Προς… υιοθεσία περιοχές της Αντιπάρου
- Τετάρτη, 13 Απριλίου, 2016 - 22:47
- / Eνημέρωση: 14 Απρ. 2016 - 23:00
Σε μία σημαντική ενέργεια, που αφορά στην ενεργοποίηση των πολιτών, στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενεργής συμμετοχής στη βελτίωση του τόπου τους, προχώρησε ο Δήμος Αντιπάρου, με τη συμμετοχή του στο «Πρόγραμμα Εθελοντικής Υιοθεσίας Περιοχών».
Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, της 12ης Απριλίου 2016, ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Τάσος Φαρούπος, ενημέρωσε το σώμα, σχετικά με το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα, ενώ τόνισε, πως πρόκειται για μία ιδέα την οποία είχε αρχικά ο Δήμος Αντιπάρου, ωστόσο, δεδομένων κάποιων δυσκολιών πέρυσι, δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα άλλος Δήμος να προλάβει την κατάρτιση ενός παρόμοιου προγράμματος, λαμβάνοντας μάλιστα και διακρίσεις.
Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Δήμου Αντιπάρου, φανερώνει την αλλαγή στη νοοτροπία, η οποία σταδιακά και στην Ελλάδα αναπτύσσεται και που φέρνει προ των ευθυνών του τον ίδιο τον πολίτη, στα ζητήματα της καθαριότητας και της γενικότερης μέριμνας για την περιοχή του, στηριζόμενη στις αρχές του εθελοντισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος, προκειμένου, ανεξάρτητα από πολιτικές διοικήσεις, να προαχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ενεργού και συνειδητοποιημένου πολίτη, στη βιωσιμότητα και αειφορία του τόπου.
Πολίτες και φορείς στο «τιμόνι»
Το πρόγραμμα εθελοντικής υιοθεσίας περιοχών, έχει ως στόχο τη συνεχή προστασία και διατήρηση του καθαρού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, μέσα από την οριοθέτηση τοποθεσιών ευθύνης, σε διάφορους χώρους ευθύνης του οικείου Δήμου, για τις οποίες θα μεριμνούν φορείς, σύλλογοι, σχολεία, οργανωμένες ομάδες εθελοντών, ή απλοί πολίτες.
Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ανάδοχοι μίας περιοχής, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, η οποία σχετίζονται με την ιστορία ή τις δραστηριότητές τους, διατηρώντας τη υπό παρακολούθηση και εποπτεία, καθ’ όλη τη διάρκεια ενός έτους. Η περιοχή μπορεί να είναι ένα παρκάκι, μια πλατεία, ένα παρτέρι, ένας πεζόδρομος, μια παραλία, ένα σχολείο, ένα τμήμα δρόμου, μια παιδική χαρά ή οποιοσδήποτε άλλος δημοτικός χώρος. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής των όποιων προβλημάτων εντοπίζονται, πρότασης λύσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες.
Το πρόγραμμα υιοθεσίας είχε παρουσιαστεί πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 στο δημαρχείο Γλυφάδας, έπειτα από πρωτοβουλία έξι περιβαλλοντικών φορέων, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας και των νοτίων προαστίων και οι οποίοι ανέλαβαν τη σχεδίασή του.
Αυστηροί κανόνες για αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας
Όπως εξήγησε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Φαρούπος, «κάποιος σύλλογος, κάποιος ιδιώτης, πολίτης, όποιος τέλος πάντων το επιθυμεί, μπορεί να “υιοθετήσει” μία περιοχή, όπως είναι μία παραλία, ένα δρόμο ή ένα τμήμα δρόμου, ένα πάρκο, υπογράφοντας ένα συμφωνητικό με το Δήμο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις, τόσο του φορέα ή του πολίτη, όσο και του Δήμου. Νομίζω, ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά αυτό το πρόγραμμα, καθώς αυτή η πρακτική είχε ήδη προταθεί από πολίτες, απλώς δεν υπήρχε τότε το θεσμικό πλαίσιο».
Οι όροι και οι προϋποθέσεις, που περιλαμβάνει το συμφωνητικό, διάρκειας 12 μηνών, είναι ενδεικτικά οι ακόλουθοι:
Ο ανάδοχος οφείλει:
- Να καθαρίζει την περιοχή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα,
- Να καθαρίζει την περιοχή μετά από τυχόν οργάνωση εκδήλωσης ή συνάντησης, με δική του υπευθυνότητα
- Να φυτεύει δέντρα και λουλούδια
- Να φροντίζει τα δέντρα, τα λουλούδια και τα φυτά, όπως ξεβοτάνισμα, κλάδεμα κλπ
- Οποιαδήποτε εκδήλωση ή δραστηριότητα προτίθεται να πραγματοποιήσει στην υιοθετημένη περιοχή, να γίνεται έπειτα από σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου
- Σε περίπτωση που παιδιά συμμετέχουν σε δράσεις, ο ανάδοχος θα πρέπει να φροντίζει για την επίβλεψη από ενήλικα
- Οφείλει να ενημερώνει εγγράφως το Δήμο για ενδεχόμενη παραίτησή του από το πρόγραμμα
- Δεν επιτρέπεται να εκμεταλλεύεται το οποιοδήποτε κέρδος στην υιοθετημένη περιοχή (πχ τοποθέτηση καντίνας, εισιτήριο εισόδου κλπ)
- Δεν επιτρέπεται να μεταβιβάσει σε τρίτο τη φροντίδα της υιοθετημένης περιοχής
- Δεν επιτρέπεται να προβεί στην οποιαδήποτε παρέμβαση στο πάρκο ή στην παραλία, με οποιαδήποτε κατασκευή χωρίς την έγκριση του Δήμου
Ο Δήμος αναλαμβάνει:
- Την αποκομιδή των απορριμμάτων
- Την επίβλεψη και παρακολούθηση της υιοθεσίας
- Την ευθύνη να καταγγείλει την υιοθεσία, εφόσον παραβιάζονται οι όροι της
- Να τοποθετήσει πινακίδα υιοθεσίας της περιοχής
- Να στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του αναδόχου
- Να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Δήμου την παρούσα πράξη του
Επίσης, με απόφαση τριμελούς επιτροπής, θα απονέμεται στις 5 Ιουλίου κάθε έτους (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), σχετικό έγγραφο-έπαινος, στον καλύτερο ανάδοχο υιοθετημένης περιοχής.
Ενημέρωση και προώθηση από πλευράς Δήμου
Όπως επανέλαβε ο κ. Φαρούπος, υπάρχουν ήδη πολίτες της Αντιπάρου, οι οποίοι από πέρσι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, τονίζοντας, πως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη συνέχιση αυτής της θετικής ανταπόκρισης και φέτος, δεδομένου, ότι υπάρχει πλέον ξεκάθαρο πλαίσιο συνεργασίας, ανάμεσα στον ανάδοχο και το Δήμο.
Ταυτόχρονα αποσαφήνισε, πως το πρόγραμμα πρόκειται να προωθηθεί, από την πλευρά του Δήμου, με αφίσες και σχετική ενημέρωση προς τους πολίτες και τους φορείς.
Κατά τη διαλογική συζήτηση, μετά την εισήγηση του Δημάρχου, από συμβούλους της αντιπολίτευσης, εκφράστηκαν ανησυχίες, σχετικά με την ενδεχόμενη παράβαση των όρων της σύμβασης από τον ανάδοχο, αναφορικά με την εκμετάλλευση της υιοθετημένης περιοχής για απόσπαση κερδών, με το Δήμαρχο να ξεκαθαρίζει, πως αφενός οι όροι του συμφωνητικού είναι σαφείς, πως οποιαδήποτε δραστηριότητα, με σκοπό το κέρδος του αναδόχου απαγορεύεται και αφετέρου, πως ο Δήμος, στην περίπτωση, που διαπιστωθεί παράβαση, έχει, βάσει του συμφωνητικού, κάθε δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση.
Έπειτα από τις διευκρινήσεις του δημάρχου, το σώμα αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση της υλοποίησης του προγράμματος από το Δήμο Αντιπάρου, την έγκριση του σχεδίου συμφωνητικού του προγράμματος, την εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή του σχεδίου συμφωνητικού από την πλευρά του Δήμου, ενώ ενέκρινε και τα προτεινόμενα μέλη, που θα απαρτίσουν την τριμελή επιτροπή, η οποία θα κρίνει κάθε χρόνο την καλύτερη υιοθετημένη περιοχή, προκειμένου να αποδοθεί και το σχετικό βραβείο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στον Δήμο Πάρου “πέρασε” η Υπηρεσία Δόμησης της Αντιπάρου
22 Δεκ. 2022 - 6:18 - Η Αντίπαρος “δικτυώνεται”
18 Αυγ. 2022 - 6:17 - Περίπου 2,5 εκ. ευρώ στο Δήμο Αντιπάρου για σημαντικά έργα
8 Απρ. 2022 - 6:16 - Εξέταση προσωρινών λύσεων για τα ΕΛΤΑ
24 Φεβ. 2022 - 6:17 - Έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αντίπαρο
16 Φεβ. 2022 - 6:16