Παρουσίαση υποψήφιων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων στην Αθήνα
- Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, 2015 - 10:51
Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των υποψηφίων του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπων των συνεργαζόμενων Οικολόγων-Πρασίνων στις Κυκλάδες στον Πολιτιστικό χώρο "Καμίνι" στο Γαλάτσι.
Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, και παρευρέθηκαν φίλοι και ετεροδημότες.
Στις σύντομες τοποθετήσεις, οι ομιλητές -κατά σειρά παρουσίασης- ανέφεραν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
Νίκος Ξυδάκης: «Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου αποτελούν την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολεμικής περιόδου. Η Αριστερά όχι μόνο κυβέρνησε τους προηγούμενους μήνες, αλλά διεκδικεί την ανανέωση της εντολής για την επόμενη τετραετία»
Ο Νίκος Ξυδάκης σημείωσε ότι «...δεν πρέπει να διστάσουμε εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κερδίσαμε την προοπτική της ιστορίας, την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Με ευθύνη και καθήκον θα φέρουμε την δημοκρατική άνοιξη που πολλές φορές ο ελληνικός λαός πλησίασε, αλλά δεν ολοκλήρωσε». Στα πλαίσια των πολλαπλών αγώνων του 19ου και 20ου αιώνα και της αντιστασιακής παράδοσης του ελληνικού λαού και της δημιουργίας, κάλεσε σε διαρκή μάχη και αγώνα «..ώστε να ξαναφτιάξουμε την χώρα, ως μια ιστορική ευθύνη της γενιάς μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Νίκος Συρμαλένιος: «Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες έχουμε μια ιστορική διαδρομή στους αγώνες της Αριστεράς μακριά από συνειδησιακούς συμβιβασμούς»
Ο Νίκος Συρμαλένιος χαρακτήρισε την συμφωνία που ήρθε στην Βουλή ως έναν σταθμό σε έναν πόλεμο διαρκείας. Ήταν ένας συμβιβασμός για να μείνει η χώρα όρθια και εντός Ευρωζώνης, σύμφωνα με την εντολή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Αναφορικά με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προσχώρησαν στην ΛΑΕ, έκρινε ότι εγκατέλειψαν τον αγώνα που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κρατήσουν την ιδεολογική τους καθαρότητα. Εκτίμησε ότι τελικά θα ακολουθήσουν μια πορεία ανάλογη αυτής του ΚΚΕ.
Τα κόκκινα δάνεια, το νέο ασφαλιστικό, οι νέες εργασιακές σχέσεις, και το χρέος είναι ρήγματα που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην διαπραγμάτευση. Θα είναι καταστροφικό να τα αναλάβουν η ΝΔ και ο πρόεδρος της, που είναι γνήσιος εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα και του παλαιοκομματικού συστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε όλο το προηγούμενο διάστημα έναν κρατικό μηχανισμό, δομημένο με τρόπο αντιδραστικό, γραφειοκρατικό και με συντηρητικές αντιλήψεις, ο οποίος έφερε μεγάλες αντιστάσεις στις προσπάθειες, από μέρους της κυβέρνησης, επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων. Γι΄ αυτό τον λόγο παρατηρήθηκαν μια σειρά από καθυστερήσεις σε ευαίσθητα και κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στα νησιά των Κυκλάδων, όπως το ακτοπλοϊκό και η υγεία. Η εφαρμογή της νησιωτικότητας εντάσσεται στον νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντώνης Συρίγος: «Πέραν του κυβερνητικού προγράμματος, πρέπει να καλλιεργήσουμε το όραμα μας. Το όραμα μιας Ελλάδας που θα πατάει στα πόδια της, οικονομικά εύρωστη, δίκαιη, μακριά από δανεισμό και μνημόνια έχοντας την ικανότητα να σταθεί στο φλέγον γεωπολιτικό τοπίο»
Ο Αντώνης Συρίγος, αναφερόμενος στην πιθανή "δυσφορία" που κάποιοι εκφράζουν για τις πολλαπλές εκλογικές διαδικασίες (εκλογές του Γενάρη, δημοψήφισμα και οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη), έκρινε ότι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στον λαό για την έγκριση των επιλογών και του προγράμματός του, αποτελεί θεμελιώδη έκφραση των δημοκρατικών διαδικασιών, μέσα από τις οποίες ενδυναμώνεται η πολιτική συνειδητότητα αλλά και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε απτά δείγματα γραφής με τα νομοθετήματα που έφερε στην Βουλή: η υποστήριξη των αδυνάτων, η φιλελευθεροποίηση των ποινικών διαδικασιών, η διαμόρφωση ενός δημοκρατικού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, η αποκατάσταση αδικιών στην δημόσια διοίκηση, η διαμόρφωση ενός πιο συμβατού με τα ευρωπαϊκά θεσμικού πλαισίου όσον αφορά στην ιθαγένεια, κλπ. Και αυτά, ενώ η σκληρή διαπραγμάτευση απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της, μην αφήνοντας περιθώρια για περισσότερες τομές.
Σχετικά με την συμφωνία, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν επώδυνο συμβιβασμό, για μια στρατηγική υποχώρηση την οποία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει, στο πλαίσιο της ηθικής της ευθύνης, για να κρατήσει την Ελλάδα όρθια. Αναγκάστηκε να υπογράψει μια συμφωνία με μικρά πλεονεκτήματα, που σε αντίθεση με το φαινομενικά μικρό τους μέγεθος, το μέλλον θα καταδείξει την αξία τους.
Έκρινε ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν με θετικό πρόσημο, με διάλογο επί προτάσεων και θέσεων για κάθε θέμα. Η ψήφος πρέπει να είναι θετική, καθώς με αυτή επιλέγεται δρόμος, κατεύθυνση και διακυβέρνηση. Η αρνητική ψήφος ή ψήφος διαμαρτυρίας, εκδίκησης ή θυμού δεν συνιστούν πρόταση.
Αναφορικά με τη νησιωτική πολιτική, υποστήριξε ότι η αρχή της νησιωτικής ιδιαιτερότητας δεν έχει ουσιαστικά εκφραστεί μέχρι σήμερα. Η συνταγματική έκφραση της, υποστήριξε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο αντιστάθμισμα στα μέτρα που έφερε η συμφωνία, όπως αυτό της άρσης του καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ.
Αναφερόμενος στην εκλογική αναμέτρηση, ανέφερε ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά αναγκαία συνθήκη. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αριστερή κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει την σταθερότητα και θα της δώσει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.
Νίκος Μανιός: «Δεν τα κάματε όπως λέγατε, δεν τα κάματε όπως θέλατε, δεν τα κάματε όπως θέλαμε και εμείς. Αλλά μην κάνετε καμιά ζαβάδα και σηκωθείτε και φύγετε γιατί θα έρθουν οι άλλοι και θα μας εγδάρουσηνε!»
Ο Νίκος Μανιός ξεκίνησε την τοποθέτησή του αποδομώντας το επιχείρημα ότι αυτό το μνημόνιο είναι το χειρότερο από τα δύο προηγούμενα και επιχειρηματολόγησε καταδεικνύοντας ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι ένα μεγάλο ψέμα, καθώς το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο δέσμευαν τη χώρα με πενταπλάσια μέτρα.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην μείωση των συντάξεων, την οποία χαρακτήρισε ως ένα πραγματικό πρόβλημα, επισημαίνοντας όμως ότι αυτή η μείωση κατά 2% (ή 6% για όσους έχουν και επικουρική ασφάλιση), τροφοδοτεί το σύστημα υγείας και τους ασφαλιστικούς φορείς και όχι τους δανειστές, ενώ υπενθύμισε ότι με τα προηγούμενα μνημόνια, οι μικρές και μικρομεσαίες συντάξεις μειώθηκαν κατά 30-35%.
Υποστήριξε, επίσης, ότι αυτό μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης. Αναφέρθηκε γι΄ αυτό τον λόγο στον ΕΝΦΙΑ που, ενώ το τρέχον έτος θα πληρωθεί σύμφωνα με τα προηγούμενα μνημόνια, το 2016 ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί κλιμακωτά και με αναλογικότητα σε σχέση με τα εισοδήματα, κάνοντας έτσι την φορολόγηση δικαιότερη προς τα ασθενέστερα οικονομικά κοινωνικά στρώματα.
Τα παραπάνω, όπως ανέφερε, αποδεικνύουν ότι η πολιτική δεν αναλώνεται στην λογική "μνημόνιο-μη μνημόνιο", αλλά υπάρχει πολιτική δικαιοσύνης προς τους φτωχότερους και όσους έχει καταστρέψει η πολιτική οριζόντιων περικοπών. Αυτή την ανάλυση μοιάζει να την έχει καταλάβει πολύ καλύτερα ο κόσμος και η κοινωνία, παρά κάποια πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κρίσιμο είναι ένας διαφορετικός δρόμος που δείχνει ότι κάτι αλλάζει και αυτός είναι τα νομοθετήματα που πέρασε η κυβέρνηση και δείχνουν την κοινωνική ευαισθησία της Αριστεράς.
Από την μια έχει ειπωθεί ότι η συμφωνία είναι μια ατιμωτική ήττα. Η κατάργηση του 5€ στα νοσοκομεία, η ελάφρυνση των ΑμΕΑ και ο νόμος για την αθρωπιστική κρίση είναι μια τιμητική νίκη! Η θέση του καθενός μας στην κοινωνική και εισοδηματική πυραμίδα είναι κύριος παράγοντας καθορισμού της στάσης μας απέναντι στο κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ και στη συμφωνία.
Το ΟΧΙ στα μέτρα που έφερε η διαπραγματευτική ομάδα, σηματοδότησε την πτώση της κυβέρνησης, κάτι για το οποίο δεν μας ψήφισε ο λαός τον Γενάρη. Αυτό το ΟΧΙ παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι αγώνες είναι διαρκείς και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απέναντι του ένα οργανωμένο σύστημα, μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Κανείς δεν αναφέρει τι κερδίσαμε με αυτή την διαπραγμάτευση. Φέραμε στο κέντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο τον αγώνα του ελληνικού λαού, το ζήτημα αν η λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος για την πρόοδο. Ξαναγεννήσαμε την έννοια του διαλόγου, θέσαμε επί τάπητος το ζήτημα της δημοκρατίας στην Ε.Ε. και του που πάει η Ε.Ε.
Παίρνοντας κανείς την "μεζούρα" για να αποτιμήσει την πολιτική κατάσταση, χάνει τα σημαντικότερα δομικά ζητήματα, που η Αριστερά πρέπει να διεκδικήσει. Συζητάμε για παράδειγμα αν θέλουμε ένα σύστημα παιδείας που να μην χρειάζονται τα φροντιστήρια; Θα δώσουμε τον Αριστερό αγώνα της αναμόρφωσης της παιδείας, τον αγώνα που δίνει ο Μπαλτάς, ένας φιλόσοφος της εκπαίδευσης;
Η κριτική μπορεί να λέει ότι είχαμε αυταπάτες. Δεν είμαστε όμως απατεώνες!
Οι αντίπαλοι μας δεν είχαν αυταπάτες. Ήξεραν πού πήγαιναν και τι να περιμένουν. Ήταν όμως απατεώνες!
Για να μην μας γδάρουνε λοιπόν, να δραστηριοποιηθούμε μέχρι τις εκλογές, να δράσουμε αυτές τις 15 ημέρες, να ξεμπερδεύουμε με δαύτους!»
Χριστίνα Ευθυμιάτου: «Οι Οικολόγοι-Πράσινοι στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τη μάχη ενάντια στην υφαρπαγή του δημόσιου χώρου και των δημόσιων, συλλογικών αγαθών»
Οι Οικολόγοι–Πράσινοι συμμετείχαν στην προηγούμενη κοινοβουλευτική και κυβερνητική περίοδο με τον Γιώργο Δημαρά, βουλευτή Β΄ Αθήνας και τον Γιάννη Τσιρώνη που ανέλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η Χριστίνα Ευθυμιάτου ανέφερε ότι η συμφωνία ήταν ένα αποτέλεσμα συμβιβασμού. Όπως επεσήμανε, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον να αναλυθεί πολιτικά το ερώτημα ποιων δυνάμεων, ποιας πραγματικότητας ήταν αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία, για να δώσουμε την μελλοντική μάχη εναντίον αυτών που μας έφεραν σε αυτό το μνημόνιο. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους κύκλους που υποστήριζαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. με στόχο να λεηλατήσουν τον δημόσιο πλούτο μέσω ενός εθνικού, υποτιμημένου νομίσματος και δεν ήθελαν να υπάρξει το παράδειγμα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στον νότο της Ευρώπης.
Επιπλέον, χαρακτήρισε την συμφωνία μη δίκαιη και μη βιώσιμη, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί το χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να βρεθούν στο μέλλον ισοδύναμα, αλλά και να γίνουν σημαντικές τομές στην ελληνική κοινωνία «για να βρούμε την δική μας συμφωνία».
Σταύρος Στέλλας: «Το σύστημα έχει ενοχληθεί γιατί τα παιδιά των κατατρεγμένων, που πήγαν σε εξορίες και φυλακές έγιναν Υπουργοί»
Ο Σταύρος Στέλλας έκρινε απαραίτητες τις παρούσες εκλογές, αφενός γιατί η κυβέρνηση έπεσε εσωτερικά και αφετέρου γιατί εκλέχθηκε στην προηγούμενη αναμέτρηση με διαφορετικό πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται νέα λαϊκή εντολή για όσα έκανε, για εκείνα που δεν έκανε, αλλά και γι΄αυτά που θα κάνει. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως τη μεγαλύτερη νίκη του ελληνικού λαού ενάντια σε όλο τον κόσμο. Επεσήμανε ότι το διακύβευμα στο οποίο έδωσε λύση το δημοψήφισμα ήταν αν θα έπεφτε η κυβέρνηση εξαιτίας των πιέσεων στις διαπραγματεύσεις ή όχι. Έτσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε όρθια ενάντια σε κάθε σενάριο αριστερής παρένθεσης. Η Αριστερά έχει μάθει να αγωνίζεται και τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών στις Κυκλάδες, 3 στους 4 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτούν μια μεγάλη νίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά θα δώσει και αυτή την μάχη και θα την κερδίσει!
Υπάρχει κυβερνητικό έργο που πρέπει να γίνει με την κοινωνική ευαισθησία που διακρίνει την Αριστερά, ενάντια στο σύστημα και σε κάθε μορφής αντίδραση.
Δημήτρης Πολιτόπουλος: «Με κυβέρνηση ΝΔ θα πληρώσουν οι πολίτες περίπου 6 δις. για να διαχειριστούν τα απορρίμματα οι μεγαλοεργολάβοι. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα απορρίμματα θα τα διαχειριστούν οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες με εκτιμώμενα έσοδα 13 δις»
Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος κατέθεσε την εμπειρία που είχε ως σύμβουλος για πέντε μήνες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος: ένα δομημένο κράτος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και όλων όσων εργάζονται για μια άλλη Ελλάδα. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που σχετίζεται και με τα νησιά των Κυκλάδων, αναφέρθηκε σε έναν τεράστιο μηχανισμό και συμφέροντα τζίρου 1,5 δις € που έβαζε τρικλοποδιές στο έργο της κυβέρνησης και αντιμετωπίστηκε με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων».
Υποστήριξε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων από την τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ είχε δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πολίτες να πληρώνουν και οι μεγαλοεργολάβοι να πλουτίζουν. Τα 900 εκ. € του ΕΣΠΑ για τα απορρίμματα είχε προβλεφθεί να κατανεμηθούν ως εξής: 300 εκ. € στους δήμους και 600 εκ. € στα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων ΣΔΙΤ με συμβάσεις 28 ετών. Αυτές οι επιλογές ΣΔΙΤ θα κόστιζαν στους πολίτες περίπου 6 δις €. Με τον νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταργούνται τα εργοστάσια και τα 600 εκ. € πάνε στους δήμους οι οποίοι, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, θα διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους και θα φέρουν 13 δις έσοδα.
Αυτό το παράδειγμα της διαφοράς προσέγγισης καίριων ζητημάτων, αποδεικνύει, όπως τόνισε, ότι "...εμείς δεν είμαστε μέρος του συστήματος", ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του, ανέφερε: "πρέπει να αγωνιστούμε γιατί τα μέτρα που θέλουμε να λάβουμε, θα είναι πάντα μέτρα υπέρ των φτωχών, των μικρομεσαίων, υπέρ των βιοτεχνών και όχι υπέρ των βιομηχάνων.
Άννα Μαυρουδή: «Δίνουμε μια ιστορική μάχη για την κοινωνική δικαιοσύνη, την λογοδοσία, την αλληλεγγύη, την διαφάνεια, τον ορθολογισμό, την υγιή ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου, απέναντι σε απίστευτες συνθήκες πολλαπλών κρίσεων, επιθέσεων από τον παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελευθερισμό και τη ντόπια διαπλοκή»
Με αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση των προσφυγικών ροών ξεκίνησε την ομιλία της η Άννα Μαυρουδή, στηλιτεύοντας την αδράνεια, το υποκριτικό ενδιαφέρον και τις πολιτικές παρεμβάσεις των συντηρητικών ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εν μέρει δημιούργησαν την εκρηκτική κατάσταση στην λεκάνη της Μεσογείου και στην Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα κατηγόρησε και τη ΝΔ, η οποία ως κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις για δραματική αύξηση των προσφύγων και παρέδωσε μηδενικό έργο προετοιμασίας υποδοχής, μια στάση που εδράζεται τόσο σε ιδεολογικούς όσο και ψηφοθηρικούς λόγους, καθώς μια Ευρώπη-φρούριο, η οποία πουλά όπλα, επιδιώκει την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων αλλά αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως «λαθρομετανάστες», αποτελούσε πάντα βασική πολιτική θέση της δεξιάς.
Στη συνέχεια, επεσήμανε το χαμηλό επίπεδο και περιεχόμενο της ασκούμενης αντιπολίτευσης, με παραποιήσεις, μισές αλήθειες και απεγνωσμένες προσπάθειες να ξεπλύνουν τα αποτελέσματα των προηγούμενων πολιτικών μέσω της 7μηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελέσει η μη επανεκλογή της κυβέρνησης «τρόπαιο» στα χέρια των εγχώριων και ευρωπαίων νεοφιλελευθέρων για τον παραδειγματισμό και τη συμμόρφωση και άλλων λαών. Ανέφερε παραδείγματα του αριστερού προσήμου του κυβερνητικού έργου, όπως ο επανασχεδιασμός των προγραμμάτων ανεργίας, η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων των αυτοκινητοδρόμων, και άλλα.
Τόνισε, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια ιστορική μάχη για τα αυτονόητα: την κοινωνική δικαιοσύνη, την λογοδοσία, την αλληλεγγύη, τη διαφάνεια, τον ορθολογισμό, την υγιή ανάπτυξη και αναδιανομή του πλούτου, απέναντι στις δυνάμεις των ολιγαρχών, των «τζακιών», της διαπλοκής, των σκανδάλων, του κοινωνικού αυτοματισμού και της στρεβλής ανάπτυξης 40 χρόνων. Μια μάχη που δίνεται σε απίστευτες συνθήκες πολλαπλών κρίσεων, επιθέσεων από τον παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελευθερισμό και τη ντόπια διαπλοκή. Μια μάχη που αν είναι νικηφόρα για την αριστερά απέναντι στην παλινόρθωση του «παλαιού καθεστώτος», θα μας διασφαλίσει τον απαραίτητο ζωτικό χώρο, και εδώ και σε άλλους λαούς στην Ευρώπη, να συγκρουστούμε για το μέλλον μας, την αξιοπρέπειά μας. Σε αυτή τη μάχη, οι δίκαιες διεκδικήσεις και η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών και σε ζητήματα νησιωτικότητας, τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση διαφορετικών πολιτικών, που θα επιτρέψουν στη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να απεμπλακεί από το καθεστώς των μνημονίων και της επιτροπείας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οι Κυκλαδίτες υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ
14 Ιουν. 2019 - 6:15 - “Συνεχίζουμε με την ίδια ορμή”
15 Σεπ. 2015 - 6:10 - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Τα εκλογικά τμήματα σε Σύρο και Κυκλάδες για τις προεδρικές εκλογές
23 Νοε. 2024 - 9:35 - Η εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών συνεχίζεται από την κυβέρνηση
2 Μαρ. 2024 - 11:39 - “Δικαιοσύνη παντού και πολιτικές για τη νησιωτικότητα”
12 Μαΐου. 2023 - 6:19