Αναστάτωση και αντιθέσεις έχει προκαλέσει το αίτημα του ΥΠΕΣ για υπόδειξη χώρων φιλοξενίας προσφύγων, με την πλειοψηφία των πολιτών να δείχνει αλληλεγγύη, χωρίς να λείπουν και οι εκφράσεις ακραίων αντιλήψεων

Οξείες εντάσεις και ανησυχία

Έντονη αναστάτωση και αντικρουόμενες απόψεις έχει προκαλέσει το ζήτημα της υπόδειξης χώρων, όσον αφορά στην προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μπαλάφα.

Το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, το περιεχόμενο του οποίου αναλύθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας, απευθύνεται ανεξαιρέτως σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, με αίτημα την υπόδειξη κατάλληλων χώρων, για την προσωρινή στέγαση των προσφύγων, δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές για τις προϋποθέσεις καταλληλότητας.

Ωστόσο, στο έγγραφο δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά, αναφορικά με το μέγεθος αυτών των χώρων, το εύρος της δυναμικότητάς τους, ούτε και με τον ορισμό χρονικής περιόδου, αποσαφηνίζοντας τον όρο «προσωρινή». Παράλληλα, όπως υποδείχτηκε από αρκετούς, το έγγραφο δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου, γεγονός, που οδηγεί αρκετούς πολίτες, αλλά και μέλη φορέων, να το θεωρούν αναξιόπιστο.

Η ασάφεια, με την οποία είναι διατυπωμένο το αίτημα του υπουργείου, αλλά και ο οριζόντιος χαρακτήρας του προς όλους, έχουν δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας, τόσο στους πολίτες, όσο και στους επιχειρηματίες – κυρίως του τουρισμού – σχετικά με τις επιπτώσεις, που μπορεί να έχει η ύπαρξη ενός μόνιμου χώρου φιλοξενίας στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία των νησιών.

Υπενθυμίζεται, πως οι επικεφαλής των δήμων, θεωρούν το έγγραφο μη υποχρεωτικού χαρακτήρα, ενώ τονίζουν, πως η υπόδειξη χώρου δεν συνεπάγεται και τη δημιουργία hot spot και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες.

Σκληρή «κόντρα» με διαπληκτισμούς και διακοπή συνεδρίασης

Στη Νάξο, μεγάλη ένταση και ισχυροί διαπληκτισμοί σημειώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στη συζήτηση περί γνωμοδότησης της Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο, για την ένταξη στον προϋπολογισμό κονδυλίου, για τις περιπτώσεις ανάγκης φιλοξενίας προσφύγων, με τη συμμετοχή αρκετών δημοτών.

Η αίθουσα πήρε «φωτιά», όταν στη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα υπόδειξης χώρου στο νησί για τη φιλοξενία προσφύγων, κάτι που ο δήμαρχος, κ. Μανόλης Μαργαρίτης, σε προ ημερών δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» αρνήθηκε, καθώς όπως υποστήριξε, δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού ανθρώπων στη Νάξο.

Παρ’ όλα αυτά, η συζήτηση κατευθύνθηκε προς το ζήτημα του χώρου φιλοξενίας, με την πλειοψηφία των παρευρισκομένων να χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έγινε βήμα, ώστε να ακουστούν από ήπια ξενοφοβικές απόψεις, έως και ακραία ρατσιστικές, ενώ στον αντίποδα, αρκετοί ήταν εκείνοι, που προήγαγαν τις απόψεις περί αλληλεγγύης και υπερασπίστηκαν σθεναρά την αντίληψη της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο, όταν εκείνος – ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής – βρίσκεται σε ανάγκη. Ταυτόχρονα, υπήρξαν κι εκείνοι, που τοποθετήθηκαν με βάση τη λογική, λαμβάνοντας υπόψιν, τόσο την ανάγκη για αλληλεγγύη, όσο και τους κινδύνους, που εγκυμονεί μία θετική απάντηση στο υπουργείο, χωρίς να υπάρξουν πρώτα οι απαραίτητες διευκρινήσεις επί των «θολών» ζητημάτων.

Ο Έπαρχος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Γιάννης Μαργαρίτης, τόνισε πως η Ένωση έχει αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για βοήθεια, στις περιπτώσεις που η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες έχουν δεχτεί μικρό αριθμό προσφύγων, ωστόσο δήλωσε την κάθετη αντίθεσή του στη δημιουργία μόνιμου χώρου εγκατάστασής τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης, κ. Καρεγλάς, υπογράμμισε, ότι σέβεται την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου, υποστηρίζοντας ωστόσο, πως δε χρειάζονται ακραίες φωνές, καθώς πρόκειται για ζήτημα της σημερινής πραγματικότητας, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με οργανωμένες κινήσεις.

Ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, κ. Στρατούρης, υπενθυμίζοντας ότι ο Σύλλογος έχει δώσει το παρών στη βοήθεια προς τους πρόσφυγες, όταν αυτή υπήρξε αναγκαία, ενώ σημείωσε, ότι ο Σύλλογος δεν είναι αρνητικός στην υπόδειξη χώρου φιλοξενίας, υπό την προϋπόθεση, ότι θα υπάρξουν τα απαραίτητα κονδύλια, ο κατάλληλος χώρος, αλλά και οι διευκρινίσεις από πλευράς υπουργείου.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, υποστήριξε, πως η προσωρινή φιλοξενία, δύο τριών ημερών, μικρού αριθμού προσφύγων, που καταφτάνουν στο νησί, είναι απόλυτα δεκτή, επεσήμανε όμως το γεγονός, πως τα Ευρωπαϊκά και Βαλκανικά σύνορα έχουν κλείσει, με κίνδυνο η προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων να γίνει μόνιμη.

Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε τοποθέτηση δημότη, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο, τόνισε, πως παρά το γεγονός, ότι αμυδρή είναι η αντίδραση απέναντι στις κυβερνήσεις, που έφεραν την ελληνική κοινωνία σε τραγική κατάσταση, «γινόμαστε “μάγκες” σε ανθρώπους που βρίσκονται σε τραγικότερη κατάσταση από εμάς». Υπογράμμισε, ότι πρόκειται για ζήτημα αλληλεγγύης, η αντιμετώπιση του οποίου είναι ενδεικτική για το είδος της αλληλεγγύης, που θα επιδείξει ο ένας Έλληνας στον άλλο, σε χαλεπούς καιρούς. «Αν αύριο πεινάσεις εσύ, εμένα που θα είμαι βολεμένος δε θα με νοιάζει;», είπε τέλος.

Αντίστοιχα, χειροκροτήματα προκάλεσε και η τοποθέτηση πολίτη, ο οποίος σε απάντηση όσων υποστήριξαν, πως η φιλοξενία προσφύγων θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό, υποστήριξε πως «κακό για τον τουρισμό, θα είναι η Νάξος να πει “όχι” στους πρόσφυγες».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης χρειάστηκε να διακοπεί και να αρχίσει μετά από λίγο, λόγω έντονου διαπληκτισμού ανάμεσα σε πολίτες.

Ψευδείς ειδήσεις τα περί hot spots

Από την Αμοργό, με ανακοίνωσή του προς τους δημότες, ο Δήμαρχος, κ. Νικόλαος Φωστιέρης, προκειμένου να κατευνάσει την ανησυχία, διευκρίνισε, ότι «επειδή μερικοί ανεύθυνοι διασπείρουν ψευδώς ότι πρόκειται να εγκατασταθούν πρόσφυγες στην Αμοργό και έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην κοινωνία του νησιού και όχι μόνο, σας διαβεβαιώνομε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη από την επίσημη πολιτεία για το σκοπό αυτό, δεδομένου ότι το νησί μας δεν έχει τις κατάλληλες ευκολίες».

Όπως σημείωσε, «το γεγονός ότι έχετε επιδείξει τα υψηλά σας αισθήματα φιλοξενίας για μερικές ημέρες στους παράνομα αφικνουμένους αλλοδαπούς στο νησί μας, δεν σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν μόνιμοι τόποι φιλοξενίας η κράτησης εδώ, κάτι και που οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν επιθυμούν».

Τέλος αποσαφήνισε, πως «η Δημοτική Αρχή επαγρυπνεί και θα σας τηρεί ενήμερους για οποιαδήποτε αλλαγή. Γι’ αυτό σας συνιστώ να είστε ήρεμοι και να αντιμετωπίζετε τους διακινητές ψευδών ειδήσεων με τον κατάλληλο τρόπο».

Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης

Υπέρμαχος της αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες τάσσεται και ο Δήμος Κέας, ο οποίος με επίσημη ανακοίνωσή του, καλεί τους πολίτες να συλλέξουν τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

«Επειδή το προσφυγικό ζήτημα αποκτά διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι αξία αδιαπραγμάτευτη, ο Δήμος Κέας συγκεντρώνει τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας πρόσφυγες, στο χώρο του ιστορικού Δημαρχείου στη ΧΧώρα και στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο στην Κορησσία, από Δευτάρα 28 Μαρτίου, έως Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 και ώρες από 9:00 π.μ. – 15:00 μ.μ.», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο έγγραφο, ο Δήμαρχος Κέας, κ. Γιάννης Ευαγγέλου, απευθύνει κάλεσμα αλληλεγγύης στους πολίτες, τονίζοντας, ότι «κάποτε ο ελληνισμός έζησε την προσφυγιά και τον ξεριζωμό από την πατρίδα. Τώρα κάποιοι άλλοι συνάνθρωποί μας βιώνουν το ίδιο. Όλοι μαζί μπορούμε να συμπαρασταθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους δείχνοντας για άλλη μία φορά το ανθρώπινο μας πρόσωπο. Οι πολίτες της Κέας μπορούν να συμμετάσχουν στη στήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Όπως και στο παρελθόν, έχουν ανταποκριθεί σε ανάλογες προσπάθειες είμαι βέβαιος ότι θα στηρίξουν και αυτή την πρωτοβουλία προκειμένου να ανακουφίσουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας».

Ετικέτες: