Παρουσίαση και ψήφιση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2016 από το Δήμο Τήνου

Λιτότητα και εξορθολογισμός

  • Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:20

Βασισμένος σε ορθολογική οικονομική πολιτική και χρηστή διοίκηση, δεδομένων των περιορισμένων εσόδων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2016, ο οποίος καταρτίστηκε και παρουσιάστηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου.

Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση που συνεχίζει να επικρατεί στη χώρα, τα οικονομικά μεγέθη προηγούμενων ετών, αλλά και την αρχή της εφαρμογής ορθολογικής οικονομικής πολιτικής και χρηστής διοίκησης, καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός έτους 2016, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τήνου, κ. Σίμο Ορφανό, ο οποίος τόνισε, ότι κινείται σε βάση ρεαλιστική χωρίς πλασματικές εγγραφές, οι οποίες αυξάνουν τις τιμές, ωστόσο δεν είναι τελικώς υλοποιήσιμες.

Ωστόσο, υπήρξαν και οι «φωνές», εκ μέρους της Αντιπολίτευσης, οι οποίες υποστήριξαν, πως πρόκειται για έναν από τους χειρότερους προϋπολογισμούς, που έχει κατατεθεί τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Τήνου, καθώς δεδομένης της αύξησης των λειτουργικών εξόδων, ο Δήμος δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει το Τεχνικό Πρόγραμμα του επόμενου έτους. Παράλληλα, από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης επισημάνθηκε το γεγονός, πως όλα τα αναφερόμενα έργα, βρίσκονται στο όριο των απευθείας αναθέσεων.

«Ο προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»

«Μειώσαμε το συνολικό ύψος του Προϋπολογισμού έτους 2015 σε 11.504.795,68 από 12.370.628,75 που ήταν πέρυσι, δηλαδή έγινε μείωση κατά 9,3%», σημείωσε ο κ. Ορφανός.

«Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ εξέφρασε τη γνώμη του σχετικά με το σχέδιο του Προϋπολογισμού του Δήμου μας με το αρ. 996/10-11-2015 έγγραφό του. Ο Προϋπολογισμός συντάχθηκε, με στοιχεία του μήνα αναφοράς Ιουλίου 2015. Σύμφωνα με τις ανωτέρω οδηγίες του Παρατηρητηρίου, το ανώτατο ποσό της ομάδας εσόδων, ανέρχεται σε 2.228.750 ευρώ ενώ για την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι το ποσό που μας είχε δοθεί ήταν 2.257.564», συνέχισε, αναφέροντας, πως «συνεπώς, θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για αύξηση της εισπραξιμότητας των εν λόγω εσόδων, ώστε να εισπραχθεί τελικώς μεγαλύτερο ποσό στην ομάδα και να προχωρήσουμε σε αναμόρφωση αυτής».

Όπως υποστήριξε, «από μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται, ότι τόσο η Δημοτική αρχή, όσο και οι υπηρεσίες του Δήμου μας, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ώστε ο προϋπολογισμός να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στα πραγματικά του μεγέθη. Οι όποιες αποκλίσεις οφείλονται βασικά στη δραστική περιστολή των κρατικών επιχορηγήσεων και στην αδυναμία είσπραξης εσόδων από παρελθόντα οικονομικά έτη. Στεκόμαστε όρθιοι μετά από μια χρονιά με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, αντιμετωπίσαμε το κλείσιμο των τραπεζών, τον έλεγχο των κεφαλαίων, με συνεχώς ανανεούμενους νόμους και διαδικασίες για τη λειτουργία μας σε ένα ασταθές και αβέβαιο περιβάλλον».

«Ο προϋπολογισμός του 2016 κινείται στη λογική αφενός του να συντηρούμε και να λειτουργούμε τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις μας και αφετέρου, σύμφωνα με τα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων να προχωρήσουμε σε έργα και δράσεις, προσβλέποντας στην αξιοπρεπή διαβίωση των συμπολιτών μας και στο να δώσουμε στο νησί μας ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα καλύτερο. Ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων είναι απαραίτητο εργαλείο για τη λειτουργία του Δήμου μας, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι συμβατός με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής μας και σύμφωνα με αυτά προσεγγίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες του τόπου μας, γι’ αυτό και σας καλώ να τον υπερψηφίσετε», επεσήμανε τέλος ο Δήμαρχος Τήνου.

Τα βασικότερα οικονομικά στοιχεία

Ακολούθως, ο κ. Δήμαρχος και Πρόεδρος της Οικονομικής επιτροπής παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία των εσόδων και εξόδων του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2016 ο οποίος ανακεφαλαιωτικά εμφανίζει έσοδα που προϋπολογίζονται σε 11.504.795,68 ευρώ, έξοδα που προϋπολογίζονται σε 11.394.888,95 ευρώ, και το αποθεματικό κεφάλαιο σε 109.906,73 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, τα τακτικά έσοδα υπολογίζονται σε 3.274.349,99 ευρώ, τα έκτακτα έσοδα σε 3.127.901,98 ευρώ, τα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (Π.Ο.Ε.) που βεβαιώνονται πρώτη φορά σε 751.525,09 ευρώ, οι εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από Π.Ο.Ε. σε 1.396.018,62 ευρώ, οι Εισπράξεις υπέρ Δημοσίου και Τρίτων σε 1.127.500 ευρώ, ενώ το χρηματικό υπόλοιπο από το οικονομικό έτος του 2015, σε 1.827.500 ευρώ. Αντίστοιχα, στις δαπάνες, τα έξοδα χρήσης υπολογίζονται σε 5.260.271,40 ευρώ, οι επενδύσεις σε 3.517.323,49 ευρώ και οι προβλέψεις σε 2.617.294,06 ευρώ.

«Δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα»

Κατά τη διαλογική συζήτηση, το λόγο πήραν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που διατύπωσαν σειρά ερωτήσεων επί των Κ.Α. εσόδων και εξόδων με την προϊσταμένη κ. Σταματία Μιχελή του Τμήματος Προϋπολογισμού και Λογιστηρίου, να παρέχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις και πληροφορίες.

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων, ενώ μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Παναγιώτης Κροντηράς, Ιωάννης Ζαλώνης, Εμμανουήλ Λούβαρης, Αντώνιος Ξενόπουλος και Φραγκίσκος Αμοιραλής οι οποίοι μεταξύ των άλλων υποστήριξαν, ότι «είναι από τους χειρότερους προϋπολογισμούς που έχουν κατατεθεί, τα λειτουργικά έξοδα είναι αυξημένα με αποτέλεσμα να αναγκάζεται ο Δήμος να επιχορηγεί τον ίδιο το Δήμο για να λειτουργήσει που αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2016, επιπλέον όλα τα έργα είναι στο όριο των απευθείας αναθέσεων».