Εκδήλωση ενημέρωσης για το «Πρόγραμμα Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) στην Παροναξία», στην αίθουσα του «Αρχίλοχου» στην Πάρο

Προτάσεις από τη βάση

  • Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:20

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, η εκδήλωση ενημέρωσης για το «Πρόγραμμα Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) στην Παροναξία», στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος» στην Παροικιά.

Οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου κάλεσαν τους φορείς των δύο νησιών, τους πολίτες και τις τοπικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του προγράμματος, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας της περιοχής, την προώθηση της απασχόλησης και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Η Ομάδα Εργασίας της Τοπικής Σύμπραξης, η οποία έχει συσταθεί παρουσίασε τους στόχους, τη μεθοδολογία, τις προϋποθέσεις, τα πλεονεκτήματα και τη στρατηγική του CLLD, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, την πρόταση Τοπικού Προγράμματος, που σχεδιάζεται για τη Σύμπραξη των Δήμων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου και Αντιπάρου, καθώς επίσης και τις κατευθύνσεις προπαρασκευής του Τοπικού Προγράμματος, σχεδιασμού της στρατηγικής του, κατάρτισης του σχεδίου δράσης και του αιτήματος χρηματοδότησης (βήματα, μέτρα συντονισμού, χρονοδιάγραμμα κλπ.)

Στόχος της εκδήλωσης, ήταν η ευρεία δημοσιοποίηση του προγράμματος, η ενθάρρυνση ενεργειών συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ νομικών προσώπων, φορέων και επιχειρήσεων, η υποβολή ιδεών και προτάσεων, καθώς και η καταγραφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος για παρεμβάσεις δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας στην περιοχή της σύμπραξης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά κι Επενδυτικά Ταμεία, ενώ η εκδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια της ψήφισης από τα Δημοτικά Συμβούλια της Σύμπραξης των Δήμων Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Πάρου και Αντιπάρου.

Διαδικασία διαλόγου, συνεργασίας και συμμετοχής

Οι εκπρόσωποι φορέων από όλη την Πάρο και την Αντίπαρο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Δημάρχων Πάρου και Αντιπάρου, κ. Μάρκου Κωβαίου και κ. Αναστάσιου Φαρούπου αντίστοιχα και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις της Ομάδας Εργασίας της Σύμπραξης, η οποία εργάζεται από τον Αύγουστο 2015 και έχει καταρτίσει την αρχική πρόταση του προγράμματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πάρου, «η παραπάνω πρωτοβουλία των τριών Δήμων της Σύμπραξης ξεκίνησε έγκαιρα, πριν την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (Ε.Π. Α Λ.Θ.) στα οποία εντάσσεται, ώστε να υπάρχει μεγάλη επάρκεια χρόνου για τη διαβούλευση και την προετοιμασία».

Όπως τονίζεται, η εκδήλωση «ήταν η αρχή μιας διαδικασίας διαλόγου και συνεργασίας, κινητοποίησης και συστράτευσης, συστηματικής εργασίας και συμμετοχής από τους πολίτες, τις τοπικές, επαγγελματικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις των νησιών μας για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης».

Οι Δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου ευχαρίστησαν στην ανακοίνωση θερμά όσους παρευρέθηκαν στην πρώτη ανοιχτή διαβούλευση, ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση, ότι η πρωτοβουλία αυτή θα έχει στήριξη από τους φορείς και θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των περιοχών μας.

Μαζική συμμετοχή των φορέων

Ο δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, υπογράμμισε, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη», πως «το πρόγραμμα του CLLD, το οποίο διαδέχτηκε το πρόγραμμα Leader, ή μάλλον είναι ένα κομμάτι του Leader, όσο και εν γένει τα ευρωπαϊκά προγράμματα αυτή την εποχή, δίνουν προτεραιότητα σε διαδημοτικές συνεργασίες. Αντιμετωπίζεται διαφορετικά, η περίπτωση ενός δήμου, που πάει να διεκδικήσει κάτι μόνος του, και αλλιώς αν πάνε τρεις δήμοι, οι οποίοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά, που μπορούν να τους κατατάξουν ως ένα ενιαίο σύνολο».

«Είμαστε Δήμοι, που έχουμε κοινούς στόχους και κοινά χαρακτηριστικά, είμαστε γείτονα νησιά με καλή συγκοινωνία και έτσι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αρχικά μία ομάδα εργασίας, ενώ έπειτα και από την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, προχωρήσαμε πια και σε αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, που πάρθηκαν ομόφωνες, προκειμένου να συνεργαστούμε», σημείωσε.

Για την αρτιότερη σχεδίαση και εφαρμογή του προγράμματος και την υλοποίηση άλλων αναπτυξιακών έργων και δράσεων, προβλέπεται η δημιουργία Διαδημοτικού Δικτύου με μορφή Μη Αστικής Κερδοσκοπικής Εταιρείας, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, «θα δύναται να διεκδικήσει όποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μπορούμε να διεκδικήσουμε, πάνω σε αυτά τα πλαίσια».

Σχετικά με την εκδήλωση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος», ο κ. Κωβαίος εξήγησε, ότι «αυτό το πρόγραμμα, έχει και κάτι άλλο ξεχωριστό. Παίρνει μηνύματα από τη βάση τα οποία κατευθύνονται προς την κορυφή. Άρα λοιπόν, είναι μία δημοκρατική διαδικασία, κατά την οποία ακούμε τους φορείς και τον κόσμο. Σε αυτή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, εμείς καλέσαμε 50 φορείς του νησιού μας. Έγινε η καταγραφή όσων ήρθαν και σε αυτούς θα δοθούν σχετικά φυλλάδια, τα οποία και θα κληθούν να συμπληρώσουν, προκειμένου, από κει και πέρα, να δούμε τις δικές τους προτάσεις, ώστε να μπορέσουμε εμείς, μέσω της διαδημοτικής συνεργασίας, να τις κάνουμε πράξη, να τις εντάξουμε, να τις ωριμάσουμε και να τις προβάλλουμε, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».

Ο δήμαρχος Πάρου υποστήριξε, πως υπήρξε μαζική συμμετοχή, καθώς «από τους 50 φορείς που προσκλήθηκαν, παραβρέθηκαν οι 48 και πολύ πιθανόν, να ήταν και οι 50, καθώς κάποιοι πολίτες μπορεί να εκπροσωπούν δύο φορείς, ταυτόχρονα».

Όπως ενημέρωσε ο κ. Κωβαίος, η ίδια δράση θα γίνει και στη Νάξο, από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με απώτερο στόχο να ενωθούν οι φορείς όλων των νησιών, ώστε να δημιουργηθεί μία ενιαία ομάδα.