Παρουσίαση της μελέτης, σχετικά με τη βιοκλιματική ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του Αδάμαντα Μήλου

Ανάπλαση με έντονα μοντέρνα στοιχεία

Παρουσιάστηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μήλου, η αρχιτεκτονική και ειδική αρχιτεκτονική μελέτη, για το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Αδάμαντα.

Ριζικά φαίνεται πως θα αλλάξει η όψη της κεντρικής πλατείας, που βρίσκεται στο λιμάνι του Αδάμαντα Μήλου, σύμφωνα με τα όσα δείχνει η μελέτη του έργου, το οποίο αποτελούσε, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ένα πάγιο αίτημα της Δημοτικής Κοινότητας Αδάμαντα, κυρίως, διότι η μέχρι τώρα διαμόρφωση της πλατείας, δεν εξυπηρετεί τη χρήση του χώρου για τη διοργάνωση πολιτιστικών δρωμένων.

Σύμφωνα με τον κ. Δμουλάκη, κατόπιν του αιτήματος της Δημοτικής Κοινότητας, ο Δήμος Μήλου προχώρησε στην ανάθεση της μελέτης σε μία βραβευμένη αρχιτέκτονα, την κ. Φωτεινή Ξυράφη, Αρχιτέκτονα-Μηχανικό και Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας ΑLD Αrchitecture Landscape Design, η οποία έχει αναλάβει με επιτυχία την εκπόνηση μελέτης, μεταξύ άλλων και στη Σαντορίνη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μήλου, υπήρξαν αντιδράσεις από Δημοτικούς Συμβούλους της μειοψηφίας, οι οποίοι υποστήριξαν, ότι αλλοιώνεται το τοπίο, καθώς η μελέτη περιλαμβάνει παρεμβάσεις με έντονο το μοντέρνο στοιχείο στο σύνολό της, αφήνοντας σχεδόν στην άκρη, την κλασική κυκλαδίτικη μορφολογία.

Όπως δήλωσε ο κ. Δαμουλάκης στην «Κοινή Γνώμη», η μελέτη ήταν διαθέσιμη προς διαβούλευση κατά τους δύο προηγούμενους μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, προκειμένου, κάθε ενδιαφερόμενος να αναφέρει τυχόν διαφωνίες, ενδεχόμενες εναλλακτικές προτάσεις, ή ιδέες, ώστε αυτές να ληφθούν υπόψιν, πριν την οριστικοποίηση της μελέτης.

Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η μειοψηφία εντός της συνεδρίασης, παραδέχτηκε, πως κατά τη διάρκεια της περιόδου διαβούλευσης δεν είχε καταθέσει κάποια σχετική πρόταση, ενώ αναφορικά με τις ενστάσεις, που αφορούσαν σε μετακίνηση των αφετηριών των ταξί και των λεωφορείων, τόνισε, πως πρόκειται για ζήτημα, που απαιτεί κυκλοφοριακή μελέτη και όχι τη μελέτη ανάπλασης.

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του κ Δαμουλάκη, η αντιπολίτευση άγεται από οικονομικού τύπου κίνητρα, όσον αφορά στις αντιρρήσεις τις οποίες εξέφρασε, σκοπός των οποίων δεν είναι η ανάπτυξη της περιοχής, αλλά η διατήρηση συμφερόντων.

Εντούτοις, πρόκειται για ένα έργο πνοής για την περιοχή του Αδάμαντα, το οποίο, με την προϋπόθεση, ότι θα εκτελεστεί σωστά, μετά και τις μελλοντικές αναθεωρήσεις της μελέτης, αναμένεται να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει την εικόνα του λιμένα, σκοπεύοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των Μηλαίων πολιτών και Συλλόγων, όπως και των χιλιάδων τουριστών, που υποδέχεται η Μήλος κάθε καλοκαίρι.

Ετικέτες: