Αιρετοί εκπρόσωποι τεσσάρων μικρών νησιών στις Κυκλάδες τοποθετούνται για την αύξηση του ΦΠΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το σύνολο των νησιών

Με την επιχειρηματολογία περί της ανάγκης διατήρησης των ειδικών φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά να έχει εξαντληθεί από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης αλλά και τους εκπροσώπους του εμπορικού κι επιχειρηματικού κόσμου και να μην έχει τύχει της δέουσας προσοχής σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής υπό τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, καταγράφεται σήμερα η “αυγή” της νέας φορολογικής πραγματικότητας στο νησιώτικο χώρο.

Πέραν των πρώτων “εκλεκτών” θυμάτων στις Κυκλάδες (Νάξος, Πάρος, Μύκονος και Σαντορίνη) που το κριτήριο της τουριστικής ανάπτυξης τους θέτει άμεσα στο στόχαστρο της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, έντονη ανησυχία εκφράζουν αιρετοί εκπρόσωποι από μικρότερα νησιά του νομού, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι συνέπειες άμεσα ή έμμεσα θα είναι ίδιες και καταστροφικές για όλα τα νησιά.
Μετά τη χθεσινή αναφορά στο θέμα εκ μέρους των άμεσα ενδιαφερόμενων δημάρχων, σήμερα φιλοξενούνται τέσσερις ακόμη δήμαρχοι, εκ των οποίων, ο ένας είναι ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλειάς, που μιλούν σχετικά, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την αγωνία τους για το τί μέλλει γενέσθαι στο νησιώτικο χώρο με δεδομένο ότι τα μικρότερα νησιά εξαρτώνται σε πολλά επίπεδα από τα πρώτα τέσσερα θιγόμενα.

Αντίπαρος: Μη ανταγωνιστικά τα νησιά

“Σε εμάς θα αλλάξει 1 Ιουνίου του 2016 ο ΦΠΑ” ανέφερε ο δήμαρχος Αντιπάρου, Αναστάσιος Φαρούπος, προσθέτοντας πως, αυτή η αλλαγή, “Θα προκαλέσει τεράστιες συνέπειες”. Αν κι εξήγησε πως σε πρώτο επίπεδο, η αύξηση του ΦΠΑ στο γειτονικό νησί της Πάρου, δεν επηρεάζει άμεσα τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το συγκεκριμένο νησί, ωστόσο, ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα των κατοίκων που εξυπηρετούνται από την Πάρο, θα είναι σημαντικός. “Λογιστικά για τις επιχειρήσεις την παρούσα φάση δεν αλλάζει κάτι σε επίπεδο προμηθειών από την Πάρο, είτε από την Αθήνα κλπ. Άμεσα δεν έχουμε επίπτωση ως Αντίπαρος, αλλά θα έχουμε το καλοκαίρι” σημείωσε ο κ. Φαρούπος. Τόνισε δε, πως, “Δυστυχώς, φαίνεται πως τα νησιά τα έχουν στοχοποιήσει και δεν προστατεύονται από το Σύνταγμα”, επισημαίνοντας πως, το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι πολιτικοί, αφορά στο αν, “εμείς στα νησιά είμαστε στην ίδια κατάσταση με την ηπειρωτική χώρα”. Όπως συμπλήρωσε, κανείς δεν αρνείται την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο, όμως κατέστησε σαφές, πως, στα μικρά νησιά η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα σημάνει ένα ντόμινο συνεπειών. “Εντάξει να αυξηθεί ο ΦΠΑ. Τί άλλο όμως έχουμε εδώ; Έχουμε παροχές; Όχι. Το Κέντρο Υγείας δεν έχει ιατρό. Δεν ξέρω τί άλλο να πω. Υπάρχει ανισότητα ανάμεσα σε εμάς και σε άλλες αντίστοιχες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης” υπογράμμισε, καταλήγοντας πως, “Σε όλα τα νησιά καταστρέφεται η οικονομία από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ”, γεγονός που πρόσθεσε πως, “οδηγεί στην έναρξη μίας μεγάλης κουβέντας σχετικά με το πώς μπορεί ο ελληνικός νησιώτικος χώρος να ανταγωνιστεί τα τουρκικά παράλια”.

Σίκινος: Άλλο η υπερφορολόγηση και άλλο η πάταξη της φοροδιαφυγής

Σε ανάλογη τοποθέτηση προέβη και ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης, λέγοντας αρχικά πως, “Δεν υπάρχει νησιώτης που να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτή η απόφαση είναι παράλογη”. Συμπήλωσε μάλιστα πως, “Η αλλαγή στα μικρά νησιά θα είναι σαφώς πιο έντονη” δεδομένου όπως εξήγησε ότι ο τουριστικός παλμός σε αυτά, καταγράφεται μόλις τριάντα ημέρες τον χρόνο. “Με τον τουρισμό να υφίσταται μόνον τον Αύγουστο, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες. Θα είναι δύσκολη κατάσταση για όσους έχουν και επιχειρήσεις και χρειάζεται να μεταβούν σε άλλα νησιά με υψηλότερο ΦΠΑ για αγορές αλλά και για τον κόσμο” υποστήριξε κάνοντας μνεία για τη Νάξο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, μελλοντικά θα τεθεί για μία μεγάλη μερίδα πολιτών και θέμα αντοχής στο θέμα της παραμονής τους στα μικρά νησιά. “Τον χειμώνα υπάρχουν οι μόνιμοι κάτοικοι και όλα είναι περιορισμένα. Αν αυξηθούν οι συντελεστές τους επόμενους μήνες και σε εμάς, θα τεθεί και θέμα επιβίωσης των πολιτών σταδιακά. Θα παρουσιαστούν μεγάλα εμπόδια στην πορεία των επιχειρήσεων αλλά και της καθημερινότητας των κατοίκων” πρόσθεσε, θίγοντας παράλληλα το ζήτημα των αντίμετρων. “Είναι καλό να επιτύχει η χώρα τους στόχους της σε κάθε επίπεδο όπως και στη φοροδιαφυγή. Δεν είμαστε αρνητικοί στο να υπάρχει έλεγχος και να τηρείται η νομιμότητα. Όμως είναι διαφορετικό ζήτημα η υπερφορολόγηση και διαφορετικό η πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα μικρά νησιά κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό και δεν θεωρώ ότι υπάρχει διαφορετικό μέτρο ώστε να επανεξετασθεί αυτή η απόφαση. Οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα σκληρές όταν αυτό το μέτρο πλήξει άμεσα κι εμάς”.

Ανάφη: Λείπουν υποδομές και υπηρεσίες

Εξίσου προβληματισμένος με τις εξελίξεις παρουσιάστηκε και ο δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος, τονίζοντας πως, “Νομίζω πως είναι κάτι αυτονόητο. Θα υποστούμε σοβαρές συνέπειες από την άνοδο της φορολογίας. Έχουμε διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως κι έντονα αλλά δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Η μελλοντική αλλαγή του ΦΠΑ και σε εμάς θα προσθέσει σοβαρά προβλήματα”. Με φόντο το σοβαρό θέμα που πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα, ο κ. Ρούσσος έκανε ξεχωριστή μνεία και στην πληθώρα ελλείψεων που καταγράφονται στα μικρά νησιά. “Τα παιδιά μας μέχρι σήμερα δεν πήγαιναν στα σχολεία λόγω έλλειψης καθηγητών. Οδεύουμε στο να γίνουν όλα όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην ηπειρωτική χώρα όταν υπάρχει το ιδιαίτερο γεωγραφικό χαρακτηριστικό των νησιών και δεν λαμβάνεται υπόψιν. Δεν υπάρχουν υποδομές, ιατροί, εκπαιδευτικοί. Τί άλλο θα δούμε;” σημείωσε, υπογραμμίζοντας παρακάτω πως, όσον αφορά στη γνωστοποίηση της απόφασης περί επανεξέτασης της εν λόγω απόφασης, ο ίδιος στέκεται διστατικός. “Ποια είναι αυτά τα αντίμετρα; Ας μας πουν συγκεκριμένα. Θα τους ακούσουμε. Το κράτος καλά κάνει κι έχει απαιτήσεις όμως θα πρέπει να μεριμνά για τα νησιά ώστε να μπορούν να επιβιώσουν οι κάτοικοι. Αν στην Ανάφη προσφέρονταν οι υποδομές και οι υπηρεσίες που έχουν άλλα μέρη, τότε ευχαρίστως να άλλαζε ο ΦΠΑ. Σίγουρα τα νησιά δουλεύουν με τον τουρισμό και η αύξηση των συντελεστών θα επηρεάσει άμεσα και έμμεσα όλα τα νησιά. Είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Οι αποφάσεις που θα εφαρμόσουν δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του νησιώτικου χώρου”. Σύμφωνα με όσα δήλωσε καταλήγοντας, “Είμαστε αντίθετοι από όποια άποψη στην αύξηση του ΦΠΑ συνολικά στα νησιά, πόσο μάλλον στα μικρότερα”.

Ηρακλειά: Πλήγμα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο

Την ανησυχία των τριών δημάρχων συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλειάς, Πέτρος Γαβαλάς, ο οποίος τόνισε πως, αν κι εξαιρούνται οι Μικρές Κυκλάδες προς το παρόν, ωστόσο μελλοντικά “Θα ισχύσει και σε εμάς το μέτρο”.

Υποστηρίζοντας πως, η αλλαγή της φορολογικής πραγματικότητας συνολικά στα νησιά “είναι μεγάλο λάθος” διατύπωσε τον ενδοιασμό του, σχετικά με τις αναφορές περί αντίμετρων το προσεχές διάστημα. “Δεν πιστεύω τίποτα από όσα γνωστοποιούνται. Δεν γνωρίζουμε επί της ουσίας τί θα γίνει” σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι “Θα πάρει η μπάλα όλα τα νησιά. Έχουμε λίγες επιχειρήσεις και κάποια δωμάτια για τους επισκέπτες. Αν υπάρχει αυτή η φορολογία, δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν. Η τουριστική περίοδος για εμάς είναι περιορισμένη”.

Ολοκληρώνοντας το θέμα, ο ίδιος πρόσθεσε, πως, “Σε κοινωνικό επίπεδο επίσης θα υπάρξει αντίκτυπος με όλα όσα έχουν δρομολογηθεί” με “μεγάλο θύμα” σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του να είναι ο νησιώτικος χώρος.

Ετικέτες: