Παραλείψεις του Προεδρείου, οδήγησαν σε αποχώρηση από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Δήμου Πάρου σύσσωμης της μειοψηφίας και τριών συμβούλων της πλειοψηφίας

Ένταση και μαζική αποχώρηση

Την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, προκάλεσαν παραλείψεις, που σημειώθηκαν από την πλευρά του Προεδρείου, στην τελευταία συνεδρίαση, το απόγευμα της Τρίτης.

Για καθυστέρηση στην παράδοση των φακέλων, οι οποίοι περιείχαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που θα συζητούνταν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης, 8 Σεπτεμβρίου, αλλά και για ελλείψεις στο περιεχόμενό τους, έκαναν λόγο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας, στην αρχή της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να υπάρξει ολιγόλεπτη ένταση, που οδήγησε στην αποχώρηση, όχι μόνο του συνόλου των Συμβούλων της μειοψηφίας, αλλά και τεσσάρων Συμβούλων από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα συζητούνταν η έγκριση ή μη από το Δ.Σ. του προϋπολογισμού του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου, όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πάρου για το 2016.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά, με τα εναπομείναντα μέλη της δημοτικής αρχής, ενώ τα δύο σημαντικά θέματα μετατέθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

«Κατάσταση υποβάθμισης του Δημοτικού Συμβουλίου»

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της μειοψηφίς «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Κώστας Ροκονίδας, «η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε την Τρίτη. Το πρωί της Δευτέρα, όταν επισκέφτηκα το Δημαρχείο, προκειμένου να πάρω το φάκελο, αυτός δεν υπήρχε. Επισημαίνω, ότι στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, θα συζητούσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πάρου για το 2016. Περίπου στις 3 το μεσημέρι, με κάλεσε ο Αντιδήμαρχος – και όχι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου – και με ενημέρωσε, ότι ο φάκελος είναι έτοιμος. Ο φάκελος, με ελλιπή θέματα έφτασε στα χέρια μου 4 η ώρα το απόγευμα».

Όπως τονίζει επίσης, «δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση υποβάθμισης του Δημοτικού Συμβουλίου, εδώ και περίπου ένα χρόνο. Τα συμβούλια δεν είναι προετοιμασμένα, λείπουν θέματα από το φάκελο, υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν λάβει πρόσκληση κτλ. Ως παράταξη, κάναμε αρκετή υπομονή, δεδομένου, ότι πρόκειται για νέα δημοτική αρχή, έχει περάσει, όμως, ένας χρόνος».

Σχετικά με τη συνεδρίαση της Τρίτης, ο κ. Ροκονίδας ανέφερε, ότι «έθεσα προσωπικά το θέμα, πριν τη διαδικασία συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αναφέροντας, ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι. Πρώτον, είναι απαράδεκτο να συζητάμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και να είναι στην ένατη θέση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, δεύτερον, να μην υπάρχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος, τρίτον, να μην έχουν ενημερωθεί οι Σύμβουλοι έγκαιρα και τέταρτον, να διατίθεται ο φάκελος του Δημοτικού Συμβουλίου τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο φάκελος πρέπει να διατίθεται στους Συμβούλους τουλάχιστον μία ημέρα πριν».

Κλείνοντας, επεσήμανε, πως «επειδή δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, αλλά για μια διαδικασία, η οποία όχι απλώς δε βελτιώνεται, αλλά συνεχίζεται σε έναν ξεπεσμό της λειτουργίας του Δ.Σ., δηλώσαμε πως εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να σας ακολουθήσουμε. Εμείς για να ψηφίσουμε, θέλουμε να έχουμε γνώση των θεμάτων. Έχουμε άποψη και θέλουμε να τη διατυπώνουμε, ανεξαρτήτως αν είμαστε μειοψηφία, θέλουμε να ακούγεται στο Δ.Σ., θέλουμε να έχουμε τα θέματα, με το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος».

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ροκονίδα, έγιναν αποδεκτά, παρ’ όλα αυτά, οι τόνοι οξύνθηκαν από την πλευρά του δημάρχου, του οποίου ο εκνευρισμός, ήταν έκδηλος, λόγω της έντασης της στιγμής.

«Η στάση του δημάρχου, πυροδότησε αντιδράσεις από όλους τους Συμβούλους της μειοψηφίας, το σημαντικότερο είναι, ωστόσο, ότι πυροδότησε αντιδράσεις και από την πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο σύσσωμη η μειοψηφία, όλες οι παρατάξεις, όπως επίσης και τέσσερις σύμβουλοι της πλειοψηφίας, για τον ίδιο λόγο. Οι τρεις αποχώρησαν και ο τέταρτος δήλωσε πως θα παρακολουθήσει το Συμβούλιο, χωρίς όμως να μετέχει στη διαδικασία», δήλωσε.

Ατυχές γεγονός, λόγω φόρτου εργασίας του Προεδρείου

Από την πλευρά του δημάρχου Πάρου, κ. Μάρκου Κωβαίου, το κώλυμα οφείλεται στις αυξημένες υποχρεώσεις των υπαλλήλων και του Προέδρου, καθώς υπήρχαν υπάλληλοι σε άδεια, ενώ και οι ευθύνες του προεδρείου είναι περισσότερες το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα, οι όποιες παραλείψεις, εξαιτίας των παραπάνω, να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση, για πολιτικούς λόγους.

Όπως εξήγησε, «όντως, υπήρξε ένα ζήτημα, από την πλευρά του Προεδρείου, με την έννοια, ότι τα θέματα δεν ήταν πρωί – πρωί έτοιμα, όπως έπρεπε να είναι. Τα θέματα, όμως, υπήρχαν στο γραφείο του Προέδρου».

Πιο συγκεκριμένα, «υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τους υπαλλήλους, κάποιος υπάλληλος είχε άδεια, κάποια θέματα, επίσης, “έτρεχαν” και έπρεπε να γίνουν. Θεώρησε καλό η αντιπολίτευση να αποχωρήσει από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίστηκε κανονικά, απλώς, υπήρχαν δύο πολύ σημαντικά θέματα, που αφορούσαν στην έγκριση του προϋπολογισμού του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και στην έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου. Αυτά τα δύο θέματα, τα αναβάλλαμε για την επόμενη συνεδρίαση. Τα υπόλοιπα θέματα, τα οποία ήταν ρουτίνας, συζητήθηκαν κανονικά, καθώς βάσει νομοθεσίας, όταν διαπιστωθεί απαρτία από την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, ανεξάρτητα αν υπάρξουν αποχωρήσεις στη διάρκειά του».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, «ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων, που παίρνουν τα θέματα, δεν τα είχαν στην ώρα τους, αυτό είναι γεγονός».

Σε ερώτηση, αν ο δήμαρχος έχει σκοπό να προβεί σε συστάσεις, απέναντι στο Προεδρείο, ο κ. Κωβαίος σημείωσε, πως «συστάσεις, εκ των πραγμάτων, γίνονται. Για να βοηθηθεί ο Πρόεδρος, βάλαμε ακόμη έναν Δημοτικό Σύμβουλο, διότι ο ίδιος είναι “φορτωμένος” με υποχρεώσεις. Πιστεύω, πως όλα θα διορθωθούν στο μέλλον. Παρά το γεγονός, πως είναι μεγάλος σε ηλικία, ο Πρόεδρος είναι νέος στην Αυτοδιοίκηση. Κατά το παρελθόν έχει υπάρξει Διευθυντής Κυκλάδων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι ικανός. Απλώς τη δεδομένη περίοδο, οι υποχρεώσεις του είναι αρκετές. Η αντιπολίτευση, όταν βρει κάποιο κενό το εκμεταλλεύεται πολιτικά και καλά κάνει. Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί. Να υπενθυμίσουμε, πως παλαιότερα, δεν έβγαιναν θέματα σε φακέλους. Τα θέματα υπήρχαν στο γραφείο του Προέδρου, όπως υπήρχαν και στη συγκεκριμένη περίπτωση και όποιος ήθελε έβγαζε φωτοτυπίες. Εμείς, για την καλύτερη λειτουργία του Δ.Σ. προετοιμάζουμε φακέλους με θέματα για τους επικεφαλής των παρατάξεων. Αυτοί οι φάκελοι δεν ήταν έτοιμοι. Τα θέματα όμως ήταν και είχαν σταλεί και με email».

Εν κατακλείδι, ο κ. Κωβαίος υποστήριξε, πως «υπήρξε ένα ατυχές γεγονός, το οποίο φυσικά επιδέχεται βελτίωση. Και πολύ καλά κάνουν κάποιοι Σύμβουλοι και το επισημαίνουν. Κάπως έτσι, βελτιώνονται όλα», τονίζοντας, ότι «πρέπει να κυνηγάμε το καλύτερο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σαφώς πρέπει να λειτουργήσουμε ακόμη καλύτερα. Δεν βρισκόμαστε στο τέλειο, υπάρχουν ακόμη πράγματα που θα τα κάνουμε».

Ετικέτες: