Έκδοση κωδικού αριθμού κτηνιατρικής έγκρισης για το δημοτικό σφαγείο Σίφνου, με το Δήμο να προχωρά σε απαραίτητες ενέργειες για οριστική αδειοδότηση ως το τέλος του έτους

Στην τελική ευθεία

Έως το τέλος του 2016, αναμένεται από το Δήμο η οριστική αδειοδότηση λειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου Σίφνου, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες, έλαβε έγκριση, από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά από αρκετά χρόνια, που οι κατασκευαστικές αστοχίες, είχαν αποτρέψει την λειτουργία του Δημοτικού Σφαγείου Σίφνου και έπειτα από συνεχιζόμενες προσπάθειες του Δήμου, για την διόρθωσή τους, το σφαγείο πλέον πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και απαιτήσεις που απαιτεί το Υπουργείο, προκειμένου αυτό να ενταχθεί Προεδρικό Διάταγμα 23/2014, που αφορά σε λειτουργία σφαγείων μικρής δυναμικότητας, με αποτέλεσμα, να είναι πλέον εγκεκριμένο κτηνιατρικά και για ακόμη 3 μήνες, με την έκδοση του σχετικού κωδικού αριθμού, στις 13 Απριλίου.

Αστοχίες και τραγικές καθυστερήσεις

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Σίφνου, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης, οι διαδικασίες για την κατασκευή και ολοκλήρωση του Δημοτικού Σφαγείου είχαν ξεκινήσει από το 2003, με την ένταξή του στο 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ η δημοπράτησή του και η εγκατάσταση του εργολάβου στο νησί, πραγματοποιήθηκαν το 2005.

«Υπήρχε αστοχία στη μελέτη του έργου», τόνισε ο κ. Μπαμπούνης, σημειώνοντας στη συνέχεια, πως «καθυστέρησε περίπου μία δεκαετία, με αποτέλεσμα να απενταχθεί το 2009 με απόφαση του τότε αρμόδιου υπουργού, από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα». «Από το 2011 και μετά, όταν εμείς αναλάβαμε, προσπαθήσαμε να δώσουμε λύση, όσον αφορά στην επαναφορά της εργολαβίας, που υπήρχε από το 2005. Μέχρι στιγμής, ο Δήμος Σίφνου έχει βάλει περίπου 800.000 ευρώ, για να μπορέσει το σφαγείο να γίνει λειτουργικό».

Όπως ανέφερε μάλιστα, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τα ζητήματα του σφαγείου, κ. Γιάννης Σανάκης, το σφαγείο, ήταν σε θέση να λάβει προσωρινές άδειες λειτουργίας, τις οποίες και πήρε τα προηγούμενα 2 χρόνια, προκειμένου να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να σφάξουν, μόνο όμως, κατά την περίοδο του Πάσχα και για τοπική κατανάλωση.

«Πλέον καταφέραμε να μπούμε στο ΠΔ του 2014 για τα δημοτικά σφαγεία μικρής δυναμικότητας, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πλέον έχουμε κωδικό σφαγής. Αυτό σημαίνει, ότι από φέτος το Πάσχα, τα σφάγια μπορούν επίσης να εξάγονται και εκτός νησιού, ακόμη και εκτός Ελλάδας», τονίζει ο Δήμαρχος.

Ήδη, όπως σημείωσε, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κυκλάδων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχουν επικοινωνήσει με τους συλλογικούς φορείς των κτηνοτρόφων από τα γύρω νησιά, ώστε να καθοριστούν συγκεκριμένες ημέρες και οι ώρες σφαγής, για όσο διάστημα το σφαγείο της Σίφνου, θα παραμείνει ανοιχτό.

Στόχος η μόνιμη αδειοδότηση εντός του 2016

Αν και πρόκειται για άδεια τρίμηνης διάρκειας, ο κ. Μπαμπούνης επισημαίνει, ότι ο Δήμος Σίφνου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διορθωθούν όσες αστοχίες παραμένουν, ούτως ώστε να καταφέρει να λάβει μόνιμη άδεια και το σφαγείο να εξυπηρετεί όλο το χρόνο, τους κτηνοτρόφους, τόσο του νησιού, όσο και των όμορων, της Κιμώλου, της Μήλου και της Σερίφου, τα οποία δεν διαθέτουν δημοτικό σφαγείο.

«Υπάρχουν ακόμη δύο σημαντικές εκκρεμότητες», σημειώνει, εκ των οποίων η πρώτη αφορά στην κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού, ενώ η δεύτερη και απαραίτητη για την μόνιμη αδειοδότηση του σφαγείου, «στη γραμμή των βοοειδών, η οποία χρειάζεται βελτίωση, καθώς μολονότι ο εργολάβος είχε πληρωθεί για την ολοκλήρωση και αυτής της γραμμής, τελικά δεν κατέστη ποτέ λειτουργική, ενώ δεν εγκαταστάθηκε και κατάλληλος εξοπλισμός και μηχανήματα», σημειώνει ο δήμαρχος. «Φέτος, έχουμε προϋπολογίσει τα σχετικά έξοδα, ώστε μέχρι το τέλος του 2016, να έχουμε και αυτή τη γραμμή έτοιμη και πιστοποιημένη, διότι αυτός ο κωδικός, που λάβαμε, αφορά στις δύο μόνο γραμμές, αυτές των χοιρινών και των αμνοεριφίων».

Δεδομένου, ότι η Σίφνος δεν διαθέτει κτηνίατρο, πρόκειται να μεταβεί, προς κάλυψη των αναγκών, το πενθήμερο πριν τις ημέρες του Πάσχα, ένας κτηνίατρος από τη Σαντορίνη, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μπαμπούνη, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για να τοποθετηθεί επί μονίμου βάσεως κτηνίατρος, ο οποίος θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες του σφαγείου.

Ταλαιπωρία και μικρή αποζημίωση των παραγωγών

«Όπως έχουμε ενημερωθεί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Σίφνου και τον Αγροτικό Σύλλογο, βάσει των επίσημα καταγεγραμμένων στοιχείων, υπάρχουν περίπου 5.500 – 6.000 “κεφάλια”, αριθμός που αφορά κυρίως αμνοερίφια, αλλά περιλαμβάνει επίσης χοιρινά και βοοειδή», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος.

Ωστόσο, η έλλειψη εγκεκριμένου Δημοτικού Σφαγείου, σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, κ. Σανάκη, έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους, τόσο της Σίφνου, όσο και των γύρω νησιών σε ταλαιπωρία. Τόνισε δε, πως η σφαγή για ιδία χρήση γίνεται στο χώρο του κάθε παραγωγού, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται σε υγειονομικό επίπεδο, ενώ όσον αφορά στις εμπορικές δραστηριότητες, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, «τα τελευταία χρόνια, και ιδίως στις ημέρες του Πάσχα, που για τον τοπικό κτηνοτρόφο είναι ευκαιρία να έχει κέρδος, εμφανίζονταν μεγαλέμποροι από την Αθήνα και γενικά την ηπειρωτική Ελλάδα, οι οποίοι έπαιρναν τα ζώα ζωντανά – να το πω λαϊκά – “κοψοχρονιά”, σε εξευτελιστικές τιμές, έτσι που οι παραγωγοί ίσα που έβγαζαν τα έξοδά τους».

Τέλος, ο κ. Μπαμπούνης επεσήμανε, ότι «τώρα, με την έκδοση του μόνιμου κωδικού και με τη βοήθεια ειδικών ψυγείων, που υπάρχουν σε Σίφνο και διπλανά νησιά και δίνουν τη δυνατότητα μεταφοράς των σφαγίων, οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να πωλούν σε πολύ καλύτερες τιμές, απ’ ότι στο παρελθόν και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό».