Κεντρική προεκλογική πολιτική εκδήλωση για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Σύρο παρουσία του Ν. Ξυδάκη και των υποψήφιων Κυκλαδιτών βουλευτών

“Συνεχίζουμε με την ίδια ορμή”

Παρουσία του π. Υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη πραγματοποιήθηκε η επίσημη προεκλογική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύρο, προχθές το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο, με τη συμμετοχή και των υποψήφιων βουλευτών για τις Κυκλάδες, Νίκου Συρμαλένιου, Αντώνη Συρίγου και Χριστίνας Ευθυμιάτου (Οικολόγοι Πράσινοι).

Την πολιτική εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετά μέλη και φίλοι του κόμματος από τη Σύρο, ανάμεσα στους οποίος βρέθηκε και η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Φιλίνη. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχε και ο Αλέξανδρος Σπόντης, μέλος του κόμματος, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση, απευθύνοντας αρχικά χαιρετισμό προς το σύνολο των παρευρισκομένων, ενώ ταυτόχρονα προλόγισε την κεντρική τοποθέτηση του κ. Ξυδάκη παρουσιάζοντας ένα σύντομο βιογραφικό του Κυκλαδίτη πολιτικού.

“Δουλέψαμε, διαπραγματευτήκαμε, διεκδικήσαμε”

Ειδικότερα, ο κ. Σπόντης τόνισε αρχικά πως, “Διανύουμε μία προεκλογική περίοδο πολύ σημαντική και ιστορική. Πέρασε ένα εξάμηνο στο οποίο κερδίσαμε πολλά. Διαπραγματευτήκαμε, δώσαμε μάχη στο εξωτερικό και κερδίσαμε σημαντικά πράγματα. Καταφέραμε να διεθνοποιήσουμε το πρόβλημα της κρίσης του χρέους της Ελλάδας” ενώ όπως πρόσθεσε, παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε δείγματα γραφής ακόμη κι ως κυβέρνηση για χρονικό διάστημα επτά μηνών. Έχοντας ως οπλοστάσιο τις ιδέες της Αριστεράς, κατέστησε σαφές πως, ο ΣΥΡΙΖΑ “φιλοδοξεί να έχει μία επαφή με τους πολίτες, να έχει μία αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες” καλώντας όσους επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλει το κόμμα. Το στίγμα τους έδωσαν και οι υποψήφιοι Κυκλαδίτες βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τόνισαν μεταξύ άλλων, πως, “Αυτό το διάστημα των επτά μηνών δουλέψαμε σαν μία γροθιά για να φέρουμε στην επικαιρότητα τα προβλήματα των Κυκλάδων, δουλέψαμε όλοι μαζί, διεκδικήσαμε μαζί με τους συλλογικούς φορείς των νησιών και μεταφέραμε ζητήματα στην κυβέρνηση. Μερικά από αυτά προωθήθηκαν και μερικά είναι προ των πυλών”. Αναφέρθηκαν δε, στην ανάγκη υλοποίησης κι εφαρμογής νησιωτικών πολιτικών, επισημαίνοντας πως, αυτό το θέμα θα είναι από τα κυρίαρχα στην ατζέντα τους, “εφόσον ο λαός δώσει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ”.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Συρμαλένιος σημείωσε ακόμη ότι, “μπροστά μας έχουμε μία καθοριστική εκλογική αναμέτρηση” και καθώς “το πολιτικό σύστημα περνά σε μία νέα εποχή”, υποστήριξε πως, δεν πρέπει να επιβεβαιωθεί η επιθυμία των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων, “να αποτελέσει παρένθεση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Συρίγος διευκρίνισε πως η αυτοδυναμία μπορεί να μην αποτελεί αυτοσκοπό για το κόμμα, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, καθώς θα υπάρξει συνέχεια ενώ και η Χριστίνα Ευθυμιάτου διατύπωσε τη θέση των Οικολόγων Πράσινων σχετικά με την απόφασή τους να συνδράμουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ.

“Οι πολίτες να στηρίξουν την αναγέννηση της χώρας”

Ιδιαίτερα σαφής στην τοποθέτησή του υπήρξε ο κεντρικός ομιλητής, κ. Ξυδάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως για τη χώρα, “απαιτείται σταθερότητα προκειμένου να αλλάξει ό,τι διεφθαρμένο υπάρχει” εξηγώντας πως, στη δύσκολη διαδρομή του, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει “τη γνώση των επτά μηνών διακυβέρνησης της χώρας”, αλλά και “την πικρή γεύση των συμβιβασμών που αναγκάστηκε να κάνει”. Σημείωσε δε, πως. “Η πρώτη φορά Αριστερά δεν σταμάτησε, αλλά συνεχίζει με την ίδια ορμή”, δεδομένου πως, η αλλαγή στη χώρα – βάσει των όσων συμπλήρωσε – μπορεί να συντελεστεί μόνον αν είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως, “το στοίχημα παραμένει και είναι αυτό που ξεκίνησε τον Ιανουάριο” δηλαδή, “μία προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας”, επισημαίνοντας πως, “το διακύβευμα των εκλογών είναι αν οι πολίτες θα στηρίξουν την αναγέννηση της χώρας” ή αν θα επιτρέψουν την επιστροφή όσων γέννησαν την κρίση. Ο κ. Ξυδάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους πολίτες, υπογράμμισε πως, “το ιστορικό στοίχημα της μεταπολίτευσης είναι οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου” εκφράζοντας την πεποίθησή του πως θα υπάρξει νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ. “Η κοινωνία διψά για ψυχική και κοινωνική ανάταση. Είμαι σίγουρος ότι θα νικήσουμε” κατέληξε ο Υπουργός Πολιτισμού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την προεκλογική εκδήλωση τονίζονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω: 

Στο ερώτημα "Γιατί 2η φορά αριστερά – Γιατί ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ;" η απάντηση είναι: 

Για να μην πετύχει το σχέδιο των δανειστών και των εγχώριων εκπροσώπων τους που αφού πρώτα “πάσχισαν” για την συντριβή της πρώτης κυβέρνησης αριστεράς, επιδιώκουν τώρα, εξυφαίνοντας σενάρια συγκυβέρνησης και εθνικής συνεννόησης (ποιων και για ποιο σκοπό άραγε…), την αφομοίωσή της στο φθαρμένο, δικό τους παλαιοκομματικό σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Για να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την οποία διψούν οι πολίτες (Α. Συρίγος)

Για να συνεχίσουμε τον αγώνα, μαζί με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς, για τις πολιτικές της νησιωτικότητας (Ν.Συρμαλένιος)

Για να εφαρμόσουμε το πραγματικό πλάνο Β, που είναι το πλάνο της βιωσιμότητας, που στηρίζεται στις δικές μας δυνάμεις, τον φυσικό μας πλούτο και να βρούμε τις δικές μας λύσεις (Χ.Ευθυμιάτου)

Για να συνεχίσει ό,τι ξεκίνησε στις 25 του Γενάρη, για να δοθεί ο πολιτικός χρόνος για να ξεδιπλωθεί μια δημοκρατική, προοδευτική και ριζοσπαστική διακυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα: κράτος και δημόσια διοίκηση, κοινωνική δικαιοσύνη, θεσμοί, εργασία, πρόνοια, με αναδιανομή πλούτου και ισχύος υπέρ των αδυνάτων και των πληττόμενων μικρομεσαίων, άρση των ανισοτήτων, αναγέννηση της χώρας και της δημοκρατίας. Αυτό είναι το ιστορικό στοίχημα της 20ης Σεπτεμβρίου. (Ν.Ξυδάκης)