Συνάντηση φορέων της Θήρας με τους υπουργούς Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, όπου αποφασίστηκε η ενεργοποίηση στην πράξη των μηχανισμών για την ανέλκυση του “Sea Diamond”

Πρωτοβουλία για ουσιαστική λύση

Ένα θετικό βήμα, προς την κατεύθυνση της ανέλκυσης του ναυαγίου του κρουαζιεροπλοίου Sea Diamond, από τη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, το οποίο ρυπαίνει τα νερά εδώ και 8 περίπου χρόνια, έγινε με τη συνάντηση, που είχαν φορείς της Θήρας, με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας.

Στη συνάντηση εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, με θέμα το ναυάγιο του Sea Diamond, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, συμμετείχαν ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Τσιρώνης,, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας, κ. Γιάννης Θεοτοκάς, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, η προϊσταμένη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εκπρόσωποι και υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Ζώρζος Νικόλαος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond. Η συνάντηση οργανώθηκε με κοινή πρωτοβουλία του Γ.Γ κ. Θεοτοκά, όσο και του προέδρου του Λ.Τ Θήρας κ. Ηλία Πελέκη.

«Πολιτική βούληση για σωστή διαχείριση, αντιμετώπιση και ανέλκυση»

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, από κοινού με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, «για πρώτη φορά, ύστερα από 9 σχεδόν χρόνια από τη βύθιση του Κ/Ζ Sea Diamond, οι φορείς της Σαντορίνης καταφέραμε να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε ταυτόχρονα, στο ίδιο τραπέζι, τόσο με τον Υπ. Ναυτιλίας όσο και τον Υπ. Περιβάλλοντος για το θέμα του ναυαγίου».

Παράλληλα, αναφέρεται πως «η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι δύο Υπουργοί, όπως και όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν, ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για σωστή διαχείριση, αντιμετώπιση και ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond και αυτή θα αποτελεί στο εξής τη βάση για συνεργασία και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Έπειτα από πρόταση του Υπ. Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, συμφωνήθηκε να συσταθεί ενιαίος Φορέας για την ανέλκυση του Sea Diamond με συμμετέχοντες από όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως τα υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, ο οποίος, με κατάλληλη νομική μορφή, που σύντομα θα συναποφασιστεί, θα έχει τη δυνατότητα να κινήσει ταχύτερα τις διαδικασίες, να λάβει αποφάσεις και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της ανέλκυσης του Sea Diamond, υποβοηθώντας έτσι σημαντικά το έργο του Λ.Τ Θήρας το οποίο έχει εκδηλώσει την αδυναμία του να αντιμετωπίσει μόνο του το τεράστιο αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

«Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών καλωσορίζουμε την βούληση της πολιτείας να πάρει στα χέρια της την υπόθεση του ναυαγίου του Sea Diamond. Σύσσωμος ο Θηραϊκός λαός, δικαιωμένος από τις μέχρι σήμερα δικαστικές αποφάσεις, συνεχίζει να διεκδικεί σθεναρά την ανέλκυση και απομάκρυνση του ρυπογόνου και τοξικού ναυαγίου από τη θάλασσα που μας θρέφει και μας αγκαλιάζει. Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για ότι μας ανήκει. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να απαλλάξουμε τη δημοφιλέστερη καλντέρα από το ρυπογόνο ναυάγιο που κάποιοι ύπουλα μας άφησαν ως ευχαριστήριο για τη βοήθεια που τους προσφέραμε στη διάσωση επιβατών και πληρώματος του Sea Diamond.

Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και κυρίως αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα. Οι Θηραίοι πολίτες δεν ξεχνάμε και δεν παραιτούμαστε!», αναφέρει τέλος η Συντονιστική Επιτροπή.

«Ένα μεγάλο βήμα, για να δούμε ενέργειες στην πράξη»

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, κ. Ηλίας Πελέκης, στην «Κοινή Γνώμη», ουσιαστικά, «η αρμοδιότητα ανέλκυσης του ναυαγίου ανήκει στο ΔΛΤ, ωστόσο, λόγω του τεράστιου αυτού εγχειρήματος, είναι φύσει αδύνατον το Λιμενικό Ταμείο της Σαντορίνης, με την τρέχουσα τεχνογνωσία και το υπάρχον έμψυχο δυναμικό, που διαθέτει, να ανταποκριθεί σε αυτό το έργο. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, αποφασίσαμε να συστήσουμε, από κοινού με το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Δήμο Θήρας έναν νέο οργανισμό, με νομική μορφή τέτοια, που να μπορέσει να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για την ανέλκυση του ναυαγίου», δεδομένου, ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία, η οποία υπό κανονικές συνθήκες είναι υπεύθυνη για την ανέλκυση του βυθισμένου πλοίου, έχει αρνηθεί να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, αν και, όπως τόνισε ο κ. Πελέκης, «τους έχουμε ενοχλήσει και τους έχουμε ζητήσει να ανταποκριθούν δύο ή τρεις φορές».

Αυτό που απομένει, σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι να βρεθεί η νομική «φόρμουλα» για τη σύσταση ενός οργάνου, το οποίο θα έχει τη δικαιοδοσία, να ενεργήσει, αλλά και να προσλάβει τους απαραίτητους νομικούς συμβούλους, εμπειρογνώμονες, ναυπηγούς κ.α., που θα φανούν χρήσιμοι, τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και κατά τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος του ΔΛΤ Θήρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πρακτική εξέλιξη αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς «νομίζω ότι αυτή τη φορά φαίνεται, πως υπάρχει ομόνοια και συνεννόηση, ανάμεσα στους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα». Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί, ότι εδώ και χρόνια και παρά τις δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες έχει ζητηθεί η άμεση απομάκρυνση του ναυαγίου, η υπόθεση μοιάζει να πηγαίνει «από τον Άννα στον Καϊάφα», όσον αφορά στις ευθύνες, με τους εμπλεκόμενους φορείς να μη φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν οριστική λύση, παρά το γεγονός, ότι η ύπαρξη του ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή, έχει διαπιστωθεί, πως προκαλεί ρύπανση, με άμεσες συνέπειες στο περιβάλλον.

«Είμαι σίγουρος, ότι αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, για να δούμε ενέργειες στην πράξη, αφού για οκτώ χρόνια, το ζήτημα είχε καταλήξει να είναι ένα “μπαλάκι”, το οποίο πήγαινε από το ένα γραφείο στο άλλο».

Ετικέτες: