Μεδοθευμένες κινήσεις και ενιαία αντιμετώπιση
- Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10
Προοπτική για επίτευξη θετικού αποτελέσματος για τα νησιά σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αφήνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, γνωστοποιώντας τις μέχρι στιγμής ενέργειες του προέδρου του, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη συντονισμένων και μεθοδικών ενεργειών.
Μέσω ανακοίνωσης που δημοσιοποίησε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, γνωστοποιεί στους επιχειρηματίες και τους πολίτες τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του σχετικά με το επίμαχο θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις τρέχουσες κινήσεις και διεκδικήσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αποσαφηνίσεις σχετικά με διάφορα σημεία της ανακοίνωσης του υπήρξαν στην «Κοινή Γνώμη» εκ μέρους του προέδρου του Επιμελητηρίου, Γιάννη Ρούσσου, ο οποίος στάθηκε ιδιαιτέρως στην αναγκαιότητα μεθοδικών και συγκεκριμένων κινήσεων που πρέπει να γίνουν από το σύνολο των φορέων ώστε να ευελπιστούν σε μία θετική έκβαση, που προσβλέπει όχι στην μη εφαρμογή του μέτρου στο σύνολο των νησιών, αλλά αντιθέτως και στην ακύρωση του για τα νησιά στα οποία επιβλήθηκε.
Η Επιμελητηριακή ανακοίνωση
«Η πρόθεση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών έκανε την εμφάνισή της πολύ πριν το 2015, από την αρχή της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας. Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, βρισκόμαστε σε μια διαρκή ανησυχία και κινητοποίηση, προετοιμάζοντας και υποβάλλοντας πλήθος τεκμηριωμένων υπομνημάτων, προτάσεων και παρεμβάσεων, πραγματοποιώντας παράλληλα, σειρά συναντήσεων με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, σε συνεργασία και άλλους φορείς του νομού. Αν και εν μέρει επιτύχαμε, με τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που διεκδικούσαμε, αφού από την 1η Οκτωβρίου 2015, χάθηκε(καταρχήν για τα έξη πρώτα νησιά), το μοναδικό πλεονέκτημα που είχαν οι νησιωτικές περιοχές απέναντι σε ένα πλήθος μειονεκτημάτων που επηρεάζουν τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και την καθημερινότητα κάθε πολίτη των Κυκλάδων.
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου Φ.Π.Α. για τα έξι πρώτα νησιά (Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Ρόδος, Σκιάθος), το Επιμελητήριο Κυκλάδων – χωρίς περιττή προβολή και δημοσιοποίηση των κινήσεών του - έχει ξεκινήσει μια σειρά σημαντικών ενεργειών και συναντήσεων προκειμένου να ανασχεθεί η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά.
Στον πρώτο κύκλο ενεργειών που έχει υλοποιήσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, εντάσσονται επαφές με εξειδικευμένους στο θέμα νομικούς, καθώς και συναντήσεις στις Βρυξέλλες με υψηλόβαθμα στελέχη των αρμόδιων για θέματα Φ.Π.Α. θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων και σε αντίθεση με τη φημολογία της τελευταίας περιόδου, ήταν η διαπίστωση ότι η Ευρωπαϊκή οδηγία για μειωμένο Φ.Π.Α. σε νησιωτικές περιοχές είναι σε ισχύ. Συνεπώς, η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναφέρει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, εφόσον έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές.
Παράλληλα με την προσφυγή στο ΣτΕ που έχει πραγματοποιηθεί υπό το συντονισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλων φορέων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα συνεχίσει από την πλευρά του να αναδεικνύει το ζήτημα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προγραμματίζοντας τις ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή, το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά θα προωθηθεί στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Δίκτυο των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης (Insuleur), κατά την επόμενη συνεδρίαση του, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ενέργειες αυτές υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με την ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας) και με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου, από την οποία εκπροσωπούνται οι Εμπορικοί Σύλλογοι των νησιών.
Στο εσωτερικό της χώρας, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια και προς όλες τις κατευθύνσεις, για να διατηρηθεί το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, «ανοικτό» και υπό διεκδίκηση. Στην προσπάθεια αυτή, επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους για το θέμα φορείς.
Σε διάστημα περίπου ενός μηνός από την παρούσα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα οργανώσει σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων, συνάντηση στις εγκαταστάσεις του και στα 8 νησιά (Σύρο, Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Τήνο, Σαντορίνη),μέσω τηλεδιάσκεψης, καλώντας όλους τους Φορείς των Κυκλάδων, με σκοπό αφενός την παροχή συνολικής ενημέρωσης επί του θέματος, αφετέρου τη χάραξη της στρατηγικής μας για να απαιτήσουμε καθολικά και συντονισμένα από την Κυβέρνηση, την απόσυρση του μέτρου, βάσει των στοιχείων που θα προκύψουν από το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του στα έξη πρώτα νησιά, ως πραγματικά δεδομένα που θα επιβεβαιώσουν τις μελέτες του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως καταδεικνύεται και από τα συμπεράσματα αυτών των μελετών οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μέτρο είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με την αύξηση του Φ.Π.Α. σε μια περιοχή, το τελικό αποτέλεσμα εσόδων, απέχει κατά πολύ από το προσδοκώμενο. Αυτό καθιστά την ανάγκη για αντίδραση ακόμα πιο επιτακτική, καθώς πέρα από την αδικία που δημιουργεί για το νησιωτικό χώρο η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, η εκτέλεσή τους προβλέπεται να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα οδηγώντας σε περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων παραμένει με συνέπεια στην πρώτη γραμμή των δίκαιων διεκδικήσεών μας σε συνεργασία και τους λοιπούς φορείς του νομού, προκειμένου να ανακτήσουμε το κατοχυρωμένο ευεργέτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές, ως αντισταθμιστικό μέτρο, έναντι του πλήθους των ανισοτήτων και μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, ως επιχειρηματίες, πολίτες και καταναλωτές».
Αποσαφηνίσεις του Προέδρου
Όπως αναφέρετε, έχουν υποβληθεί τα προηγούμενα χρόνια, πλήθος τεκμηριωμένων υπομνημάτων, προτάσεων και παρεμβάσεων, εκ των οποίων ποιό είναι το συγκεκριμένο στοιχείο που θα μπορούσε να αποφέρει και συγκεκριμένο αποτέλεσμα;
Γ. Ρ.: «Το συγκεκριμένο είναι ότι οι ανισότητες για τις οποίες προβλέφθηκε αυτή η διαφοροποίηση του ΦΠΑ σε μειονεκτούσες περιοχές όπως είναι τα νησιά της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και άλλων περιοχών, όχι μόνο δεν εξαλείφθηκαν αλλά με την κρίση έχουν αυξηθεί. Εμείς σαν Επιμελητήριο και οι υπόλοιποι φορείς του Αιγαίου, πολλές φορές τεκμηριώσαμε είτε με υπομνήματα είτε με προσωπικές παρουσιάσεις τις ανισότητες που υπάρχουν, όπως στην ακτοπλοΐα, στην υγεία, στην παιδεία. Αυτές όχι μόνο δεν εξαλείφθηκαν οι λόγοι που βγήκε αυτή η ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά έχουν αυξηθεί. Αυτό τεκμηριώσαμε προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύτηκε και απέτυχε να περάσει την γραμμή αυτή».
Η φράση που χρησιμοποιείται ότι οι ενέργειες του Επιμελητηρίου έγιναν «χωρίς περιττή προβολή και δημοσιοποίηση των κινήσεών του», είναι μομφή προς όσους προσπαθούν να παρουσιάσουν με πολλή ένταση την όποια παρέμβαση κάνουν, για πολιτική εκμετάλλευση;
Γ. Ρ.: «Ο αγώνας που κάνει οποιοσδήποτε φορέας στο Αιγαίου είναι επιθυμητός και σεβαστός. Η μορφή που θα επιλέξει ο κάθε φορέας είναι προσωπικό του δικαίωμα. Εμείς θα προτιμούσαμε βέβαια να υπάρχει μία πλήρης και ενιαία και σε όλα τα επίπεδα συνεννόηση, εάν αυτό ήταν εφικτό και να υπάρχει μία ενιαία γραμμή. Η αποστροφή αυτή δεν έχει μομφή ως προς τον αγώνα κάποιου άλλου φορέα, απλά αιτιολογεί την ανησυχία και την έκδηλη απορία των μελών μας και εκπροσώπων φορέων που ζητούσαν αν μάθουν ποια είναι η θέση και οι ενέργειες του Επιμελητηρίου. Εμείς δεν θέλαμε στις συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, το θέμα που είναι τόσο σοβαρό να τυγχάνει περιττής δημοσιοποίησης. Πρώτα έπρεπε να ολοκληρώσουμε έναν κύκλο. Επισκεφθήκαμε υψηλής αξίας, εξειδικευμένα νομικά γραφεία, ζυγίσαμε καταστάσεις και όταν ολοκληρώθηκε το ταξίδι μας στις Βρυξέλλες, που ήρθαμε σε επαφή με πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που γνωρίζει καλά το θέμα του ΦΠΑ, τη νομοθεσία και τις διαδικασίες. Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος και υπάρχει μια μεθοδολογία».
Μιλήσατε για ανέφικτη ενιαία αντιμετώπιση του θέματος. Γιατί ανέφικτη;
Γ. Ρ.: «Γιατί έχουμε δυσκολίες σε μία περιοχή που είναι πολλά νησιά, δύσκολη η επικοινωνία, μικρός ο χρόνος. Ίσως εάν υπήρχε πιο ισχυρή θέληση και βούληση αυτό να ήταν εφικτό».
Βάσει της αναφοράς σας στη συνδρομή που ζητήσατε από εξειδικευμένα νομικά γραφεία, θεωρείτε πως οι μέχρι τώρα κινήσεις για νομική εκπροσώπηση των φορέων, δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εξειδίκευση;
Γ. Ρ.: «Όχι, απλά εμείς επιλέξαμε να απευθυνθούμε σε συγκεκριμένα γραφεία, που έχουν εξειδίκευση γιατί αυτά τα θέματα απαιτούν ειδική γνώση, γιατί έχουμε να κάνουμε με δύο πλευρές. Η μία είναι η νομική για το πως συστήθηκε ο συγκεκριμένος νόμος και πως μπορεί να ανασχεθεί και η άλλη είναι, για το εάν μπορεί αν υπάρξει νομική αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Θα θέλατε να γίνετε πιο συγκεκριμένος στο θέμα των συναντήσεων στις Βρυξέλλες με άτομα που κατέχουν θέσεις «κλειδιά»;
Γ. Ρ.: «Δεν μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για τον απλούστατο λόγο ότι οι συναντήσεις αυτές που γίνανε με συγκεκριμένους ανθρώπους, που έχουν πείρα και εξειδίκευση και είναι σε καίριες θέσεις δεν μπορεί να είναι δημοσιοποιήσιμες. Αυτό γιατί οι άνθρωποι θέλουν να μας βοηθήσουν, καθώς είναι χρόνια στις Βρυξέλλες στα αρμόδια όργανα, αλλά συνήθως αυτά τα άτομα δεν μπορούν να βγουν να δηλώσουν ευθέως την ιδιότητα τους και την θέση τους, γιατί συνεργάζονται με συμβόλαια εμπιστευτικότητας, που τους υποχρεώνουν να έχουν συγκεκριμένο τρόπο. Πάντως εμείς βρήκαμε τον τρόπο να έχουμε έγκυρη ενημέρωση».
Οι από εδώ και πέρα ενέργειες;
Γ. Ρ.: «Πάντως χρειάζονται πολύ προσεκτικές κινήσεις. Όμως παράλληλα να μην χαθεί χρόνος, γιατί από την 1η Οκτωβρίου, όσο κι αν φαίνεται ότι ο χρόνος είναι μεγάλος μέχρι τις 31 Μαΐου που έχουμε το περιθώριο της αντίδρασης, δεν είναι καθόλου μεγάλος. Το Επιμελητήριο, με αυτή την κινητοποίηση και τον προγραμματισμό που κάνει, στοχεύει να κρατήσει το θέμα ζωντανό ώστε την κατάλληλη στιγμή, όταν έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις να κορυφώσει την αντίδραση όταν χρειάζεται. Εάν υπάρχει ελπίδα και φως πρέπει να έχουν γίνει οι ανάλογες κινήσεις ώστε να μην χαθεί ούτε μία μέρα».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την επιβολή του νέου τέλους στη κρουαζιέρα
25 Σεπ. 2024 - 15:09 - Επί τάπητος οι "Νησιωτικές Οικονομίες"
12 Σεπ. 2024 - 6:15 - Επιμελητήριο Κυκλάδων: “Αναγκαιότητα παράτασης των φορολογικών δηλώσεων”
23 Ιουλ. 2024 - 15:47 - Σταθερός διεκδικητής του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
11 Οκτ. 2021 - 6:20 - Τρίτο πλοίο ενδοκυκλαδικής εξυπηρέτησης
27 Οκτ. 2017 - 6:20