Τον προϋπολογισμό για το νέο έτος κατήρτισε και ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κύθνου

Λιτότητα και ρεαλισμός

  • Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:20

Τον προϋπολογισμό για το 2016 παρουσίασε η δημοτική αρχή σε ένα «άδειο» δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Κύθνου, με βασικό άξονα την κάλυψη των αναγκών της καθημερινότητας, αλλά και την τουριστική προώθηση του νησιού.

Στην εισήγησή του σχετικά με το θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού, κατά την τελευταία διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύθνου, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία αρκετών μελών της αντιπολίτευσης, κυρίως λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και της απαγόρευσης απόπλου, η οποία είχε επιβληθεί τις ημέρες της συνεδρίασης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Ηλιού, τόνισε αρχικά, πως «ο προϋπολογισμός είναι η κορυφαία πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι το εργαλείο δέσμευσης των πολιτικών επιλογών της κάθε Δημοτικής Αρχής και ο βασικός άξονας ο οποίος επικυρώνει τη νομιμότητα αυτών που πρόκειται να εκτελεστούν, αφού καθορίζει και οριοθετεί τους στόχους του νέου οικονομικού έτους».

Περιορισμός των δαπανών στο ελάχιστο

Στη συνέχεια και σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την λιτότητα στο δημοτικό πρόγραμμα για τον επόμενο χρόνο, ο κ. Ηλιού διευκρίνισε, πως «στο δημοσιονομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο καλούμαστε τα τελευταία χρόνια να καταρτίσουμε και να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου με το Παρατηρητήριο, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο να κινούνται ως δαμόκλειος σπάθη επάνω από τα κεφάλια μας οφείλουμε να εφαρμόσουμε κάποιες βασικές αρχές δεοντολογίας, οι οποίες είναι η υπευθυνότητα και κυρίως η αμεροληψία στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση ως προς την κατανομή των κονδυλίων και η ειλικρίνεια ως προς τις δυνατότητες του Δήμου».

Από το 2010, με την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, ξεκίνησε η πτωτική πορεία των επιχορηγήσεων και επιταχύνθηκε τα επόμενα χρόνια, έχοντας ως αποτέλεσμα την:

• Μείωση των τακτικών επιχορηγήσεων από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) κατά 60% τα τελευταία τέσσερα χρόνια

• Μείωση της Επιχορήγησης για επενδυτικές δαπάνες (ΣΑΤΑ) σε ποσοστό πάνω από 75% και

• Κατάργηση όλων των ειδικών χρηματοδοτήσεων των Δήμων (Θησέας κλπ)

Κατά συνέπεια, δεδομένης της δραματικής μείωσης των κρατικών πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Ηλιού σημείωσε, ότι «στηριζόμενοι στο δεδομένο της οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας και στις πολιτικές αποφάσεις που λάβαμε ως δημοτική αρχή έχοντας πλέον και την εμπειρία ενός έτους διοίκησης καταθέτουμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2016, έχοντας υπόψιν, αφενός τη μείωση της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης για την Κύθνο, από 90.400 ευρώ το 2009 σε 38.470 φέτος και αφετέρου, το γεγονός, ότι «από το 2014 καλούμαστε να συντάξουμε τον προϋπολογισμό έχοντας ως ανώτερο στόχο τα εισπραχθέντα του προηγούμενου έτους».

Βασικός άξονας οι ανάγκες της καθημερινότητας

Καταλήγοντας, ο Αντιδήμαρχος Κύθνου, υπογράμμισε, ότι «ο φετινός προϋπολογισμός του 2016 είναι ο πιο ρεαλιστικός Π/Υ που έχει κατατεθεί ποτέ, ο οποίος κατ’ ουσία φανερώνει τα πραγματικά όρια των οικονομικών του Δήμου μας και ο οποίος ουσιαστικά μας αναγκάζει να βάλουμε το Δήμο σε τροχιά συστηματικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών (μείωση Π/Υ κατά 12% σε σχέση με το 2015), στοχεύοντας όμως στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενδυναμώνοντας το θεσμικό μας ρόλο μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων».

Σύμφωνα με την αντίληψη της δημοτικής αρχής, ορθολογική διαχείριση των πόρων, συνιστά η κατάρτιση συγκεκριμένου πλάνου προτεραιοτήτων, βάσει των αναγκών του νησιού και οι στοχευμένες δαπάνες, βάσει αυτού του πλάνου.

Στο Τεχνικό πρόγραμμα για το 2016, περιλαμβάνονται χρηματοδοτούμενες δράσεις αλλά και δράσεις από ιδίους πόρους κυρίως με έργα και μελέτες που εξυπηρετούν αρχικά την καθημερινότητα των δημοτών, τα οποία θα αφορούν, κατά κύριο λόγο, σε:

• Σχολικά κτίρια

• Δημοτικό Σφαγείο

• Αθλητικοί χώροι

• Χώροι στάθμευσης

• Βιολογικοί

• Τουριστική Προβολή

• Ύδρευση-Αποχέτευση

Όπως τονίστηκε, «στις σημερινές συνθήκες, πρώτιστο καθήκον μας είναι να μπορούμε να υποστηρίζουμε, να ενισχύουμε και να επιλύουμε προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται στα χωριά μας, γιατί ο Δήμος με τις ελάχιστες δυνατότητες του, δεν σταματά να επιτελεί καθημερινά το κοινωνικό του έργο και τελικά είναι το τελευταίο οχυρό για να υπερασπισθεί τα προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν στον τόπο μας».

«Χωρίς παρελθοντολογία και μεγάλα λόγια», συνέχισε ο κ. Ηλιού, «αναλάβαμε πριν ένα χρόνο τη Δημοτική Αρχή, δουλεύουμε μέχρι σήμερα με όρεξη και αφοσίωση στην πλέον δύσκολη φάση της Αυτοδιοίκησης, για να υπηρετήσουμε το νησί μας και να υλοποιήσουμε αυτό που σχεδιάσαμε και ονειρευτήκαμε για τον τόπο μας».

Κλείνοντας, ο Αντιδήμαρχος ευχαρίστησε όλους, όσοι βοήθησαν στη σύνταξη του προϋπολογισμού, Δημοτικούς Συμβούλους και δημοτικούς υπαλλήλους.

«Αν δεν μεριμνήσουμε για τις υποδομές, θα αποτύχουμε, θα εκτεθούμε»

Σχετικά με το φετινό προϋπολογισμό, ο δήμαρχος Κύθνου, κ. Σταμάτης Γαρδέρης, ανέφερε στην «Κοινή Γνώμη», πως «όπως και όλοι οι άλλοι δημοτικοί προϋπολογισμοί, είναι συμπιεσμένος, για λόγους, όπως η γενικότερη οικονομική κρίση, η ανταποδοτικότητα, καθώς τα έσοδα της περσινής χρονιάς δεν ήταν τα αναμενόμενα. Πέραν αυτών των στοιχείων, θεωρώ, ότι αν και μειωμένος, σε σχέση με πέρσι, ο προϋπολογισμός ο δικός μας είναι απόλυτα ρεαλιστικός, διότι δεν έχουμε και πολλές δυνατότητες. Αυτό μας περιορίζει κατά πολύ, τόσο στον προϋπολογισμό, όσο και στο τεχνικό πρόγραμμα. Έχουμε ιεραρχήσει τις άμεσες ανάγκες και από εκεί και πέρα, καταρτίσαμε τον προϋπολογισμό έτσι, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Γαρδέρης, ψηλά στην ιεραρχία βρίσκεται η περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας, ενώ κατά κύριο λόγο, όπως υποστήριξε, πρέπει να δοθεί βάση στις υποδομές. «Πρέπει να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις υποδομές, καθώς και ως τουριστικό νησί, αν δεν έχουμε τις υποδομές ως πρώτο μέλημα, θα αποτύχουμε, θα εκτεθούμε», ενώ πρόσθεσε, πως «μερικά μικρού κόστους έργα, τα οποία μπορούν να γίνουν, θα γίνουν».

Ετικέτες: