«Είμαστε ένα νησί πραγματικά της αρχοντιάς»
- Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:10
Για τον ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέα Δημοτική Αρχή, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο Δήμαρχος της Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει το νησί και τις προοπτικές και ενέργειες επίλυσης τους.
Η Άνδρος επιφύλαξε μία φιλοξενία στην εφημερίδα, με τους τρόπους που μία «αρχόντισσα» όπως αυτή πολύ καλά γνωρίζει, με μια υποδειγματικής ευγένειας υποδοχή του Δημάρχου στο Δημαρχείο της Χώρας, όπου και έγινε μία συζήτηση για τις μεγάλες αλλά και μικρές καταστάσεις που καλείται η νέα Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει.
Ο Κ. Σουσούδης μίλησε για τις προτεραιότητες όσον αφορά στην άμεση αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων, αλλά και για τις προοπτικές που έχουν τεθεί για το νησί και την αναβάθμιση του σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, τα έργα υποδομής.
Από τη μία εμφανίστηκε περήφανος για ότι επιτεύχθηκε στο διάστημα αυτού του ενός έτους θητείας, αλλά ταυτόχρονα αποποιήθηκε τον όποιο εφησυχασμό, θέτοντας στόχους για την μετέπειτα πορεία.
Το πιο δύσκολο, που κλήθηκε η νέα Δημοτική Αρχή άμεσα να διαχειριστεί είναι το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων, που επί χρόνια ταλανίζει το νησί, με τον Δήμαρχο να δηλώνει ότι «πλέον οδεύει στη λύση του».
Ένα από τα βασικά ζητήματα που επί χρόνια «κατατρέχει» το νησί είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικά με την κακή προϊστορία που υπάρχει για την αρχαιολογική θέση του ΧΑΔΑ. Αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος;
Θ.Σ.: «Το πρώτο έγγραφο που είδα στο γραφείο μου ήταν ότι πρέπει επιτέλους να προχωρήσει η μελέτη για τον χώρο όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει ο δεματοποιητής, στον παλαιό ΧΑΔΑ, λόγω της αρχαιολογίας για τον παρακείμενο χώρο, υπάρχει πίεση να φύγει από εκεί. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν βρεθεί λύση άμεσα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φύγουμε από εκεί και να χωροθετήσουμε έναν ΧΥΤΥ, σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κανέναν μεταβατικό τρόπο για τα απορρίμματα μας. Έτσι το σπουδαιότερο και το πιο σημαντικό, που είναι η εικόνα του νησιού, ο τουρισμός, η αρχοντιά μας, που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων μας ήταν σε σημείο οριακό και ακόμα είναι δύσκολα τα πράγματα. Οδεύουμε προς μία λύση και ελπίζω να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα μέσα από τη διαβούλευση. Αυτό ήταν και το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και με συνεχείς οχλήσεις στο υπουργείο Πολιτισμού, στην αρχαιολογία, καταφέραμε και λύσαμε το μεταβατικό στάδιο και τουλάχιστον ο δεματοποιητής παραμένει και λειτουργεί, ενώ παράλληλα προχωρήσαμε την μελέτη, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό και αυτή τη στιγμή τελειώνει η διαβούλευση για την χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην θέση Πλούσκα. Αυτή είναι η 1η θέση, η οποία μάλιστα έχει ψηφιστεί δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχουν συμφωνήσει όλοι ομόφωνα».
Συχνά είδαμε την Άνδρο να έρχεται στη δημοσιότητα εξαιτίας ενός μεγάλου προβλήματος που αφορά στις ανεμογεννήτριες, με συνεχείς αναφορές και έντονη κριτική και από τον τύπο, θέμα το οποίο κληθήκατε άμεσα να αντιμετωπίσετε.
Θ.Σ.: «Είναι ένα θέμα που το βρήκαμε μπορστά μας, όμως αυτή τη στιγμή το θέμα έχει «παγώσει», με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην προχωρήσει τίποτα, καθώς ψήφισε αρνητικά. Όποια εξέλιξη υπάρξει θα περάσει μέσα από το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει σύμβουλος ο οποίος θα θέλει να μπουν ανεμογεννήτριες ανεξέλεγκτα στην Άνδρο. Θα είναι μία καταστροφή για το νησί. Δεν είμαστε αρνητικοί, όμως πρέπει να υπάρξει ένα απόλυτο μέτρο στο τι και που θα μπει».
Τελικά υπήρξαν μεγάλα deal για να κλείσουν οι συμφωνίες για τις ανεμογεννήτριες;
Θ.Σ.: «Δεν τα έχω δει εγώ γραμμένα κάπου, απλά κι εγώ από τις επαφές που είχα και από όσα ήξερα, υπήρχαν μεγάλα deal, για εξωπραγματικά MW που ήθελαν να τοποθετήσουν στην Άνδρο και μάλιστα σε πολλά σημεία του νησιού, του οποίου αλλοιωνόταν άμεσα και το τοπίο του».
Είστε ένα νησί που κάθε χρόνο αντιμετωπίζει πλήθος πυρκαγιών. Ένα νησί με πλούσια βλάστηση, που κάθε χρόνο καίγεται, ενώ συχνά ακούγεται πως οι πυρκαγιές αυτές είναι εσκεμμένες για τη δημιουργία βοσκότοπων.
Θ.Σ.: «Πέρυσι από αρχές του Σεπτέμβρη μέχρι μέσα του Οκτώβρη αντιμετωπίσαμε 12 πυρκαγιές. Υπήρξαν μέρες που αντιμετωπίζαμε δύο πυρκαγιές ταυτόχρονα. Πραγματικά ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Βέβαια αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους που αντιμετωπίστηκαν όλες αυτές οι πυρκαγιές με τον καλύτερο τρόπο, στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος στην Αθήνα που μας βοήθησαν πάρα πολύ, στους ακτοπλόους, οι οποίοι βάλανε καράβια βράδυ και έστειλαν τα πυροσβεστικά από την Αθήνα στην Άνδρο μαζί με πυροσβεστικές δυνάμεις. Αντιμετωπίστηκαν αλλά το ερώτημα παραμένει εάν όντως αυτές οι πυρκαγιές μπήκαν από δόλο ή κατά λάθος. Αυτό βέβαια είναι λίγο δύσκολο να το σκεφτεί κανείς, γιατί όλα οι πυρκαγιές έμπαιναν με πάρα πολλά μποφόρ, με πολύ αέρα και θεωρώ ότι όποιος το έκανε πρέπει να είναι ή ανόητος ή να έχει κάποιο σκοπό για να κάψει μεγάλες εκτάσεις».
Αυτό προϋποθέτει λοιπόν μία άλλη οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Έχει δοθεί βάρος προς αυτή την κατεύθυνση από την πλευρά του Δήμου;
Θ.Σ.: «Έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην Πολιτική Προστασία, αλλά αυτό προϋποθέτει και ενημέρωση του κόσμου, έτσι ώστε να καταλάβουν όλοι ότι το να βάζουν φωτιά για να κάψουν τον αγρό τους φτάνει να κινδυνεύσουν ακόμα και χωρία. Θέλει μία παιδία από τον κόσμο. Κάποιοι αψηφούν τους κινδύνους από μία ενδεχόμενη εξέλιξη πυρκαγιάς, στο όνομα του να φτιάξουν κάποιους βοσκότοπους. Έχουμε συζητήσει και με την Περιφέρεια για αυτό και θεωρώ ότι έχουν γίνει ήδη πολλά βήματα. Έχουμε κάνει ενημέρωση του κόσμου, έχουμε κάνει δύο ημερίδες, έχουμε μοιράσει έντυπα. Βέβαια εάν πέσουν και οι πρώτες βροχές θα ησυχάσουμε».
Να πάμε και σε ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε πολύ θετικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αφορά στο θέατρο που ολοκληρώθηκε και στο σύνολο της πολιτιστικής κίνησης που είχε η Άνδρος φέτος. Αυτό ήταν λόγω της «έξαψης» του καινούριου θεάτρου ή υπάρχει προγραμματισμός για ανάλογη πορεία;
Θ.Σ.: «Υπάρχει ένας μόνιμος προγραμματισμός. Η Άνδρος πάντα είχε μία πολιτιστική κίνηση το καλοκαίρι. Πολλά πολιτιστικά δρώμενα, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, το ίδρυμα Κυδωνιέως, την Καϊρειο Βιβλιοθήκη, παράλληλα σύλλογοι με εκδηλώσεις, με εκθέσεις βιβλίων. Όλα αυτά συμβάλλουν παρά πολύ στην πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού. Όμως πραγματικά η κατασκευή του θεάτρου, που ο ευεργέτης ο Αλικιβιάδης Τάτος το οραματίστηκε, το κατασκεύασε και μας το έκανε δώρο, δεν ξέρω εάν ο ίδιος γνωρίζει πόσο μεγάλο καλό έκανε στο νησί. Ολοκληρώθηκε το νησί με αυτό το θέατρο στα πολιτιστικά. Είναι το «βαρύ πυροβολικό» στον πολιτισμό μας. Το φεστιβάλ, με την συμβολή του Παντελή του Βούλγαρη, που ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής, πραγματικά φιλοξένησε πολύ δυνατά σχήματα, και θεατρικά και μουσικά και το επικοινωνήσαμε πιστεύω σωστά. Θεωρώ ότι είχε καλή επικοινωνία το φεστιβάλ, το οποίο είχε και παρά πολύ επιτυχία. Ήταν συνέχει όλα προκλεισμένα. Θεωρώ ότι κανείς δεν φανταζόταν πόσο επιτυχία θα είχε το φεστιβάλ μέσα από την κατασκευή αυτού του θεάτρου».
Αυτή η πολιτιστική έξαρση εξυπηρετεί και το είδος αυτού του τουρισμού;
Θ.Σ.: «Η Άνδρος είναι και για τον πολιτιστικό τουρισμό, που επιζητά μία πολιτιστική κουλτούρα σε ένα νησί. Η Άνδρος έχει ένα μεγάλο δίκτυο σε μονοπάτια, που μπορεί να προσεκλύσει ανθρώπους που τους αρέσει ο περιπατητικός τουρισμός. Έχουμε απίστευτα μονοπάτια φυσικής ομορφιά, με ποτάμια, πέτρινες κατασκευές, νερόμυλους, που συναντάς στην πορεία. Είναι πάρα πολλά κα μάλιστα χαρτογραφημένα και τώρα πήραμε και την πιστοποίηση από την Ευρώπη, οπότε θα απευθυνθούμε σε εκατομμύρια ευρωπαίους, οι οποίοι ασχολούνται με αυτού του είδους τον τουρισμό. Παράλληλα έχουμε τον θρησκευτικό τουρισμό, με τα μοναστήρια, αλλά η Άνδρος έχει και καταπληκτικές παραλίες. Η Άνδρος είναι ένα νησί για όλες τις εποχές και όλα τα γούστα».
Περνώντας στο πολιτικό κομμάτι του Δήμου, ποιά είναι τα προβλήματα που αντιμετώπισε η νέα Δημοτική Αρχή σε πολιτικό επίπεδο; Νέα σύσταση Δημοτικού συμβουλίου, αλλαγή ισορροπιών, με δριμείες επιθέσεις και ευθείες βολές από την ελάσσονα αντιπολίτευση.
Θ.Σ.: «Δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά σε αντιδράσεις. Ο κόσμος μας έχει αποδεχθεί, έχει καταλάβει, έχει συνειδητοποιήσει και βλέπει καθημερινά το πόσο προσπαθούν όλοι στη νέα αυτή Δημοτική Αρχή να συμβάλουν στο να κάνει το νησί ένα βήμα παραπάνω. Βλέπουν ότι υπάρχει πάρα πολύ μεράκι και πάρα πολύ προσπάθεια για να πάμε το νησί μπροστά. Τώρα αντιπολιτευτικές τακτικές, δυστυχώς στείρες, που συναντάμε από κάποιους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, με τους επικεφαλής τους, αυτό ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι ότι προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση με πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία ουσία στην πραγματικότητα. Δεν έχουν τίποτα να πουν επί της ουσίας. Για μένα αντιπολίτευση θα ήταν να βάλουμε στόχους και να μας πουν ότι αυτούς τους στόχους δεν τους προχωράμε ή ότι δεν κάνουμε πράγματα για το νησί. Αυτά δεν μπορούν να τα πουν διότι βλέπουν ότι φροντίζουμε για όλα συγχρόνως, όσο και αν αυτό φαίνεται δύσκολο».
Τώρα γνωρίζουμε πως ότι είχαμε να λαμβάνουμε από το ΕΣΠΑ για υποδομές έχει τελειώσει, αφού το νέο πρόγραμμα δεν δίνει χρήματα για υποδομές. Εσείς σε ποια φάση έργων βρίσκεστε;
Θ.Σ.: «Η Άνδρος είχε μείνει πίσω από υποδομές. Έχουμε τρία λιμάνια τα οποία δεν είναι τελειωμένα. Έχουμε τον βιολογικό ο οποίος ακόμα φτιάχνεται. Είμαστε ανοιχτοί σε πολλά πράγματα όσον αφορά στις υποδομές. Και στο νέο ΕΣΠΑ περιβαλλοντικά έργα θα υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι έργα που μας «καίνε» όπως είναι ο ΧΥΤΥ και ο βιολογικός της Υδρούσσας, που ετοιμάζουμε την μελέτη, θεωρώ πως θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Έργα τα οποία είχαν ξεκινήσει, όπως ο βιολογικός της Χώρας, «πάγωσε» λόγω της καταστάσεως με το ΕΣΠΑ. Θεωρώ ότι αυτό θα προχωρήσει σίγουρα ως γέφυρα στο επόμενο, όπως επίσης και η αποκατάσταση της χωματερής στην Σταυροπέδα, για το οποίο έχουμε φτάσει στα τεύχη δημοπράτησης και περιμένουμε να το εντάξουμε. Όσο και αν φαίνεται περίεργο η υπογραφή η οποία δεν έχουμε πάρει ακόμα είναι από την αρχαιολογία».
Ορίστε μου τα σημαντικότερα βήματα που έχετε προγραμματίσει από αύριο για το νησί.
Θ.Σ.: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια, συνεχίζουμε τη δουλειά και θέλουμε να πιάσουμε τους στόχους μας. Οι στόχοι αυτοί είναι να τελειώσουμε κάποια έργα στο νησί, να συνεχίσουμε με άλλα έργα υποδομής, να δούμε τη νεολαία φτιάχνοντας αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές αθλητισμού για τα παιδιά, τις παιδικές χαρές, δρόμοι που θέλουν συντήρηση, που είναι πολλά χρόνια ασυντήρητοι, με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Στα πολιτιστικά μας ήδη ξεκινήσαμε την οργάνωση για το επόμενο φεστιβάλ το οποίο επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις καθώς θα είναι πράγματι διεθνές. Με τα μονοπάτι συνεχίζουμε την προσπάθεια για την τελειοποίηση τους και γενικότερα θα δώσουμε μεγάλη σημασία στην καθημερινότητα, παράλληλα με την καθαριότητα, όπου βασικός μας στόχος πάνω απ’ όλα είναι η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να βάλουμε νοικοκυριό στο νησί για να είμαστε ένα νησί πραγματικά της αρχοντιάς, όπως αξίζει στην Άνδρο».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Πονοκέφαλος” η υποστελέχωση στον Δήμο Άνδρου
31 Ιουλ. 2024 - 6:18 - Μάχη χαρακωμάτων στην Άνδρο για τα χρέη της Αναπτυξιακής Α.Ε.
6 Φεβ. 2023 - 6:18 - Επιχορήγηση 300.000 ευρώ για τις φυσικές καταστροφές στον Δήμο Άνδρου
3 Νοε. 2022 - 11:31 - Σε ισχύ το σχέδιο «ΔΑΡΔΑΝΟΣ» για πλημμυρικά φαινόμενα στον Δήμο Άνδρου
27 Σεπ. 2022 - 6:18 - Aνάγκη αποδέσμευσης 4 θέσεων Δήμου Άνδρου στην Προκήρυξη 13/Κ 2021 του ΑΣΕΠ
24 Ιουλ. 2022 - 10:23