Ετήσιος απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του Δήμου Αντιπάρου

«Τελείως διαφορετική διακυβέρνηση»

  • Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:20

Στον ετήσιο απολογισμό της προχώρησε η δημοτική αρχή του Δήμου Αντιπάρου, που από τον Σεπτέμβριο του 2014 εκτίει την παρθενική της θητεία στον Οργανισμό και η οποία είχε να αντιμετωπίσει αρκετά σοβαρά προβλήματα, λόγω πρότερης κακοδιαχείρισης, αλλά και των χαλεπών καιρών για την Αυτοδιοίκηση.

Ξεκινώντας την απολογιστική αναδρομή του, ενημερώνοντας τους δημότες, ο δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Αναστάσιος Φαρούπος, τόνισε, ότι «πρώτο μας μέλημα τη διασφάλιση των δημοκρατικών διαδικασιών και της ισονομίας και δίχως κομματικές γραμμές ή ρουσφετολογικά κριτήρια, προσπαθούμε, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, για μια διακυβέρνηση τελείως διαφορετική από ό,τι είχε συνηθίσει το νησί μας», ενώ δήλωσε την ικανοποίησή του για την προκήρυξη δύο θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, για την ενίσχυση των εξαιρετικά υποστελεχωμένων δημοτικών υπηρεσιών.

Ωρίμανση και αποπεράτωση έργων υποδομής

Περνώντας στα απολογιστικά στοιχεία, ο κ. Φαρούπος αναφέρεται στη συνέχιση και αποπεράτωση, μέσα στο πρώτο έτος της νέας δημοτικής αρχής, των έργων της αποχέτευσης, αφαλάτωσης και του βιολογικού καθαρισμού, «και κυρίως η προετοιμασία για την παραλαβή των έργων από την ανάδοχο εταιρεία, τέτοιες, όπως η έγκαιρη -ελλείψει μηχανικού στο Δήμο!- έναρξη των συνδέσεων με το δίκτυο, προς όφελος πολιτών και ακόμα περισσότερο των επαγγελματιών», καθώς επίσης και στην «ένταξη στο πρόγραμμα HORIZON 2020 του έργου με θέμα "μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με φυσικά συστήματα" από την Ερευνητική Μονάδα Διαχείρισης Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Αθηνών, που θα αποφέρει τεχνογνωσία, καλή και τεκμηριωμένη συντήρηση του έργου και έσοδα για το Δήμο».

Πολύ σημαντικό εγχείρημα αυτού του έτους, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Αντιπάρου, ήταν και η ωρίμανση του έργου “Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων”, για το οποίο ελήφθησαν οι απαραίτητες εγκρίσεις, έως και το τελικό στάδιο δημοπράτησης. «Ελλείψει μηχανικού στο Δήμο η δημοπράτηση του υποέργου “αποκατάσταση ΧΑΔΑ Αντιπάρου” είναι εφικτή χάρη στη συνδρομή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Με αυτή την πρόσφατη ευνοϊκή συνεργασία και εξέλιξη αποτρέπεται η καταβολή επαπειλούμενου προστίμου για το Δήμο μας, που ανέρχεται στο ποσό των 80.000 ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του Δήμου και κατ' επέκταση όλους τους πολίτες», τονίζει.

Αναβάθμιση του έργου και των υπηρεσιών του Δήμου

Στο μείζον ζήτημα της διαφάνειας και της εκδημοκράτισης των διαδικασιών του Δήμου, ο κ. Φαρούπος αναφέρει, πως με ενέργειες της δημοτικής αρχής, «ο Δήμος είναι πλέον προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα, τα αιτήματα αιρετών, δημοτών και συλλόγων βρίσκουν ανταπόκριση και δεν στοιβάζονται πλέον σε χρόνιες λίστες, ενώ κάθε άποψη γίνεται δεκτή για ακρόαση και τουλάχιστον σεβαστή. Θεσπίστηκαν κανόνες και κανονισμοί, με πρώτο και σημαντικότερο αυτόν του Δημοτικού Συμβουλίου: Για πρώτη φορά στα χρονικά του νησιού, οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώνονται για τα θέματα κάθε συνεδρίασης τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή και λαμβάνουν ηλεκτρονικά όλη τη θεματολογία, το ίδιο και όποιος πολίτης το ζητήσει. Στις συνεδριάσεις εφαρμόζεται πλέον κανονισμός και δίνεται ο λόγος σε κάθε αιρετό ή πολίτη που θέλει να τοποθετηθεί. Τα ηχητικά αρχεία των συνεδριάσεων αναρτώνται αυθημερόν στο διαδίκτυο, ενώ άμεσα επόμενος στόχος είναι η ζωντανή (live streaming) αναμετάδοση.

Τα τελευταία αποτελούν με τη σειρά τους τη λογική συνέχεια της αναβάθμισης όλων των ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου, όπως η αξιοποίηση και αναβάθμιση του δημοτικού ιστοτόπου (site) και η προαγωγή ψηφιακής διαβούλευσης, πριν από την ψήφιση σοβαρών ζητημάτων.

Η παρουσία του Δήμου στο Λιμενικό Ταμείο Πάρου-Αντιπάρου ήταν αδιάλειπτη, συνεχής και αποτελεσματική, ιδιαίτερα επωφελής δε για τα συμφέροντα του νησιού μας, καθώς επετεύχθη επιχορήγηση ύψους 80.000 ευρώ, που οδήγησε στον προγραμματισμό έργων και παρεμβάσεων στο χώρο του λιμένα στο προσεχές μέλλον.

Επιπλέον, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αντιπάρου (ΚΕΔΑ), «με ενέργειες του Δήμου έχει αναπτυχθεί και μετασχηματιστεί σε ουσιαστικό πολιτιστικό πυρήνα του νησιού, με δράσεις, συνεργασίες και εκδηλώσεις», επισημαίνει ο κ. Φαρούπος.

Οργάνωση και “νοικοκύρεμα” σε Καθαριότητα και Ύδρευση

Παράλληλα, κατά τον πρώτο χρόνο θητείας της νέας δημοτικής αρχής, ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε Κανονισμός Καθαριότητας, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εικόνας του νησιού, δεδομένου ότι για πρώτη φορά θεσπίστηκαν πρόστιμα ενάντια στη μη εφαρμογή του, ως μέσο συμμόρφωσης. Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, ανέλαβε πλήρως και επιτυχώς την αποκομιδή των απορριμμάτων, τον οδοκαθαρισμό της Χώρας και του λιμένα, ενώ επεστράφησαν δεκάδες δημοτικοί κάδοι, χρόνια δεσμευμένοι από επαγγελματίες, υπεγράφη σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. με την παραλαβή 50 κάδων ανακύκλωσης, που τοποθετήθηκαν πιλοτικά στο Δήμο, στα σχολεία και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Στον τομέα της ύδρευσης, συντάχθηκε και ψηφίστηκε κανονισμός, ο οποίος δεν υπήρχε, αντικαταστάθηκαν, ο κατεστραμμένος πίνακας στο κεντρικό αντλιοστάσιο, οι μη λειτουργικές πομόνες σε 5 γεωτρήσεις, όπως και οι ηλεκτρικοί πίνακες. Επισκευάστηκαν οι κεντρικοί αγωγοί ύδρευσης, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση εκατοντάδων λίτρων ετησίως, εκδόθηκαν πάγιοι λογαριασμοί, οι οποίοι δεν είχαν εκδοθεί από το 2013, επικαιροποιήθηκε και διορθώθηκε η βάση δεδομένων, ώστε σταδιακά να μετριέται η κατανάλωση και να εκδίδονται λογαριασμοί αναλόγως. «Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν η άμεση βελτίωση της ποιότητας του νερού με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες αλλά και για τον τουρισμό» τονίζει ο κ. Φαρούπος.

Σχέδιο και δράσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού

Όσον αφορά στον τουρισμό, σημειώνεται, πως αναπτύχθηκε συγκεκριμένη στρατηγική, καταγράφηκαν και εκτιμήθηκαν για πρώτη φορά στατιστικά δεδομένα, ενώ έγινε καταγραφή και αξιολόγηση του τουριστικού προϊόντος, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Τουρισμού.

Ιδιαίτερη μνεία, γίνεται στην επιτυχής παρουσία του νησιού σε πέντε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις μέχρι το τέλος του 2015, η κατάθεση μελέτης φωτισμού και άλλων παρεμβάσεων στο Κάστρο, οι πρωτότυπες παρεμβάσεις στο χώρο του Σπηλαίου (φυλλάδια, φωτογράφιση εκ νέου, προγραμματισμός νέων παροχών στο προσεχές μέλλον), οι στοχευμένες ενέργειες και παρεμβάσεις, σε συνεργασία με τον Έπαρχο, κ. Μπιζά, για τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης στο Δεσποτικό από την Περιφέρεια καταθέτοντας παράλληλα όλες τις εγκεκριμένες μελέτες από το Κ.Α.Σ. στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και η προώθηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Αντιπάρου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αναφορά επίσης, γίνεται και στο θεσμό του crowdfunding, καθώς με τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας δωρεών ο Δήμος Αντιπάρου καθίσταται ο μοναδικός δήμος στη χώρα, που εφαρμόζει κάτι παρόμοιο.