Διαρκής «πονοκέφαλος» για τον Δήμο Τήνου η συσσώρευση των σκουπιδιών στο χώρο του δεματοποιητή, καθώς η πολιτεία δεν έχει ακόμη προσφέρει λύση στο πρόβλημα της θαλάσσιας μεταφοράς των απορριμμάτων

«Είμαστε σε αδιέξοδο»

Το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, συζητήθηκε για ακόμη μία φορά στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, δεδομένου, ότι δεν έχει δοθεί καμία λύση, για τη μεταφορά των σκουπιδιών, που δεματοποιούνται, με αποτέλεσμα αυτά να συσσωρεύονται, προκαλώντας αναστάτωση στην γύρω περιοχή.

Αφορμή για τη συζήτηση, δόθηκε από την επιστολή προς τα μέσα ενημέρωσης των Κυκλάδων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αγαπιανών, οι οποίοι είναι οι κάτοικοι της Τήνου, που βρίσκονται εγγύτερα στον χώρο εγκατάστασης του δεματοποιητή στη θέση Κοσίνι, στην οποία επισημαίνεται, πως πλέον ο χώρος αυτός έχει μετατραπεί σε χωματερή.

Από την πλευρά του, εντός της εισήγησής τους ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός, τόνισε, πως το πρόβλημα της παύσης εργασιών του δεματοποιητή, προέκυψε από την έλλειψη των απαραίτητων αναλώσιμων, τα οποία και ο Δήμος προμηθεύτηκε, καθιστώντας τον δεματοποιητή λειτουργικό και πάλι, ενώ παράλληλα υπογράμμισε, πως αυτό το ζήτημα, αποτελεί μέρος του ευρύτερου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, για το οποίο ο Δήμος δεν μπορεί να ενεργήσει σχετικά, καθώς δεν έχει ακόμη δοθεί σαφές πλαίσιο από την πολιτεία, σχετικά με την μεταφορά των απορριμμάτων.

Καταγγελία για ρύπανση του περιβάλλοντος και ελλιπή δεματοποίηση

Στην επιστολή τους, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αγαπιανών απαριθμεί τα προβλήματα, τα οποία παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στον χώρο του δεματοποιητή, αναφέροντας, πως «τα δέματα, πλέον, είναι τόσα πολλά που έχουν υπερκαλύψει τον προβλεπόμενο χώρο εναπόθεσής τους και ήδη νέα προστίθενται, τοποθετούμενα σε μη αδειοδοτημένο χώρο, για τον οποίο, ούτε πρόβλεψη αποτροπής περιβαλλοντικών μολύνσεων υπάρχει, ούτε και υφίστανται επί του εδάφους τα αναγκαία προστατευτικά στρώματα επί των οποίων επιβάλλεται να τοποθετούνται τα δέματα αυτά».

«Η εγκατάσταση δεματοποίησης υπολειτουργεί ή παρουσιάζει σοβαρή βλάβη με συνέπεια να μην δεματοποιεί σωστά τα απορρίμματα και τα δημιουργούμενα δέματα να είναι διάτρητα ή να σκίζονται εύκολα από την έκθεσή τους στα καιρικά φαινόμενα, αποτέλεσμα δε είναι ότι τα απορρίμματα διασκορπίζονται στα γύρω χωράφια, και έτσι μολύνουν την περιοχή πραγματικά, αλλά και οπτικά, καταστρέφοντας το περιβάλλον», σημειώνει ο Σύλλογος.

Τέλος, στην επιστολή αναφέρεται, πως «οι σωλήνες μεταφοράς υγρών λυμάτων (που προκύπτουν από τη συμπίεση των δεμάτων στο δεματοποιητή) παρουσιάζουν ρήξη σε πολλά σημεία τους με αποτέλεσμα μολυσμένα υγρά να χύνονται απευθείας και ανεπεξέργαστα στο έδαφος και να ρυπαίνουν τόσο αυτό όσο και τους κάτωθεν αυτού υδροφόρους ορίζοντες και διά της βροχής, να μεταφέρονται σε παρακείμενα λαγκάδια και κτήματα, επεκτείνοντας και σ’ αυτά τις βλαπτικές τους επενέργειες».

Καμία λύση από το κεντρικό κράτος στο θέμα της μεταφοράς

Εισηγούμενος το θέμα, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Ορφανός, ανέφερε, πως χωρίς να παραγνωρίζω τα όποια προβλήματα δημιουργεί στην περιοχή αυτή η διαδικασία, χωρίς επίσης να παραγνωρίζω κα το ενδιαφέρον των κατοίκων, αλλά και τη δική μας, πρωτίστως, που διαχειριζόμαστε και έχουμε την όλη ευθύνη, επιβάλλεται να δώσω απαντήσεις, πάνω σε αυτό το δημοσίευμα».

Όπως επεσήμανε, αντίθετα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου, οι περιβαλλοντικοί όροι στο χώρο εγκατάστασης των απορριμμάτων τηρούνται στο μέγιστο δυνατό.

«Βεβαίως, αναγνωρίζω το πρόβλημα. Βεβαίως υπήρξαν σκουπίδια. Εξηγήσαμε, ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα προμήθειας υλικών δεματοποίησης. Ευτυχώς, πριν από περίπου μία εβδομάδα τα παραλάβαμε και ήδη οργανώσαμε επιπλέον συνεργείο, προκειμένου αυτά που είχαν μείνει από την καλοκαιρινή περίοδο, να δεματοποιηθούν και να τοποθετηθούν παραπάνω. Δεν είναι αληθές ότι διασκορπίζονται στα χωράφια τριγύρω άφθονα απορρίμματα. Αυτό συνέβη μία φορά, πήγαν οι εργάτες και τα μάζεψαν όσο μπόρεσαν και καθάρισαν την περιοχή», υποστήριξε.

Όπως σημείωσε, «προ ημερών παραλάβαμε τα υλικά για τη δεματοποίηση. Θέλω να πιστεύω, ότι έως το τέλος Νοέμβρη θα τα έχουμε δεματοποιήσει όλα», ενώ σχετικά με τον επιπλέον χώρο για την εναπόθεση των απορριμμάτων, υποστήριξε, πως «οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του διπλανού χώρου που νοικιάσαμε προχωρούν».

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, «το θέμα δεν είναι να ανταλλάσσουμε επιστολές και έγγραφα ο ένας εναντίον του άλλου. Τη Δευτέρα, πριν την 28η Οκτωβρίου έγινε ένα συνέδριο για αυτά τα θέματα, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αφορούσε στα νησιά των Κυκλάδων […] ενόψει του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το συμπέρασμα που βγήκε από το συνέδριο της Σαντορίνης και από την ημερίδα, είναι ότι ακόμη και σήμερα, δεν έχει ξεκαθαρίσει η διαδικασία της θαλάσσιας μεταφοράς. Το ξαναλέω. Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες, ότι είμαστε νησιά και έχουμε θάλασσα για τη μεταφορά. Δεν υπάρχει η λύση να πάρουμε τα πόδια μας ή το αυτοκίνητό μας. Το θέμα ακόμη δεν έχει λυθεί και ούτε και η Περιφέρεια, παρ’ ότι δεν έχει τον πρώτο λόγο δεν έδωσε τις πρέπουσες οδηγίες και λύσεις. Πρόκειται για θέμα κεντρικής διοίκησης».

Ωστόσο δεν είναι μόνο το θέμα της μεταφοράς, καθώς όπως διερωτήθηκε ο δήμαρχος, «η μεταφορά έχει ένα σοβαρό κόστος. Πρέπει κάποιος να επιμεριστεί αυτό το κόστος. Θα μας δώσει την απαραίτητη επιχορήγηση, αφού το κράτος μας είπε να κάνουμε έναν δεματοποιητή για να μην πληρώνουμε πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ; Θα τα επιβαρυνθούν οι πολίτες μας; Θα μας βρουν κάποιον αποδέκτη;»

Όπως επεσήμανε, γίνεται προσπάθεια αδειοδότησης για ένα ΧΥΤΥ, όμως «ακόμα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, χρειαζόμαστε κατ’ ελάχιστο δύο έως τρία χρόνια καλώς εχόντων των πραγμάτων».

Ο κ. Ορφανός ανέφερε πως έχουν αποσταλεί σε διάφορους νομίμως λειτουρούντες ΧΥΤΥ όλα τα απαραίτητα έγγραφα για πιθανή αποδοχή από πλευράς τους των δεματοποιημένων σκουπιδιών της Τήνου, ενώ κατέληξε, πως «κάνουμε τα ανθρωπίνως δυνατά. Κάτι άλλο δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν».

Ευθύνες για κακούς χειρισμούς στην π. δημοτική αρχή

Στην τοποθέτησή τους οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, συμφώνησαν για το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί ο Δήμος, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, ελλείψει λύσεων από την πολιτεία, ωστόσο τόνισαν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του δεματοποιητή, με τον δημοτικό σύμβουλο, κ. Ξενόπουλο, να κάνει λόγο για μετατροπή του στην χειρότερη χωματερή των τελευταίων 10 ετών στο νησί, ενώ έθεσε και το ζήτημα της περίφραξης του επιπλέον χώρου, που χρησιμοποιείται για την εναπόθεση των σκουπιδιών.

Απαντώντας, ο κ. Ορφανός τόνισε, πως «όλοι μας αναγνωρίζουμε το δίκιο των κατοίκων της περιοχής. Θα αναρωτηθεί κανείς, φτάνει μόνο να αναγνωρίσεις το δίκαιο; Όχι». Απευθυνόμενος στην παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και π. δημοτικής αρχής, υπογράμμισε, πως ενώ λήφθηκε η απόφαση για εγκατάσταση του δεματοποιητή, δεν εξασφαλίστηκε ποτέ η μεταφορά των σκουπιδιών, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση για λάθος χειρισμούς, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Επίσης, ανέφερε, πως η περίφραξη θα ολοκληρωθεί.

Κλείνοντας, ο κ. Ορφανός υπογράμμισε, ότι «θέλω να πιστεύω, ειλικρινά, ότι θα σκύψει πάνω από το πρόβλημα η κεντρική κυβέρνηση και θα δώσει λύσεις. Άλλως είμαστε σε αδιέξοδο».

Ετικέτες: