Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας, συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Τήνου

Καθοριστική η στάση των δημοτών

Το ζήτημα της καθαριότητας πρωτοστάτησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Τήνου, όπου το σώμα συζήτησε και ενέκρινε ομόφωνα, όσο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ), όσο και τον Κανονισμό Καθαριότητας, που θα εφαρμοστούν στο νησί.

Δεδομένου του διευρυμένου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Τήνος, σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων και σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, τόσο το ΤΣΔΑ, όσο και ο Κανονισμός Καθαριότητας, στρέφονται ενεργά πλέον στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης και διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Δημάρχου Τήνου, αλλά και την παρουσίαση του εκπροσώπου του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου, κ. Τάσου Βιδάλη, για αμφότερα τα ζητήματα, οι πολίτες πλέον τίθενται προ των ευθυνών τους, με μέτρα ενθάρρυνσης των καλών πρακτικών, αλλά και κυρώσεις που αφορούν στην παραβατικότητα.

Απαισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων

Κατά την εισήγησή του ο κ. Ορφανός εξήγησε τους βασικούς άξονες του νέου ΕΣΔΑ, τονίζοντας, ότι στο πλαίσιο αυτού, αναδεικνύονται οι διευρυμένες ευθύνες του παραγωγού απορριμμάτων, καθώς και η αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς, με έμφαση στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

«Συμπυκνώνει ριζικά ανανεωμένη αντίληψη προς ένα σύστημα διαχείρισης σύγχρονο και αξιοπιστό και φιλικό προς το περιβάλλον, με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε επίπεδο δήμων, των οποίων ο ρόλος αναβαθμίζεται, την ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη της ανακύκλωσης, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και ιδιαίτερα την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής», σημείωσε.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «οι στόχοι του νέου ΕΣΔΑ είναι φιλόδοξοι. Εμείς οι άνθρωποι που λειτουργούμε καθημερινά και στο πρακτικό του σκέλος το θέμα, δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι, ότι θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Παρά ταύτα, αυτοί οι στόχοι υιοθετούν πλήρως τη φιλοσοφία της ιεράρχησης στη διαχείριση των αποβλήτων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, υπερβαίνοντας τη λογική των συγκεντρωτικών μονάδων διαχείρισης σύμμεικτων αστικών αποβλήτων υπέρ της διαλογής στην πηγή, ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, και τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων».

Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Βιδάλη και το Τμήμα Προγραμματισμού, που συνέταξαν και εξειδίκευσαν το ΤΣΔΑ και τον κανονισμό καθαριότητας, για τις πολλές ημέρες και ώρες δουλειάς.

Συνεργασία με τον πολίτη για την επίτευξη στόχων

Από την πλευρά του ο κ. Βιδάλης σημείωσε, για την κατάρτιση του Σχεδίου, πως «προσπαθήσαμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο προσαρμοσμένο στα δεδομένα τα δικά μας, όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό και βέβαια, όσο το δυνατόν πιο απλό στην εφαρμογή του».

«Μπορούμε να πούμε ότι θα είμαστε ευχαριστημένοι, όταν θα έχουμε ενσωματώσει τις απαιτήσεις του Εθνικού Σχεδιασμού πλέον αυτή την πενταετία, όταν αυτές οι νέες δράσεις που προτείνουμε, οι οποίες θεωρώ ότι είναι προσαρμοσμένες για την Τήνο, θα δούμε να έχουν αποτέλεσμα και όλα αυτά με ένα λογικό κόστος για το Δήμο, ώστε να μην οδηγηθεί στο σημείο να λειτουργεί ως απλός παρατηρητής και να αναθέτει δεξιά και αριστερά τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά να μπορεί ο ίδιος, με τις δικές του δυνάμεις, να κάνει αυτή τη διαχείριση», υπογράμμισε ο κ. Βιδάλης.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, έπειτα από την παρουσίαση του σχεδίου, το γενικό πλαίσιο του οποίου έχει αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενο δημοσίευμα, «με προσπάθεια όλων, θα φτάσουμε αυτούς τους στόχους. Έγκειται, τόσο σε εμάς να επικοινωνήσουμε προς τους πολίτες, όσο και στους πολίτες να ανταποκριθούν. Στη συνέχεια, το επόμενο εργαλείο, που θα μας βοηθήσει να πλησιάσουμε τους στόχους, είναι ο Κανονισμός της Καθαριότητας».

Εφαρμόσιμες κυρώσεις

Περνώντας στην συζήτηση του Κανονισμού Καθαριότητας, ο δήμαρχος τόνισε, πως πρόκειται για μία πολυσύνθετη διαδικασία, που «απαιτεί, λόγω όγκου και σύστασης των απορριμμάτων, μία σύνθετη και αρμονική συνεργασία των υπηρεσιών καθαριότητας και των δημοτών, προκειμένου να οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα», με μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής εντός των ορίων του Δήμου. «Περιλαμβάνει, όμως, ως ύστατο μέσον και κυρώσεις, για τις περιπτώσεις των δημοτών εκείνων που αρνούνται να συνεργαστούν ή αδιαφορούν για την καθαριότητα της πόλης και των οικισμών και την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Ορφανός.

Όπως εξήγησε ο κ. Βιδάλης, ο νέος κανονισμός καθαριότητας «βασίστηκε στον κανονισμό που υπήρχε παλιότερα στον καποδιστριακό Δήμο Τήνου το 2009, αλλά και σε κανονισμούς άλλων δήμων, που τους ψάξαμε και τους προσαρμόσαμε στην περίπτωσή μας. Είναι εν μέρει πιο απλοποιημένος από τον παλιό κανονισμό που υπήρχε, για λόγους ευκολίας στην ανάγνωση και την χρήση. Έχει προστεθεί ένα καινούριο σημαντικό κομμάτι που είναι η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση».

Όσον αφορά στα πρόστιμα, που προβλέπονται για τους παραβάτες, ο κ. Βιδάλης επεσήμανε, ότι «γνώμη της υπηρεσίας είναι ότι ο κανονισμός πρέπει να εφαρμόζεται. Να είναι μικρά τα πρόστιμα, αλλά να εφαρμόζεται. Ο παραβάτης να ξέρει, ότι θα πληρώσει όπως και να έχει, όταν κάνει την παράβαση. Δεν έχει νόημα να βάζουμε εξοντωτικά υψηλά πρόστιμα, τα οποία δεν εισπράττονται ποτέ, έστω ως μορφή εκφοβισμού».

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, κ. Ξενόπουλος, τόνισε, ότι για την εφαρμογή των άρθρων του κανονισμού, θα πρέπει να δοθούν και οι αντίστοιχες λύσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τα μπάζα από οικοδομικές εργασίες, για τα οποία προβλέπεται πρόστιμο στην περίπτωση που αποτεθούν σε μη κατάλληλο σημείο, ωστόσο, δεν υπάρχει χωροθετημένο κατάλληλο σημείο πουθενά στο νησί.

Διευκρινίστηκε μάλιστα, ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται από το δήμαρχο μετά από σύσταση της υπηρεσίας καθαριότητας με εισήγηση, ή από άλλη αρμόδια υπηρεσία κατά περίπτωση, ενώ σε περιπτώσεις, που ο πολίτης αρνείται να λάβει την ευθύνη της πράξης του, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος καλεί την αστυνομία, η οποία καταγράφει την παράβαση.

Ετικέτες: