Απάντηση του Εργατικού Κέντρου Μήλου για την ανάθεση καθηκόντων ανταποκρίτριας ΟΑΕΔ σε υπάλληλο του

«Το Εργατικό Κέντρο είναι το ίδιο Θεσμός»

Την οργισμένη απάντηση του Εργατικού Κέντρου Μήλου, προκάλεσε η απόφαση του Δημάρχου Μήλου, να αιτηθεί προς τον ΟΑΕΔ την ανάληψη καθηκόντων ανταποκρίτριας του Οργανισμού για την υπάλληλο του Εργατικού Κέντρου.

Δεδομένου, ότι το νησί της Μήλου δεν διέθετε ποτέ αυτόνομο γραφείο ΟΑΕΔ, από την μεταφορά του Τοπικού Υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μήλου στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Πειραιά και η υποβάθμιση της υπηρεσίας στο νησί, με τη λειτουργία Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης, ήδη από τον Αύγουστο του 2015, οι πολίτες του νησιού, όπως και της Κιμώλου και της Σίφνου, σταμάτησαν να εξυπηρετούνται επίσης και όσον αφορά στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, καθώς εκεί υπήρχε αρμόδιος υπάλληλος. Από τη μεταφορά του Υποκαταστήματος, οι άνεργοι κάτοικοι των τριών Δήμων, χρειάζεται να μεταβούν στη Σαντορίνη, ή στον Πειραιά, όπου, θεωρητικά, είναι τα πλησιέστερα γραφεία.

Παρ’ όλα αυτά, από τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ζητήθηκε από το Δήμο Μήλου, να αναλάβει την υπηρεσία, αναθέτοντας σε έναν υπάλληλο του Δήμου τις σχετικές αρμοδιότητες, με τον Δήμο να τίθεται κατηγορηματικά κάθετα, αφού, όπως έχει ξεκαθαρίσει και σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «έχουμε απαντήσει αρνητικά, καθώς δεν δεχόμαστε να καλύψουμε τις αδυναμίες των Αποφάσεων της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».

Με πρόσφατη απόφασή του ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, αιτήθηκε προς τον ΟΑΕΔ, την ανάθεση καθηκόντων ανταποκριτή του Οργανισμού, σε υπάλληλο, όχι του Δήμου, αλλά του Εργατικού Κέντρου Μήλου, μία απόφαση, που συζητήθηκε εκτενώς ως πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η οποία προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου.

Ανεξάρτητος θεσμός με αρμόδια όργανα για λήψη αποφάσεων το Ε.Κ.

Στην ανοικτή επιστολή προς το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και προς τους πολίτες των τεσσάρων νησιών, που εξυπηρετεί το Εργατικό Κέντρο, τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σίφνο και τη Σέριφο, σε υψηλούς τόνους, αποσαφηνίζεται η ανεξαρτησία του θεσμού του Εργατικού Κέντρου από τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τονίζεται η έλλειψη σεβασμού, όπως αναφέρεται στην επιστολή, του δημάρχου, απέναντι στα αρμόδια διοικητικά όργανα του Κέντρου.

Σύμφωνα με την επιστολή, «προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το Εργατικό Κέντρο και οι λειτουργίες του, απασχόλησαν ιδιαίτερα τη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε σχέση με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη υπηρεσιών ΟΑΕΔ στο νησί. Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς, ο Δήμαρχος να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του, για το ότι ακόμη δεν έχει ορίσει ανταποκριτή ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των δημοτών του Δήμου Μήλου, επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού προς τους ανθρώπους της εργασίας».

Εξηγώντας, αναφέρεται, πως ο κ. Δαμουλάκης «επιχειρεί να αναθέσει εργασιακά καθήκοντα ανταποκριτού σε εργαζόμενη άλλου Θεσμού, συγκεκριμένα στην εργαζόμενο στο Εργατικό Κέντρο Μήλου. Ο κ. Δήμαρχος, στέλνοντας σχετική επιστολή στον ΟΑΕΔ, ολοκλήρωση τη θεαματική αυτή επίδειξη έλλειψης σεβασμού προς εργαζόμενο, καθώς πριν το πράξει, δεν φρόντισε ούτε να ενημερώσει, ούτε να ρωτήσει την εργαζόμενη. Και αν δεν περιμέναμε να βρούμε στο πρόσωπο του κ. Δαμουλάκη έναν υποστηρικτή της εργατικής τάξης, περιμέναμε ωστόσο ότι θα είναι ευπρεπής προς μία συμπολίτισσά του, τηρώντας στοιχειώδη προσχήματα αστικής ευγένειας προς μία εργαζόμενη».

«Αγαπητοί συμπολίτες, τα Εργατικά είναι ένας Θεσμός, που κληροδοτήθηκε στους εργαζόμενους, ως αποτέλεσμα των πολύχρονων αγώνων τους για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, είναι το σπίτι του εργαζόμενου, το οποίο οφείλουμε όλοι οι εργαζόμενοι να προστατεύουμε απέναντι σε όσους δεν το σέβονται. Συγκεκριμένα για το Εργατικό Κέντρο Μήλου, θα θέλαμε να ενημερώσουμε όσους δεν γνωρίζουν – πολλοί και πολλές βρίσκονται δυστυχώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού μας – ότι ο χώρος δράσης του είναι τα νησιά της Μήλου, της Κιμώλου, της Σίφνου και της Σερίφου. Απαρτίζεται από 10 Πρωτοβάθμια Σωματεία. Οι κλάδοι της οικονομίας από τους οποίους προέρχονται οι εργαζόμενοι των σωματείων μελών του Εργατικού Κέντρου Μήλου, είναι ο ιδιωτικός τομέας και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Ανήκει στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος και η λειτουργία του χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και η συνέλευση των αντιπροσώπων είναι τα αρμόδια όργανα για να αποφασίσουν τον τρόπο λειτουργίας και τις δράσεις του Εργατικού Κέντρου. Αυτά είναι και τα μόνα αρμόδια να ζητήσουν – εφόσον το επιθυμεί η εργαζόμενη – οποιαδήποτε μετατροπή στη σχέση εργασίας που υπάρχει, με την εργαζόμενη που έχει», διευκρινίζεται.

«Το Εργατικό Κέντρο λογοδοτεί μόνο στους εργαζομένους»

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, «στα πλαίσια δράσης και ευθυνών του Εργατικού Κέντρου, κατόπιν σχετικών αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων του, το Διοικητικό Συμβούλιο ανέλαβε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια ενημέρωσης, συζήτησης, διαπραγμάτευσης του υποκαταστήματος ΙΚΑ στη Μήλο. Οφείλει το Εργατικό Κέντρο, ως Θεσμός, να αναλαμβάνει πάντα οποιαδήποτε ενέργεια ή πρωτοβουλία κρίνεται ωφέλιμη για τους εργαζόμενους τους οποίους προστατεύει σε Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο και Σέριφο».

Το Δ.Σ. επισημαίνει, ότι «ελπίζουμε τα ανωτέρω, να διαλεύκαναν όποια ερωτηματικά έχει οποιοσδήποτε σε σχέση με τις δράσεις που αναλαμβάνει το Εργατικό Κέντρο Μήλου, ιδιαίτερα όσους δεν γνωρίζουν, όπως η δημοτική σύμβουλος, κ. Σοφία Ψαθά-Γκαγκάκη, που φαίνεται να μην κατανοεί, ότι το Εργατικό Κέντρο είναι και το ίδιο Θεσμός, ο οποίος δε δικαιούται μόνο, αλλά οφείλει να συνομιλεί με τους λοιπούς Θεσμούς της πολιτείας, προκειμένου να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα όσων εκπροσωπεί, των εργαζομένων δηλαδή, οι οποίοι είναι και οι μόνοι στους οποίους λογοδοτεί. Πράγματι, λοιπον, κ. Γκαγκάκη, συμφωνούμε με την άποψή σας, ότι σε αυτό το νησί πρέπει να παίρνουν πρωτοβουλίες οι Θεσμοί και αυτό ακριβώς έκανε το Εργατικό Κέντρο για τα ζητήματα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ, γι’ αυτό και επικοινωνεί με Διοικητές ή Διευθυντές Οργανισμών, Βουλευτές κτλ», ενώ κλείνοντας, υποστηρίζεται, πως «με αυτή την έννοια, χαιρόμαστε που η ιδιότυπη αυτή αντιπολίτευση προς το Εργατικό Κέντρο, που ξεδιπλώνει από κοινού ο Δήμαρχος με την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, μας έδωσε την ευκαιρία να ενημερώσουμε για τα πεδία δράσης ενός Θεσμού, που δραστηριοποιείται στο νησί μας, με πεδίο ευθύνης και τα γειτονικά νησιά μας, Κίμωλο, Σίφνο και Σέριφο».