το νησί, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, λόγω του κόσμου που υποδεχόμαστε, αλλά ακόμα και το χειμώνα με τους μόνιμους κατοίκους.
Δυστυχώς, μολονότι και φέτος κάναμε αγώνα και προσπάθειες, τόσο μέσω του Νοσοκομείου Σύρου, που είναι η προϊστάμενη αρχή μας, όσο και μέσω της 2ης ΔΥΠΕ, προκειμένου να έρθει και να στελεχώσει το ΠΠΙ, έστω και κάποιο προσωπικό με απόσπαση, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Το Ιατρείο μας, από το Δεκέμβριο του 2014 περίπου, λειτουργεί μόνο με αυτά τα δύο άτομα.
Το καλοκαίρι πέρασε, έχοντας εξαντληθεί, πραγματικά, τα όρια αντοχής των δύο ιατρών και ειδικά του αγροτικού ιατρού, που αναγκάζεται να κάνει 30 εφημερίες το μήνα στο Ιατρείο. Και είχαμε αρκετά συμβάντα μέσα στο καλοκαίρι, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της αύξησης του πληθυσμού στο νησί. Ο άνθρωπος έφτασε και ξεπέρασε τα όριά του, αλλά άντεξε.
Ενημερωθήκαμε πρόσφατα, ότι την επόμενη εβδομάδα, θα έρθει και μία δεύτερη αγροτική ιατρός, να στελεχώσει το ΠΠΙ της Σίφνου. Σε αυτό, μεγάλο ρόλο έπαιξε η επιπλέον οικονομική στήριξη, που δίνεται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως κίνητρο για τη στελέχωση των νησιωτικών μονάδων υγείας. Αυτό, ήρθε ως συμπλήρωμα στο κίνητρο, που δίνει ο Δήμος Σίφνου, ήδη εδώ και τρία χρόνια και αφορά στη δωρεάν εξασφάλιση διαμονής, για το ιατρικό προσωπικό.
Βέβαια, οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε, πέραν από τη θέση του β’ αγροτικού ιατρού, είναι επίσης και σε Παιδίατρο. Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, έχουμε την ευτυχία να έχουμε πάρα πολλά παιδιά στο νησί μας, γύρω στα 500, χωρίς να διαθέτουμε Παιδίατρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται – την ανασφάλεια που βιώνουν αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι της Σίφνου, οι οποίοι έχουν μικρό παιδί, κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που και η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα αυτή η ανασφάλεια να επιδεινώνεται.
Υπάρχει, όμως, υποστελέχωση και σε παραϊατρικό προσωπικό. Γραμματειακή υποστήριξη, δεύτερο νοσηλευτή, διότι και η μοναδική νοσηλεύτρια, που υπάρχει στο ΠΠΙ, έχει δώσει το 110% των δυνατοτήτων της.
Πραγματικά, αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται στο ΠΠΙ είναι ήρωες.
Αυτό λοιπόν, είναι ένα μείζον πρόβλημα, διαχρονικό και όχι τωρινό, που κάθε χρόνο, όμως, επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται».
Αναφέρατε και το ζήτημα της χρηματοδότησης των υποδομών. Σε ποιο βαθμό επηρεάστηκε το νησί από τα κωλύματα που υπήρξαν στην αποδέσμευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ;
Α.Μ.: «Πρόκειται για τα έργα υποδομής, τα οποία έχουν «παγώσει», λόγω των πολιτικών εξελίξεων, της αστάθειας και των προβλημάτων που προέκυψαν με την Ε.Ε. και ειδικά με τη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ.
Αυτή τη στιγμή, δύο μεγάλα έργα υλοποιούνται στη Σίφνο. Αυτό της κατασκευής του ενιαίου Δημοτικού Σχολείου έχει σταματήσει, καθώς ο εργολάβος έχει πιστοποιήσει δύο λογαριασμούς και αναμένει τη χρηματοδότηση αυτών, προκειμένου να συνεχίσει το έργο. Στην πράξη, η οφειλή αγγίζει τα 250.000 ευρώ, για τους πιστοποιημένους λογαριασμούς. Το μόνο που απομένει, είναι η κατανομή από το Υπουργείο και η εξόφληση, δεν υπάρχει άλλη εκκρεμότητα. Παράλληλα, ο εργολάβος ετοιμάζει ακόμη έναν λογαριασμό της τάξεως των 100.000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε, ο άνθρωπος με τόσο μεγάλο «άνοιγμα», δεν μπορεί να συνεχίσει. Έκανε διακοπή εργασιών και περιμένει να πληρωθεί, έτσι ώστε να ολοκληρώσει αυτό το σημαντικότατο έργο για τη νεολαία της Σίφνου.
Επίσης, εδώ και ένα τετράμηνο περίπου, υπολειτουργεί η κατασκευή του ΧΥΤΑ, καθώς υπήρξε τρομερή αστοχία στη μελέτη του έργου. Ήδη, ο Δήμος Σίφνου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τη Διαχειριστική Αρχή και η εταιρεία «Εγνατία Α.Ε.», η οποία έχει αναλάβει το έργο, προκειμένου να υπάρξει συμπληρωματική μελέτη, να βρεθούν οι πόροι για την εκπόνησή της, έτσι ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτό το έργο.
Δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεδομένου, ότι τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως 31/12/2015, είναι δύσκολο έως απίθανο, αυτό το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε. Το σημαντικό σε αυτό, είναι η ενημέρωση που έχουμε – δεν έχει υπάρξει επίσημο έγγραφο – από τον Υπουργό Οικονομίας, κ. Σταθάκη, από τη συνάντηση που είχε με τους Περιφερειάρχες, ότι τα έργα που εκτιμώνται έως 5.000.000 ευρώ, που σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, τόσο το Δημοτικό Σχολείο, όσο και ο ΧΥΤΑ, θα ενταχθούν ως έργα-γέφυρες στο νέο ΕΣΠΑ. Αυτή είναι μία θετική εξέλιξη, ώστε να μην απενταχθούν και έπειτα δεν έχουμε χρήματα να τα προχωρήσουμε. Βέβαια, θα το δούμε στην πράξη και αυτό».
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πρόβλημα, που προκαλεί τεράστια επιβάρυνση, λόγω των προστίμων για τη λειτουργία ΧΑΔΑ. Παράλληλα, μέσω του νέου ΕΣΔΑ, η διαχείριση περνά στους Δήμους. Η Σίφνος θα είναι έτοιμη για αυτό;
Α.Μ.: «Εμείς, τυπικά, βρισκόμαστε ανάμεσα στους Δήμους, που δεν έχουν κάνει ακόμη αποκατάσταση στους ΧΑΔΑ. Βέβαια, στην πράξη, αν έρθει κάποιος και επισκεφτεί το χώρο, καθώς έχουμε υπογράψει σύμβαση με τον εργολάβο του ΧΥΤΑ, προκειμένου να γίνεται υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, να μην υπάρχει μόλυνση και να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον, θα δει ότι γίνεται μία πάρα πολύ καλή εργασία εκεί.
Ήδη, όμως, προχωράμε και πρακτικά στη μελέτη αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, έχει γίνει ανάθεση στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου, έως το τέλος του έτους, να έχει κλείσει η χωματερή, να έχει αποκατασταθεί και φυσικά, να ολοκληρώσουμε και τον ΧΥΤΑ, ώστε να μην υπάρχει πλέον πρόβλημα με τα απορρίμματα.
Επιπλέον, λειτουργούμε την ανακύκλωση, ήδη από το 2008 και έχοντας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την κομποστοποίηση, η οποία θα ξεκινήσει στο νησί το φθινόπωρο του 2015, ευελπιστούμε να είμαστε ένας από τους πρώτους Δήμους στις Κυκλάδες, που θα κάνει ολοκληρωμένη διαχείριση στα απορρίμματα».
Από πλευράς του Δήμου Σίφνου, έχει παρατηρηθεί μία εκτεταμένη προσπάθεια, προκειμένου να προσελκύσει νέους ανθρώπους στο νησί, αλλά και να δώσει κίνητρα στους νέους κατοίκους να παραμείνουν εκεί. Ποιο είναι το σκεπτικό, πίσω από αυτές τις δράσεις;
Α.Μ.: «Στην προσπάθεια του Δήμου Σίφνου – ως δημοτική αρχή το είχαμε θέσει σε προτεραιότητα – να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέα παιδιά και κυρίως νέους αγρότες, που θέλουν να επενδύσουν στη Σιφναϊκή γη, έχουμε βγάλει ειδική ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει τους νέους αγρότες έως 35 ετών, που θέλουν να έρθουν στο νησί μας, ότι παραχωρούνται δωρεάν και για πολλά χρόνια δημοτικές εκτάσεις, οι οποίες είναι κυρίως, όχι γόνιμες, αλλά λίγο βραχώδεις, που ενδείκνυνται για την ανάπτυξη και καλλιέργεια των αρωματικών φυτών που έχει το νησί, όπως είναι η ρίγανη, το θυμάρι, η κάπαρη.
Πέραν αυτού, το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σίφνου, με ομόφωνη απόφαση, ενέκρινε την έκπτωση κατά 50% στα δημοτικά τέλη. Αν, για παράδειγμα, κάποιος νέος αγρότης έρθει στο νησί και θέλει να έχει νερό στο χωράφι του για να μπορεί να το καλλιεργήσει, θα έχει έκπτωση 50% στα τέλη που θα πληρώνει στο Δήμο.
Το σκεπτικό μας ήταν να δώσουμε την ευκαιρία σε νέα παιδιά να έρθουν ή να παραμείνουν στο νησί μας. Ακόμη και οι επιστήμονες, με την ανεργία που υπάρχει, δεν μπορούν να ασχοληθούν με το αντικείμενό τους. Άρα, δίνεται η ευκαιρία να έρθουν, να επενδύσουν στη Σιφναϊκή γη, η οποία εδώ και αιώνες, θρέφει τους πατέρες και τους παππούδες μας και αν ασχοληθεί κανείς ενεργά και συστηματικά, μπορεί να αποδώσει και να παρέχει ένα αξιοπρεπέστατο εισόδημα, για να ζήσει κανείς.
Σε αυτό το πνεύμα, πραγματοποιήθηκε μία ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Σίφνου, το Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» και το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε σχέση με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Εκεί δόθηκαν οδηγίες, ώστε τα νέα παιδιά να κάνουν τις απαραίτητες αιτήσεις στο Δήμο και να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Φαίνεται, ότι αρχίζει να υπάρχει μία κινητικότητα και σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα το Ίδρυμα Ευγενίδου, του οποίου πρόεδρος είναι ο συντοπίτης μας και εφοπλιστής, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης.
Σκοπεύουμε να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα στο θέμα αυτό. Πλέον, είναι πασιφανές, ότι η μόνη διέξοδος είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που διαθέτει το κάθε νησί. Εμείς στη Σίφνο, που έχουμε τα βότανα και αρωματικά φυτά, για ποιο λόγο να τα κάνουμε εισαγωγή και να πληρώνουμε, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να τα καλλιεργούμε οι ίδιοι και να έχουμε και εισόδημα μέσα από αυτή τη δραστηριότητα. Αυτά τα προϊόντα είναι σπάνια στο εξωτερικό, άρα μπορούν να εξαχθούν και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές».
Τέλος, βλέπουμε, ότι η Σίφνος τα τελευταία χρόνια, ανεβαίνει πολύ δυναμικά στην επισκεψιμότητα. Φέτος, δεδομένων των δυσκολιών, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, συνεχίζεται αυτή η ανοδική πορεία;
Α.Μ.: «Είναι γεγονός, ότι η στοχευμένη δράση προβολής, που έχει πραγματοποιηθεί από τη δημοτική αρχή τα τελευταία 5 περίπου χρόνια, όσο, δηλαδή, είμαι δήμαρχος, έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να υπάρξει ανοδική πορεία στο κομμάτι του τουρισμού.
Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία των αφίξεων από το Λιμεναρχείο Σίφνου, τα οποία χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο για να κάνουμε απολογισμό και σύγκριση, για τους τρεις προηγούμενους μήνες, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, κατεγράφη αύξηση περίπου 2.500 χιλιάδων επισκεπτών σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Αυτό σε ποσοστιαίες μονάδες, αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξεως του 8%-8,5%.
Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι καταφέραμε να έχουμε αύξηση, δεδομένων των συνθηκών, οικονομικών και πολιτικών. Και φυσικά ο Αύγουστος, έως αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ανοδικές τάσεις σε σχέση με το 2014, άρα όπως όλα δείχνουν, θα κλείσει ανοδικά και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό.
Έχουμε αποφασίσει να στοχεύσουμε στην ξένη αγορά, στους ξένους επισκέπτες. Βλέπουμε, ότι, δεδομένων των συνθηκών, η κατάσταση στην ελληνική αγορά δεν πήγαινε καλά και χρόνο με το χρόνο ο εγχώριος τουρισμός, που ακόμη και τώρα που μιλάμε αποτελεί τη βάση της επισκεψιμότητας και για τη Σίφνο, φθίνει.
Για αυτό το λόγο, τα τελευταία χρόνια, έχουμε συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις του εξωτερικού, στη Γαλλία, δύο χρονιές στην Ιταλία, στις Σκανδιναβικές χώρες και γενικά, προβάλλαμε το νησί μας, όσο μπορούσαμε και με κάθε μέσο. Όχι μόνο σε εκθέσεις, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, μέσω δημοσιευμάτων, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ της Αυστρίας και της Ελβετίας. Γενικά, πραγματοποιήσαμε στοχευμένη προβολή της Σίφνου, ενώ παράλληλα δώσαμε ιδιαίτερο βάρος σε ένα τομέα του εναλλακτικού τουρισμού, στον οποίο έχουμε πλεονέκτημα, αυτόν του περιπατητικού τουρισμού, με τα μονοπάτια μας.
Ειδικά φέτος, που έγινε σήμανση και σηματοδότηση του δικτύου μονοπατιών, που έχουμε φτιάξει, πάρα πολύς κόσμος ήρθε επί τούτου, για να απολαύσει τις ομορφιές της Σίφνου με πεζοπορία στα 100 χιλιόμετρα μονοπατιών, που διαθέτουμε.
Θεωρώ, ότι έχοντας ανεβάσει τον πήχη στον τομέα του τουρισμού και αφιερώνοντας περισσότερους οικονομικούς πόρους σε αυτό, πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο για προβολή, υπάρχουν ορατά θετικά αποτελέσματα, στην «βιομηχανία», που κινεί αυτή τη στιγμή το νησί μας.
Στην αύξηση του τουρισμού συνέβαλε και το γεγονός, ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, τουλάχιστον κατά την καλοκαιρινή περίοδο, κατάλαβαν, ότι η Σίφνος είναι ένα νησί, που μπορεί να προσελκύσει περισσότερο κόσμο, όπως και γενικά η γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων, με αποτέλεσμα φέτος να έχουμε κατά μέσο όρο, έως και 6 αφίξεις καθημερινά από Πειραιά. Δηλαδή, περισσότερες αφίξεις και από τη Σαντορίνη και από τη Σύρο και από τη Μύκονο. Προφανώς, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες βλέπουν τη δυναμική της Σίφνου, μετά από 14 χρόνια, που προσπαθούσαμε να «πείσουμε» τους ακτοπλόους, ότι αξίζει να ασχοληθούν και με το νησί μας. Αυτό, σαφώς, έδωσε μία σημαντική ώθηση στην επισκεψιμότητα».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μέτρα πρόληψης ενάντια στην κλιματική κρίση
22 Οκτ. 2024 - 6:18 - Ο Δήμος Σίφνου για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη σχετικά με τις περιοχές Natura
14 Δεκ. 2022 - 16:23 - Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων στη Σίφνο
30 Νοε. 2022 - 6:27 - «Πρωτόγνωρο, ασύμβατο και προσβλητικό συμβάν»
15 Ιουν. 2022 - 6:13 - Έρευνα για την φέρουσα ικανότητα της Σίφνου
7 Ιουν. 2022 - 6:17